Bäst i maj

I maj blir vi glada av bildade essäer, knockas av ännu en bra-bok-blir-bättre-tv-serie, blir överraskade av en utställning och lyssnar på sommarens låt! Detta och ännu fler av Cultes bästa kulturtips i maj hittar du här!

/ 24.05.2022

Karin tipsar

TV: Conversations with friends (HBO Max)
Både boken och tv-versionen av Normala människor knockade mig. Nu kommer Sally Rooneys Conversations with friends på HBO Max. Och jag tror banne mig att den gör sig ännu bättre i TV-format, än i bokform. I skrivande stund har det bara kommit två avsnitt men det som varit hittills har samma nerv som Normala människor. Vansinnigt bra, alltså!

BOK: Ett högt pris av Veronica Palm (Bokfabriken)
Det här är Veronica Palms andra spänningsroman med riksdagsledamoten Emilia Berg. Ett högt pris handlar om sexköpare och unga som far illa. Veronica Palm, själv tidigare riksdagsledamot, ger oss också en inblick i det politiska rävspelet, och lyckas få det spännande. 

TV: Intervision Song Contest – schlager i kalla krigets skugga (SVT Play)
Jag är ingen schlagerfantast men föll pladask för den här dokumentären om Intervision Song Contest, det socialistiska svaret på västmakternas Eurovision Song Contest. Vad betyder egentligen en musikfestival? Och hur underbar är inte Marion Rung?

Erik tipsar

BOK: Bildningsboxen (Anekdot/Norstedts)
Det är kul med essäer! Fem vitt skilda ämnen avhandlas i Bildningsboxen, från månens betydelse till när Mary Wollstonecraft reste till Skandinavien vidare till 80-talet då Aktie-SM anordnades för första gången. Ge boxen i present, till dig själv eller till någon annan – oavsett vem, kommer den i alla fall bli lite mer bildad. Och gladare. 

BOK: Kärlekens exil av Sandy Harry Ceesay (Albert Bonniers Förlag)
Kärlekens exil lämnar Kamil Sverige för Paris tillsammans med sin familj. Men när mamman går bort börjar familjen att skingras. Kamil träffar den tveksamme Lamin. Efter ett hatbrott vill Kamils far inte längre kännas vid honom. Kärlekens exil är en vacker kärlekshistoria om familjen, mannen och staden – men inte alltid en lycklig sådan. 

BOK: Använd dem som du vill av Lina Rydén Reynols (Nirstedts Litteratur)
Detta är Rydén Reynols andra bok, för den första nominerades hon till Borås Tidnings debutantpris. Använd dem som du vill är en vackert grotesk poesiroman. Det råder hunger och misär. Gårdens räddning är kvinnan med handen, som slits av. Men lugn, det är (bara) kött. Det är fysiskt, roligt, absurt och logiskt. När jag slår ihop boken vill jag ha mer. Rydén Reynols, vi är hungriga.

Marie tipsar

BOK: Skuggkungen av Maaza Mengiste (Tranan)
Fick först panik av att boken var över 500 sidor tjock, men när jag väl började läsa om när Italien ockuperade Etiopien under Andra världskriget var det som om sidorna inte räckte till. Hur kan jag inte ha hört om unga, listiga flickan Hirut och hur hon inspirerade de etiopiska kvinnorna till att gå ut i strid tidigare? Fantastisk bok med en fantastisk historia, baserad på verkliga händelser.
PS. Kommer ut 6 juni

TV: Franska öppna
En av tennisens största höjdpunkter servades igång i söndags på Discovery. Missa inte nya stjärnan Carlos Alcaraz om ni vill se riktigt rolig tennis. Han spelar så elegant och ger aldrig upp en boll. Hoppas han tar hem allt!

MUSIK: As It Was – Harry Styles
Glöm Watermelon Sugar, Harry Styles har gjort det igen, As It Was är sommarens bästa låt!

Lina tipsar

UTSTÄLLNING: Swedish Grace – Nationalmuseum
Blev glatt överraskad av denna utställning! Spännande, snyggt och intressant om ”det glada 20-talet” som inte direkt alltid var så glatt. Design, konst, arkitektur, mode och framförallt en tidsanda mellan världskrig och depression, präglat av både kris och fest. Här finns mycket att känna igen, men också en hel del nya kunskaper att ta med sig hem.

BOK: My Passion for Design av Barbra Streisand
En bok jag inte läst men känner ett akut ha-begär efter, efter att läst den här otroliga texten.