Bäst i april

I april ger Culte en shout out till Edvin Törnblom, trillar pladask för ett gäng konstiga franska komiker, lyssnar på den perfekta vårkvällsmusiken och får odlings-inspiration. Missa inte våra bästa kulturtips i april!

/ 29.04.2022

Karin tipsar

BOK: Bögen är lös av Edwin Törnblom (Bokförlaget Forum)
Shout out till Edvin Törnblom! Du är bäst! I förordet listar Edvin alla som borde läsa hans bok Bögen är lös. Lärare, föräldrar, du som går och undrar. Jag vill lägga till – du som vill ha en kompis. För Edvin är din bästa vän. Rolig, bjussig och stundtals allvarlig. Både en lektion i HBTQI och hur du är en bra medmänniska. LÄS! 
PS. Edvin läser in ljudboken själv – såååå bra!

BOK: Unge Mungo av Douglas Stuart (Albert Bonniers Förlag)
Som jag har längtat efter denna bok! Douglas Stuarts debut Shuggie Bain skakade om mig och nu kommer hans nästa. Unge Mungo är en uppväxtskildring från Glasgow om maskulinitetens gränser. Om att vara queer och att älska för mycket. 

RESTAURANG: Chipiron (Surbrunnsgatan 38, Stockholm)
Picklat, fermenterat och hängmörat. På Chipiron tar Jim & Jacob tapasen till en ny nivå. Det är kreativt, livligt och lite som att sitta i en bohems välkomnande ateljé. Jag drömmer barnförbjudna drömmar om hjärtmusslorna med chili, salt och citron.

Erik tipsar

TV: Standing Up (Netflix)
Javisst, vi är lite trötta på att lyssna på ståuppkomiker som pratar om hur kämpigt det är att ta sig fram i branschen. Men franska Standing Up (Drôle) som kretsar kring ett gäng blivande, och på gränsen till genombrott-komiker är varm, konstig och rolig! De charmiga karaktärerna kommer absolut att få dig på fall. Det var helt enkelt dags för en upprättelse för komikerna.

TV: Tokyo Vice (HBO)
Verklighetsbaserade Tokyo Vice handlar om den unga Adelstein som flyttat från USA till Japan för att bli kriminalreporter. Det är 90-tal och Adelstein är både ett geni och naiv. Det dröjer inte länge innan han hamnat mitt i Tokyos maffiavärld. Suggestiv stämning, perfekt för en grå helg.

TV: Gaslit (Viaplay)
Äntligen är Julia Roberts tillbaka, efter den lite väl uppskruvade Homecoming för några år sedan, briljerar hon i Gaslit. Hon spelar den mediasugna Martha Mitchell från södern, gift med Nixons kampanjledare. 50 år efter Watergateskandalen berättar Gaslit en ny del historien. SvD:s Elias Björkman beskrev serien som ”ett slags streamad Krig och fred”, och jag kan bara hålla med. 

Marie tipsar

KONST: Sara-Vide Ericson på Kulturhuset Stadsteatern
Ditch Dance heter Sara-Vide Ericsons senaste utställning på Kulturhuset som är ännu mer storslagen än vanligt. Dukarna är enorma och färgerna forsar ut över salen, det går liksom inte att värja sig från hennes måleri. Gå dit om du vill bli känna att du lever.

MUSIK: The Powdered Earth
Två gubbar mailar varandra. Den ena gör musiken och den andre sångmelodier. Resultat har blivit flera väldigt fina låtar i Simon & Garfunkel / Nick Drake/ Kings of Convenience-anda. Passar perfekt att lyssna på en vårkväll i maj.

MAGASIN/KOKBOK: Cēna Atelier ur Måltider att minnas
Jag tycker så mycket om att kokboksformatet har blivit en lekplats där man testar nya format, nya idéer och nya vinklar. Måltider att minnas görs av en nystartad kreativ studio och är 80 sidor frukost, måltid, dessert-inspo. Bara ren lust och väldigt fint fotograferat av Lennart Weibull.

Lina tipsar

BOK: Mästarnas köksträdgårdar av Bella Linde, foto: Lena Granfelt (Bokförlaget Arena)
Sent omsider har trädgårdsintresset vaknat, och som nybörjare är det ganska överväldigande att lämna lilla pallkragen och faktiskt forma en trädgård. Från salladslåda till Sissinghurst, liksom. Var ska man börja? Tips och råd finns i överflöd, men mycket skjuter över huvudet. Blev därför så himla glad att hitta en bok som både inspirerar i text och snygga bilder OCH förklarar på ett roligt, inbjudande sätt. I Mästarnas köksträdgårdar bjuds läsaren in till tio svenska trädgårdar som absolut inte drivs av några amatörer, men som verkligen ger mersmak för att sätta spaden i jorden både för odlar-rookies och trädgårdsproffs. Även första boken i samma serie, Mästarnas trädgårdsrum rekommenderas!

TV: Gift vid första ögonkastet, säsong 8 (SVT)
Äntligen ny säsong av GVFÖ! När det behövs en paus från det deppiga nyhetsflödet är det här lägerelds-tv som gör att du har något att prata om med alla du möter resten av veckan. Alla kollar. Du med, visst?

KONST: Stockholm Art Week
Konst för hela slanten när Stockholm Art Week dragit igång. Spana in utbudet här och här. Själv tänker jag börja med kika in på utställningar med Michelle Blade på Loyal Gallery, Anna Nordström på Fiberspace och Johan Barret på Nordiska Galleriet. Kul och gratis! 

Anna Nordström visar textila verk på Fiberspace.