Bäst i april

I april skrattar Culte högt åt en svensk variant av And Just Like That, lyssnar på en dokumentär om kärlek som gör dig glad, bråkar på restaurang om en teater-tolkning och njuter av briljant skådespeleri i den grekiska solen.

/ 4.04.2022

Karin tipsar

BIO: Lamm
När jag lämnade biografen var jag stum. Osäker på vad jag nyss hade sett. Men jag har inte kunnat sluta tänka på Islands Oscarsbidrag med Naomi Rapace i en av huvudrollerna. Ett par bor på en gård ute på vischan. En dag föder ett får ett lamm som är hälften människa och paret tar människolammet till sitt hjärta. Sakta men säkert skruvas stämningen upp och en sak är säker; jag kommer aldrig se på får på samma vis igen. 

TV: Showtrial (SVT Play)
Av skaparna bakom favoriten Line of Duty finns nu BBC-serien Showtrial på SVT. Det är inte lika bra som ”Line of Duty” men det är bra! Den arroganta överklasstjejen Talitha Campbell misstänkts för mord på den hårt arbetande A-studenten. Ett rättegångsdrama som kretsar kring klass, kön och mediedramaturgi. Som gjort för binge-tittande för oss krimälskare!

TV: My Brilliant Friend säsong 3 (HBO Max)
Jag har tipsat om filmatiseringen av Min fantastiska vännina (Elena Ferrante) tidigare. Nu går säsong 3 på HBO Max och Elena och Lila har blivit vuxna. Det håller samma otroliga nivå som tidigare säsonger och jag längtar till måndagskvällar då det släpps nya avsnitt. 

TEATER: Mellanförskapet (Dramaten)
”I Sverige är vi invandrare och utomlands är vi svenskar”. Mellanförskap beskriver känslan av att leva med två kulturer och inte höra hemma någonstans. Ta med någon du tycker om och se Dejmis Rustom Bustos monolog om skämt som gör ont och behovet av att höra till. 

BONUS: LUST på HBO Max
Jag skrattade högt när den medelålders mannen samlar sina vänner för att testa det nya ljudsystemet. Visst den svenska varianten av And just like that är lite plump stundtals – men det är väldigt underhållande också!  

Marie tipsar

UTSTÄLLNING: Come to Norden (Nordiska museet)
Hur marknadsför man ett nordiskt land? Med hjälp av naturen, bra slogans och att tävla om vilket land som har mest midnattssol och bäst formgivning! Det ser man på Nordiska museets nya utställning Come to Norden som visar upp helt otroliga reseaffischer från slutet av 1800-talet och framåt. När jag lämnar utställningen har den triggat i gång reslusten till Finland. Verkar vara ett helt fantastiskt land om man baserar sin info på estetiken.  

BIO: Licorice pizza
Paul Thomas Anderssons nya mästerverk är underbart! Pojke möter flicka, problemet är bara att det skiljer sig tio år emellan dem. Men vad roligt de har och vad de tycker om varandra, och vad mycket man kan hitta på i livet! Allt detta i ett mjukt, gult 1970-talsfilter. Finns liksom inget att ogilla. Det är bara att sätta sig till rätta och åka med i det här charmiga och knäppa. 

PODCAST: Den första och sista kärleken av Jens Arnstad och Jonas Tornberg (Sveriges Radio)
I P1 Dokumentärs gömmor hittar man alla möjliga slags fantastiska berättelser. Den här, om kärlek som aldrig rostar, gjorde mig glad när jag kände mig ledsen. Om Göran och Anna-Lisa som gav varandra sin första kyss och sen aldrig kan glömma varandra, trots andra makar och fruar, barn och avstånd. 

Erik tipsar

TEATER: (Macbeth) på Dramaten
När Christina Schollin gör sin entré kommer jag på mig själv med att gapa. Wow, just det, så här ballt kan teater vara. Jens Ohlin och Hannes Meidal har tagit fram en kul och mäktig Macbeth som har den föredömliga speltiden, 1 timme och 50 minuter utan paus. Vi gick därifrån och blev osams på en restaurang över att vi tolkat slutet helt olika. 

TEATER: Natthärbärget (Dramaten)
Och så satt jag där igen och gapade på första parkett. Den ungerske regissören János Szászs uppsättning av Natthärberget får allt att stanna av en stund. Scenografin, som speglar Dramatens salong, fast trasig och utsatt, får mig att undra: är det här ens möjligt? Föreställningen känns stundvis som en målning och stundvis som en film. Men det var teater.

BOK: Skugga och svalka av Quynh Tran (Förlaget/Norstedts)
En lillebror betraktar sin storebror och mamma i Jakobstad. Noterar, men förstår inte allt. Genom deras handlingar och ord lär han sig sakta hur världen funkar: kärlek och våld. Tack vare berättelsen och sitt tämjda språk mottog Tran Borås Tidnings debutantpris. Med all rätt.

Lina tipsar

BIO: The Lost Daughter
Mer Ferrante-tips! För även Elena Ferrantes roman Skuggan av en dotter har filmatiserats, i Maggie Gyllenhaals lysande regidebut. Olivia Colemans porträtt av en akademiker på solsemester i Grekland, som blickar tillbaka på sitt liv, svårigheten att få ihop livet med små barn, en önskan och vilja om att få ägna sig åt sin akademiska karriär och att få vara en vuxen kvinna fullt ut är helt briljant. Se!