Bäst i februari

I februari skrämmer Culte upp sig och sover med lampan tänd, plockar russinen ur bokrea-kakan, klurar ordgåtor, fascineras av Kanye-dokumentären och längtar tills odlingssäsongen drar igång. Missa inte våra bästa kulturtips den här månaden!

/ 25.02.2022

Karin tipsar

BIO: De oskyldiga av Eskil Vogt (Triart Film)
Var beredd att sova med lampan tänd! I den norska thrillern De oskyldiga, som för tankarna till klassikern Carrie, är barnen långt ifrån just oskyldiga. Filmen utspelas i ett norskt höghusområde och vi följer nyinflyttade Ida, hennes gravt autistiska storasystern Anna och grannarna Ben och Aisha. Det som börjar helylle övergår successivt till ren och skär skräck där övernaturliga krafter blandas med vardagsrealism. De oskyldiga fick Årets publikpris för bästa film i Nordic Competition på Göteborg Film Festival. Se om du vågar!

TV: Ozark (Netflix)
Ozark säsong 4 skruvas stämningen upp till max. Makarna Byrde har flytt Chicago under dödshot från en mexikansk drogkartell. Enda sättet att behålla livet är att tvätta kartellens pengar i sin nya hemstad i Missouri. Vilket de gör med den äran. I säsong 4 börjar de slutet i tunneln men frågan är om familjerelationerna har tagit för mycket stryk av år av kriminell verksamhet på högsta nivå. 

OBS! Fjärde säsongen släpps i två omgångar och bara första omgången är ute. Var beredda på en rejäl cliffhanger. 

BOK: Slutet blir vår början av Chris Whitaker (Natur & Kultur)
Längtar du efter en ny Ett litet liv eller kanske vattendelaren Där kräftorna sjunger? Då är Slutet blir vår början din bok. I en fiktiv liten kuststad i Kalifornien eroderar marken och husen faller bokstavligen ner i havet. En man släpps efter 30 år i fängelse för att ha dödat en flicka. Polischefen Walt som har personliga kopplingar både till mördaren och offrets familj slits mellan sina lojaliteter. När den dödade flickans syster mördas och lämnar två barn efter sig kommer det förflutna ikapp den lilla stadens invånare. Slutet blir vår början kommer på svenska i april men går att förhandsboka redan nu. 

Erik tipsar

Brukar du likt jag gå ett andra varv på bokrean när den svalnat lite? Storsäljarna har gett plats åt de nischade titlarna som ingen orkat plocka upp. Här finns chansen att fynda på riktigt! Dessa tre rekommenderar jag er att kika efter i helgen. 

BOK: Strindbergs lilla röda av Alexandra Borg och Nina Ulmaja
Boken är inte bara vacker som tusan, den är också rolig och lärorik! Med Strindbergs Röda rummet som röd tråd tas man med på bokens resa. Det här är fantastisk bokkonst för både nördar och de oinvigda! Köp två och ge bort en! 

BOK: Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez
Jag läste den här utgåvan förra julen. Du kanske har läst den förra översättningen och tänker: den var bra men jag behöver inte läsa boken igen. Fel. Du behöver läsa den här utgåvan. Lina Wolff har gjort ett otroligt arbete – det finns en lätthet och kreativitet i meningarna som gång på gång slog mig med häpnad. 

BOK: Årsboken av Sven Olov Karlsson 
Vi läste den här i min bokklubb för två år sedan. Varje månad har fått en novell och tillsammans skär de genom Sverige, från norr till söder, från stad till land. Med precision berättar Sven Olov om hur det är att behöva vara i Sverige i ett år. Läs den i er bokklubb vettja – novellen är het 2022 och tacksam i boksamtal. 

Clarie tipsar

Clarie Åkesson studerar på Medieinstitutet och praktiserar hos oss under våren – vi är så glada för det!

PODD/RADIO: Kulturlivet med Gunnar Bolin: Lydia Sandgren får aldrig nog av Sigmund Freud
Kulturlivet med Gunnar Bolin får vi varje vecka höra kulturpersonligheter berätta om en person som inspirerat och påverkat deras egna skapande. I februaris första avsnitt avslöjar författaren och psykologen Lydia Sandgren att hon tänker på Sigmund Freud, psykoanalysens fader, varje dag. 

När Lydia Sandgren debuterade 2020 med Samlade verk var succén ett faktum. I boken agerar huvudkaraktärerna återkommande på märkliga sätt utan att veta varför de gör som de gör. Utforskandet av det undermedvetna, och hur det påverkar våra handlingar, är centralt inom psykoanalysen. För Sandgren är detta drivkraften i båda hennes professioner. I sitt samtal med Gunnar Bolin berättar hon om hur psykologistudierna och skrivandet blev två grenar av samma träd, nämligen att utforska det mänskliga. 

MUSIK: Once Twice Melody – Beach House 
Den 18 februari släppte Baltimore-duon Beach House sitt åttonde album. Eller såhär — då släpptes den sista delen av albumet. Once Twice Melody är nämligen en skiva som släppts i fyra kapitel. Det första kom i november i fjol och därefter har resterande tre delar släppts månadsvis. Detta något okonventionella sätt att släppa en skiva har gett lyssnaren möjlighet att verkligen ta sig an musiken i lugn och ro. Som alltid skapar Beach House en ljudbild som fullständigt sköljer över en, på ett intimt men samtidigt storslaget vis. 18 ljuvliga låtar från dream pop-himlens klarast lysande stjärnor! 

TV: Jeen-yuhs: A Kanye Trilogy (Netflix)

När vi en dag sammanfattar vår samtid och de personer som haft störst inflytande på populärkulturen, är det en person som kommer bli svår att förbise: Kanye West. 

Caroline Ringskog Ferrada-Noli beskriver honom som ”livets hela drama i en människa” och utropar honom till nutidens Mozart och Strindberg. Han är känd som artisten och producenten bakom några av vår tids största hits, men hans offentlighet har också kantats av överexponerade relationer, presidentvalskampanjer och sociala medie-sammanbrott med hela världen som publik. Men detta är bara en del av sanningen. Historien om Kanye West är också den om en ung man i början av 00-talet, som med en sällan skådad målmedvetenhet försöker få skivkontrakt. Gång efter annan blir han nobbad av den musikvärld som några år senare kröner honom till kung. 

I veckan släpptes del två av Jeen-yuhs regisserad av vännerna Coodie & Chike, som följt Kanye West i över 20 år. Resultatet blev ett personligt och mänskligt porträtt av en av vår tids största ikoner. 

Marie tipsar

TV: The shrink next door (Apple TV)
Den här historien om en psykolog som visar sig vara en psykopat är så overklig att jag hela tiden måste påminna mig om att den är baserad på en sann berättelse. Will Ferrell och Paul Rudd spelar offer och förövare och får mig att häpna över mänskligheten och vad folk kan göra mot varandra för sin egen vinnings skull. Så intressant!

BOK: De förlorade minnenas ö av Yoko Ogawa (Tranan) 
En dag försvinner rosorna, en annan är det dags för fotografierna och innan dess har det varit parfym, äpplen och speldosor. Människorna som bor på ön där glömskan breder ut sig är vana och lär sig leva med hålen i hjärtat som de försvunna sakerna skapar – eller gör de verkligen det? De förlorade minnenas ö är en underbar påminnelse om vikten av att aldrig glömma, skriven av en av Japans mest berömda författare.

APP: Wordle / ordlig.se
Har du funderat på varför så många redaktörer/förläggare/andra ordkonstnärer stirrar ner i telefonen och ser så fokuserade ut just nu? Det är för att de upptäckt wordle och den svenska varianten ordlig.se. Ett ordspel som går ut på att man på sex försök ska klura ut dagens ord. Spelet uppfanns av en kille som gav det i present till sin fru och för att hon skulle slippa fastna i ett beroende (lätt hänt!) får man bara ett ord per dag. Helt genialt. 

Lina tipsar


KONST: Nikolaj Aastrup – Visioner av norsk natur på Waldemarsudde
Att kliva in från gråslasket utomhus direkt in i den största salen på Waldemarsudde, och mötas av målningar med storslagen grönska och bli omfamnad av frodig, prunkande, vildvuxen trädgård och natur är ett riktigt vitaminpiller. Jag blev på så otroligt gott humör av just alla gröna nyanser i utställningen med den norska målaren Nikolaj Aastrup (1880-1928) och det kliar i mina (tyvärr inte särskilt) gröna fingrar att sätta igång odlingssäsongen. Extra plus för bra utställningstexter! Utställningen pågår t o m 29 maj.

TV: Severance (Apple TV+) 
Har bara hunnit se ett avsnitt av hyllade serien Severance som är en slags skum futuristisk blandning av The Office och Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Ben Stiller har regisserat en drös favorit-skådisar (Adam Scott, John Turturro, Christoffer Walken, Patricia Arquette) som jobbar på Lumon Industries. På det här företaget har de anställda gått med på att göra ett kirurgiskt ingrepp som gör att de kan separera sitt privatliv från jobbet. Praktiskt att inte behöva blanda in några känslor på arbetstid. Eller fundera på jobbet på fritiden. Eller? Skruvat, snyggt förpackat och underbart bra!