Bäst i januari

I januari lämnar Culte biosalongen med ett leende på läpparna, lyssnar på en gastkramande ljudbok om opioidkrisen, fascineras av ett franskt 80-talsband och njuter av en tv-serie om att hitta sig själv. Missa inte våra bästa tips i januari!

/ 28.01.2022
Lilla mamma

Karin tipsar

FILM: Ur spår (Biopremiär 28 januari)
Vem behöver inte en varm dramakomedi i tider som dessa? Att få lämna biosalongen med ett leende på läpparna? Jag vet att jag gör det i alla fall. Tillsammans bestämmer sig syskonen Daniel och Lisa för att åka Vasaloppet, men av helt olika anledningar. Han måste lära sig att han duger som han är. Hon måste lära sig att bita ihop. Fint gestaltat av Katia Winter och Fredrik Hallgren.

FILM: King Richard (SF Anytime)
Oavsett om du följer Australien Open eller inte tycker jag att du ska se King Richard om systrarna Williams och deras excentriske pappa Richard Williams. En film i sann American dream-anda om hur det omöjliga är möjligt. Will Smith är Oscarsnominerad för rollen som pappa Williams.

BOK: Malström av Sigrid Rausing (Albert Bonniers Förlag)
Jag läste nyligen om Sigrid Rausings memoarbok Malström. Sommaren 2012 hittas Eva Rausing död i sitt hem i London. Hon och hennes man, Hans Kristian Rausing, hade brottats med ett drogberoende i många år. I boken försöker Sigrid Rausing, förläggare och författare, förstå. I skenet av Dopesick och Empire of Pain ger Rausing en fördjupad bild av missbrukets förödelse.

Erik tipsar

LJUDBOK: Empire of Pain av Patrick Radden Keefe
Patrick Radden Keefe följer upp succén Säg inget med Empire of Pain. Ljudboken är 18 timmar men historien om familjen Sackler, grundarna av Purdue Pharma som är en av huvudspelarna i opioidkrisen i USA, håller mig i ett järngrepp. Sällan har 18 timmar gått så snabbt! Finns där ljudböcker finns, och kommer på svenska i april (Smärtans imperium).

TV: Dopesick (Disney+)
Om du är tveksam till 18 timmar ljudbok om opioidkrisen, föreslår jag istället 8 timmar på Disney+. Dopesick är en dramaserie baserad på Beth Macys bok Dopesick: dealers, doctors and the drug company that addicted America. Serien är stundvis lite väl tydlig och slår ibland på väldigt stora trummor (kanske med all rätt?) men den är snygg och ger en bra in- och överblick i krisen.

TV: Hacks (HBO Max)
En Joan Rivers-inspirerad ståuppkomiker behöver ge sin karriär ett lyft, och mer eller mindre tvingas ta hjälp av en ung och hipp manusförfattare. Det är en ny kul take på “oväntad vänskap”-konceptet som ska visa sig vara en fullträff.

Marie tipsar

BOK: Detaljerna av Ia Genberg
Med hjälp fyra porträtt och tusen detaljer tar Ia Genberg med oss på en otrolig resa genom ett liv och berättar vad det blev. Jag uppslukas helt av berättarröstens minnesfragment och de exakta formuleringarna och kan bara stämma in i hyllningskören: Väldigt fint! Läsning som jag inte hade velat vara utan.

MUSIK/PODD: Deux Filles
När det franska 80-talsbandet Deux filles spelade lajv pågick en picknick i förgrunden och en uppstoppad häst (!) fanns med på scenen. Det berättar Anna-Charlotta Gunnarsson i P2-dokumentären Deux Filles – elektrogudinnorna som försvann och när hon gör det har jag aldrig önskat så starkt att få se det hela med egna ögon. Sen visade det sig att Deux filles inte alls var vad de utgav sig för. De var inte franska. Eller ens flickor… Oavsett vad så är det himla bra musik. Och en historia värd att lyssna på!

TV: Raised by Wolves (HBO Max)
Var så besviken på House of Gucci-filmen att jag lovade mig själv att jag aldrig mer skulle se något som Ridley Scott var involverad i. Tur att jag hade glömt det när HBO lockade med Raised by Wolves – en tv-serie om två robotar som fått i uppgift att starta en ny värld på planeten Kepler 22. Ja, det är både flummigt och sci-fi, men också snyggt och konstigt på det bra sättet. Härliga Lost-vibbar helt enkelt, men förmodligen kommer det väl att spåra ur i säsong 2 som har premiär i mars.

Lina tipsar

BOK: Asfaltsland av S.A. Cosby (Modernista)
Spännande och snygg amerikansk ’southern noir’ som är svår att lägga ifrån sig. Beauregard ’Bug’ Montage har lämnat sin kriminella bakgrund bakom sig och lever familjeliv och kämpar för att hålla sin bilverkstad flytande. Men när motgångarna och räkningarna hopar sig ser han ingen annan utväg än att vara med på en sista stöt. Såklart går det inte som planerat (duh!) och Bug dras ner i en alltmer våldsam spiral av hot, våld och svek, där trådarna vävs ihop väldigt snyggt. Den här hyllade thrillern ger verkligen mersmak på att läsa mer av S.A. Cosby. Läs gärna den här intervjun med honom.

BIO: Lilla mamma
Tänk om man kunde få träffa sin egen mamma som barn, när hon var i samma ålder som en själv? Precis detta händer 8-åriga Nelly i Lilla mamma (av regissören till bl a Porträtt av en kvinna i brand). Det är en alldeles underbar film om minnen och sorg och relationer. Jag satt som på nålar under den 70 minuter långa (eller korta – perfekt längd hur som helst) berättelsen, och kunde knappt andas i vissa partier. Funderar på att gå och se om den igen, och det är väl det bästa betyget man kan ge.

TV: Somebody Somewhere (HBO Max)
Ny lågmäld och väldigt charmig serie om livskris och vänskap och att hitta sig själv. Sam har återvänt till sin hemstad Manhattan, Kansas och processar sorgen efter sin syster som gått bort i cancer. Hon blir kompis med Jeff från sin gamla high school, och lär känna hans gäng med alldeles vanliga ovanliga människor. Ett nytt avsnitt släpps varje vecka, rekommenderas!

Bonus-tips: Bara 17 dagar kvar till detta!