Bäst i november

I november tipsar Culte om en klaustrofobisk filmatisering, hänger upp en matig kalender på väggen, läser en magisk julberättelse och hittar ÄNTLIGEN lösningen på hur du slipper scrolla i timmar i jakten på en sevärd film. 

/ 10.11.2021
Cherrie

Karin tipsar

TV: Knutby (C More/TV4)

Filmatiseringen av Jonas Bonniers roman med samma namn är verkligen ingen reklampelare för den mest ökända pingstförsamlingen någonsin. Det är klaustrofobiskt och ångestframkallande. Alba August är briljant i rollen som barnflickan. Mycket sevärt men se till att du varvar det med något som lättar trycket över bröstet. Knutby är regisserad av Goran Kapetanović som också gjort ”Kalifat”.

TV: Den osannolika mördaren (Netflix)

Vi fortsätter på True Crime-spåret. I miniserien som bygger Thomas Petterssons bok “Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme” får vi se Sveriges skådespelarelit gestalta ett nationellt trauma. Kanske får vi förlika oss med tanken om att vi aldrig kommer att få veta, utom allt rimligt tvivel, vem som sköt. Men helt osannolikt att det var Skandiamannen är det väl inte?

BOK: Ur förtärande eld av Paula Hawkins (Forum)

En man hittas död på en husbåt i London. Tre kvinnor – som var och en bär på mörka hemligheter – har kopplingar till offret. Paula Hawkins bevisade i Kvinnan på tåget att hon är en mästare på psykologisk spänning och rika persongallerier och du kommer inte bli besviken. Här finns allt och lite till.

Erik tipsar

PODD: Verket

Vilka är egentligen våra mästerverk? Podden Verket reder ut det åt oss. I perfekt långa avsnitt (35 min) går de igenom ett verk som stått tidens tand. Podden produceras av Anekdot som också gör Bildningspodden. Sex avsnitt har utkommit och jag ser fram emot att låta Verket täcka fler av mina luckor inom konst och kultur.

MAGASIN: Fantastic Man

I senaste numret av Fantastic Man hyllar man författarna. Bland annat Ocean Voung, Abdellah Taïa och Paul Mendez (vars bok Rainbow Milk jag nyss klickade hem) intervjuas om sina ord och varför de skriver ner dem. Jag lär mig också vad som skiljer poesi från poesi, varför tråkiga böcker är bra och fördelen med att skriva ner meningslösa ord. Tacksam inspo i november! Finns att köpa på t ex Papercut. 

APP: Letterboxd

Att välja film blev tråkigt. Irriterat scrollade jag genom streamingstjänst efter streamingtjänst i jakt på nästa fix; jag har sett allt och det kommer inget nytt. Letterboxd löste det problemet, inspirerande listor och bra sökfunktioner – en app, all film. Tack.

Marie tipsar

VÄGGKONST: Toiletpaper Calendar 2022 

Min favvokonstnär Maurizio Cattelan har gjort sig känd för att tejpa upp både sin gallerist och en banan på väggen (inte samtidigt), vilket såklart både är kul och genialiskt. Men när han är inte är upptagen med tejprullen träffar han sin kompis Pierpaolo Ferrari och gör årets bästa kalender under projektnamnet Toiletpaper. För 2022 är temat mat – och såklart höjer de matfotografiet till nya nivåer.

DANS: Svansjön på Kungliga Operan

Var på Kungliga Operan när Calum Lowden gjorde helt sanslöst vackra hopp i en hel evighet. Samma kväll blev han utnämnd till premiärdansare och alla jublade. Eftersom jag inte kan så mycket om dans vet jag inte riktigt vad utnämningen innebär, men jag vet att jag vill se honom hoppa igen. Väntar därför ivrigt på Svansjön med premiär 10 december.

LÅT: Cherrie: ”Stockholm i natt”

Cherrie tolkar Peter Jöbacks klassiker i Så mycket bättre och får en att fatta allt bra med Stockholm – och vad en stad kan betyda när man är ung.

Lina tipsar

BOK: Kontrapunkt. Om Bach, Goldbergvariationerna och sorgen efter en mor av Philip Kennicott (Daidalos)

En alldeles ljuvlig bok om musik och sorg. Musikkritikern Philip Kennicott åker till sin mammas dödsbädd och packar med sig 2 cd-skivor med Bachs Goldbergvariationer och lyssnar på dem om och om igen. Han bestämmer sig för att lära sig spela dem, och i Kontrapunkt skildrar han repeterandets vedermödor och ställer sig frågan: Vad innebär det att kunna ett musikstycke? Det handlar om Bach, det handlar om Kennicott själv, men det handlar lika mycket om oss som människor. En av årets allra bästa böcker!

BOK: Det kan kvitta av Ágota Kristóf (Wahlström & Widstrand)

Efter den närmast chockerande upplevelsen att ha läst något så enastående bra som Ágota Kristófs böcker Den stora skrivboken och Analfabeten häromåret, tar det nästan emot att läsa något mer av henne. Det kan inte bli lika bra liksom. Men förra året utkom romanen Igår som jag tyckte mycket om, och nu kastade jag mig över Det kan kvitta, som är en helt annan typ av text. Här blandas en rad korta historier, på bara en eller ett fåtal sidor, och det är mörkt, absurt och mardrömslikt. Först känner jag mig besviken, men halvvägs in den 72-sidiga boken kommer jag på mig själv med att le. För nu känner jag igen mig: historierna vrider och vänder på sig lika lekandes lätt som tidigare böcker och slutar aldrig som man tror att de ska, och jag är väldigt glad att få ta del av detta författarskap.

BOK: Stargate. En julberättelse av Ingvild H Rishøi (Flo förlag)

Och så kommer ett tips på den enda bok du behöver läsa i jul faktiskt. Norska storfavoriten Ingvild H Rishøi knockade läsare och recensenter med Vinternoveller häromåret och nu släpps hennes första roman som redan nominerats till Bragepriset och fått norska kritikerkåren att fullkomligt tappa sansen. Systrarna Ronja och Melissa bor med sin alkoholiserade pappa och drömmer om en vanlig jul. När pappan får sparken som julgransförsäljare får Melissa och Ronja hoppa in istället, medan pappa sitter på puben Stargate. En magisk berättelse på 140 sidor som går rakt in i hjärtat.