Bäst i september

I september drömmer Culteredaktionen om ett grått Europa, funderar på meningen med livet, myser med mordgåta och hoppar upp i sadeln med cowboymusik. Yihaa!

/ 21.09.2021

Karin tipsar

TV: Deg (SVT Play)
Dramaserien Deg av Levan Akin, Sara Bergmark Elfgren och Mattias J Skoglund lyckas med konststycket att balansera mellan satir och thriller på ett helt fenomenalt sätt. Bianca Kronlöf är briljant i rollen Liana, vars snubbe sitter inne för rån, och Helena af Sandberg har aldrig varit bättre. Enda dåliga är att det inte går att binge-kolla.

RADIO: Ålderstigen (Sveriges Radio)
Hur är det att vara 80+? När man de facto är i livets slutskede? Dokumentärserien av Hannah Engberg och Johan Croneman om att vara människa över 80 får mig att tänka. Fundera över livets förgänglighet och hur vi aldrig slutar ha behov av närhet, skratt och tillhörighet. På människor i min närhet och på grannen som lever ensam. Och framförallt: vad är meningen med livet?

RADIO: Manskvällen (Sveriges Radio)
Jag har lyssnat på Manskvällen två gånger och jag är stum. Vet liksom inte var jag ska börja. Vad jag tycker. Men jag vet att jag behöver prata om den. SÅ SNÄLLA LYSSNA OCH HÖR AV DIG!

Erik tipsar

ROMAN: Europa av Maxim Grigoriev
Nikita ärver en sunkig lägenhet i Nice av den bortgångna Nina, hans enda vän. De är båda från Moskva, och träffades i Paris när Nikita rymde från en klassresa och blev kvar i staden. Europa tar sig tid, minnen beskrivs varsamt, hela tiden vackert. Det drömska, detaljerade och utsvävande språket håller mig i ett järngrepp. Och efter två år av uteblivna Europaresor var det en tacksam påminnelse om att det är rätt grått nere på kontinenten också.

ROMAN: Konkurrens till döds av Michel Houellebecq
Även den här romanen utspelar sig i ett grått Frankrike med en huvudperson utan riktning. Houellebecqs debutroman från 1994 återutges av Ellerströms i reviderad form. Digitaliseringen har påbörjats men inte hunnit eskalera. Bredvid kaffeautomaterna och under jobbresorna funderar en introvert datatekniker över sexuellt kapital. De råa tankarna som tänks om honom själv och omgivningen är ömsom fortfarande aktuella, ömsom passé – men hela tiden intressanta.

FILM: Stilla din längtan efter att HBO Nordic blir HBO Max senare i höst genom att se någon av de 11 filmerna av Pedro Almodóvar som ligger uppe på Nordic. Se om, eller se för första gången – oavsett: wow och åter wow. Rekommenderar att börja med Allt om min mamma.

Peter tipsar

MUSIK: Riddy Arman – Riddy Arman
Riddy Arman är, enligt skivbolagets pressmaterial, så nära en cowboy man kan komma 2021. Hon växte upp på landet i Ohio, har jobbat som ”ranch hand” och flyttade som 20-åring till en kompis farm i Virginia för att ”resume her interest in horsemanship”. Hon släppte nyligen en video där hon åker sånt där hobo-frakttåg och sjunger Americana-melodier som en souligare Karen Dalton – och hon har såklart alltid en snygg Stetson på huvudet. Kanske är paketeringen kring Riddy Armans debutalbum bara ett ovanligt bra jobb av skivbolagets PR-avdelning, men vem är jag att gå runt och slå hål på överhajpade grejer, så jag utbrister bara glatt i ett ”Yihaaa!” och rekommenderar starkt Riddy Armans självbetitlade debut.

BOK: Cykelbudet av Anders Teglund
Pianisten och förläggaren Anders Teglund skulle just åka ut på turné våren 2020 – när ett förbannat virus från Wuhan ställde världen på ända. En efter en ställdes spelningarna in och kalendern blev till sist tommare än en venezuelansk kyldisk. Teglund bytte tangenter mot pedaler och blev Foodora-bud. Cykelbudet är hans dagboksskildring av stenhårda pass i patenterat göteborgskt sidledes regn för ett anonymt globalt företag som kontrollerar sina anställda genom en irriterande app. Samtidigt blir parentesen en värdefull chans att fundera över arbetslivet – för vem blir du om du inte har kvar ditt jobb? Och varför öppnar så många män ytterdörren i bara kalsongerna när maten levereras? Weeeird. Cykelbudet är nog höstens roligaste och viktigaste bok. Läs den!

Lina tipsar

TV: Only Murders in the Building (Disney +)
Steve Martin, Martin Short och Selena Gomez spelar en omaka trio som förenas av 1) sin kärlek till true crime-podcasts, 2) de är grannar och 3) en granne hittas mördad. Självklart måste de lösa fallet – och spela in en egen podcast om hur de går tillväga. Mysig och lättsmält höst-tv med bra castade biroller (t ex Tina Fey som true crime-poddarnas ohotade drottning och Amy Ryan som flörtig fagottist).

RADIO: Stil – Boken som moderiktig accessoar – en nygammal trend (Sveriges Radio)
Ja, såklart att boken är en moderiktig accessoar. Alltid! Ett riktigt kul och intressant avsnitt om boken som modemarkör och hur en bok säger vem du är. Go boken!