Bäst i september

I september dras vi ner i Julia Ravanis svarta hål, imponeras av den äldre-äldre Anthony Hopkins – och faller för en klantig knarklangare i Jonatan Unge-skrud.

/ 2.09.2021

Karin tipsar

TV: Young Royals (Netflix)

Falcon Crest möter Eagles i denna svenska beroendeframkallande serie om den fiktiva kronprinsen som blir kär i sin klasskamrat.  Ung kärlek, internat och människor som FAKTISKT pratar med varandra. Jag slukade Young Royals och vill bara ha mer!

TV: Babylon Berlin (SVT Play)

Säsong 1 av Babylon Berlin var bland det bästa jag sett. Musiken! Klubbarna! Dansen! Säsong 2 är inte riktigt lika bra men det är bra. En klar fyra helt enkelt och det gör höstrusket lite lättare att omfamna.

LITTERATUR: Bookling

Vi har startat en tjänst som vi kallar Bookling  – utvalda boktips direkt i din inkorg. Jag har tipsat om Prologer av Elnaz Baghlanian (årets vackraste bok?), Svart sol av Andreas Norman (thriller med extra allt) och Benny – drevet, döden av Lotta Fristorp (måste-läsning för alla som är intresserade av journalistik och vårt medieklimat). Så in och sajna upp dig på Bookling för utvalda boktips!

Erik tipsar

BOK: Pengar på fickan av Asta Olivia Nordenhof (Norstedts)

Maggie och Kurt kämpar i motvind i slutet av 80-talet på Fyn. Det är ont om pengar och kärleken har ebbat ut; våld och elaka ord. Pengar på fickan är trots det otippat humoristisk, men framför allt är den stilsäker. Det är första delen i en planerad serie om sju, ”Scandinavian Star”. Namnet på färjan som brann ner 1990. Hur branden hänger ihop med Kurt och Maggie visar sig mot slutet. Jag njuter av tanken på att det ska komma sex delar till.

BOK: Real life av Brandon Taylor (Riverhead books)

Romanen utspelar sig en sensommarhelg på ett universitet i USA. Wallace pluggar biokemi och har tillbringat sommaren i labbet. Han har försummat sina vänner, och när han väl träffar dem känns något fel. Wallace är den enda svarta i sitt umgänge, och en av få som blivit antagen till skolan. Det är en brutal roman om vänskap, att växa upp och låta någon komma så nära att det bränns. Shortlisted till Bookerpriset 2020.

BOK: Skönheten i kaos av Julia Ravanis (Natur & Kultur)

Vad har svarta hål och relativitetsteorin för likheter mellan att dejta och vara tillsammans med någon? Jättemycket ska det visa sig! Ravanis berättar om det allra största och det absolut minsta i vårt universum – och alla känslor däremellan. Det är lärorikt, kul och nytt.

Johanna tipsar

FILM: The Father

Anthony närmar sig de 80 och lever livet i en elegant våning som plötsligt börjar ändra skepnad. Allt som varit välbekant glider honom mellan fingrarna, kära ting och bekanta ansikten förvånar och förvirrar och plötsligt undrar man som tittare vad som är minnets labyrint och vad som är Anthonys fängelse i slutskedet av livet. Anthony Hopkins gör en av sitt livs bästa roller och Olivia Coleman är otrolig i det hon har att spela med.

BOK: Cykler av Maja Tinnervall (Nirstedt/litteratur)

Sommarens bästa läsning gavs ut på Nirstedt/litteratur och beskrivs som en ”experimentell roman”. Varje cykel delas in i fem delar, andra dagen lämnar hon honom. Varje sommar flyr Tuss till Hegeudde där hon spenderar månader helt ensam. Tuss har inte tid för kärlek, livet flyr. Hela romanen är en sorts flykt i sig, samtidigt som absolut ingenting egentligen händer. Kärnan i historien finns att läsa mellan raderna, vem är egentligen Tuss – oavsett vecka, dag, plats, vänner, män, jobb och de eviga cyklerna som pågår och driver henne och livet framåt.

Peter tipsar

TV: Drugdealer (SVT Play)

Den har mig från första scenen, denna ljuvliga lilla komediserie där försäkringstjänstemannen Jonatan Unge byter jobb och blir knarklangare. Hans kunder är dryga poddare som kommer för sent, ansiktsblinda tjackisar och en halvkänd och hybrisdrabbad profil från SVT:s ”Sommarlov”. Det är inte alls osvajigt men blir ändå en charmigt vinglig resa med Jonatan Unge i centrum som den snälle och klantige knarkhandlaren. ”Du borde lyssna på Laleh! Det vore bra för dig”.

OK: Öbarn av Hannes Fossbo (Weyler)

Wow, vilken moget ung-gubbig debut han levererar, Fossbo. Ja jag säger det som en komplimang, för han snålar sannerligen inte med barndomsnostalgi och referenser, men det är det där med balans och där träffar han hundra procent rätt. Det är fragmentariskt tillbakablickande men aldrig irrelevant, det är folkhemsdrömmande men fast förankrat i samtiden. Öbarn är en slags tankebok där en trettio-nånting-farsa släpar barnvagn och folköl runt hela Mälardalen för att köpa gamla Volvobilar och fina stolar och en Stefan Zweig-bok som aldrig riktigt vill bli läst. Sammantaget ett mycket angenämt sällskap och på så sätt inte alls väsensskilt från Lundells Vardagar.

BOK: One two three four – När Beatles förändrade världen av Craig Brown (Albert Bonniers Förlag)

Beatles har absolut gjort en del rätt så bra (ok jättebra) låtar men för oss som är födda långt efter att ”The Fab Four” splittrades och delvis dog är det ändå svårt att verkligen göra sådana band till sina egna. Craig Brown, brittisk satiriker och författare, lyckas ändå både intressera och underhålla mig hela vägen i den här nya memoaren om vad som måste vara tidernas ordentligast genomlysta popgrupp. Han berättar Beatles-historien genom 150 fristående scener som sammantaget bildar en kul och levande mosaik värdig Diego Rivera.

Lina tipsar

BOK: När vi var samer av Mats Jonsson (Galago)

Vilket mastodont-projekt! Serietecknaren Mats Jonsson går till botten med sitt samiska ursprung som han knappt känner till, och berättar en historia om förtryck, tystnad och hur svårt det är att ta tillbaka något som en gång tagits ifrån ett helt folk. Bitvis oerhört mastig läsning, där varje sida är så fullspäckad med information, historia och olika lager i storyn, att jag ibland får läsa om både en och två gånger. Men i slutänden knyter Mats Jonsson som vanligt ihop säcken galant på sitt alldeles egna vis.

KONST: Crash Boom Bang på Konstakademien

Konsthösten är igång och nu finns det en uppsjö av utställningar på gallerier, konsthallar och museer att besöka. Mitt tips är att ta beta av några utställningar i taget, perfekt helgaktivitet. Till helgen tänker jag ta mig till Konstakademien i Stockholm och se konstnärsgruppen Ride 1:s utställning Crash Boom Bang – här får besökarna testa åkattraktioner och kanske klä ut sig till en säl? Utställningen pågår t o m 2 oktober.