”Mina bokinköp är min enda sommarträning”

Vi bad sju människor som gillar böcker att berätta vad de ska läsa i sommar. Du kan inte gissa vad som hände sedan! (Ok, spoiler alert: de berättar vad de ska läsa i sommar).

/ 21.06.2021

TIPSARE: Johan Kellman Larsson

Boktipsare extraordinaire bakom Bokmejlet, journalist och författare till Drömmar och verklighet – en biografi om Tom Alandh.

Vad ska du läsa i sommar?

Ska försöka läsa klart Lydia Sandgrens spädgristjocka Samlade verk, Clinton Heylins nya biografi om Bob Dylan, Rachel Kushners essäsamling The Hard Crowd, Caroline Albertine Minors Hummerns sköld som verkar toppen, Johanna Frändéns och Carl Johan De Geers brevväxling Att segra är banalt, allt av Tove Jansson som jag kommer över och så har jag fått tag i en märklig bok som heter A book about roses som jag måste bläddra i. Kan jag på något sätt lägga vantarna på Tom Malmquists kommande roman Döda löv så är jag beredd att offra en arm för att läsa den. Planen är också att ta mig igenom Haruki Murakamis Vad jag pratar om när jag pratar om löpning. Idén är att den ska fungera som inspiration, eftersom jag ska springa Lidingöloppet i september. Tre mil i terräng. Vilket förstås måste betraktas som fullfjädrat dårskap. Måtte Murakami hjälpa mig.

Har du läst något nyligen som du vill rekommendera till andra?

Tomas Bacoccolis En bastu i Umbrien var fin. Och kravlös. Därför också perfekt att läsa på sommaren, eftersom man ofta är lite simmig i skallen då. På grund av stark sol. Och sangria. Eller båda.

Många gör rätt ambitiösa läslistor inför semestern – brukar du hinna läsa det du vill? Läser du mer/mindre på sommaren?

Jag hinner aldrig någonsin läsa det jag vill. Det är en del av läsningens själva, vad ska vi kalla det, anatomi. Ambitionen är alltid att läsa mer på sommaren. Men det brukar sluta med att jag är alldeles för simmig (av sangria eller stark sol, eller båda) och därför läser mindre. Målbilden är i alla fall att dundra ner i den där ständigt hägrande hängmattan och beta av minst hälften av den tilltänkta bokhögen.

Förutom att läsa, vad ser du fram emot under den efterlängtade och förhoppningsvis post-pandemiska sommaren 2021?

 Att se Alexander Isak bomba in 1-0 i förlängningen mot Portugal i EM-finalen på Wembley den 11 juli.

TIPSARE: Nina Wähä

Författare till Testamente som tilldelades Sveriges Radios romanpris 2020.

Vad läser du i sommar?

Sommarläsning är för mig synonymt med biografier och spänningsromaner så det kommer jag att ligga på en klippa och läsa. Har sparat Janne Malmborgs Trubbel om Olle Adolphson, och även Samtalsmemoarer där Alf van der Hagen intervjuar Suzanne Brøgger. Ola Larsmos Översten ligger också med i önskehögen. Tricket är att välja riktigt tjocka böcker så behöver man inte släpa med sig så många. Bra att ha under datorn också om man blir tvungen att ha ett videomöte mitt i semestern.

Har du läst något nyligen som du vill rekommendera till andra?

Jag har mest läst arbetsrelaterat under våren, men jag unnade mig att läsa Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman. Den var alldeles underbar!

Många gör rätt ambitiösa läslistor inför semestern – brukar du hinna läsa det du vill? Läser du mer/mindre på sommaren?

Jag har alltid drivor med böcker som jag vill läsa, och semestern är inget undantag. På sommaren tillåter jag mig att läsa böcker bara för nöjes skull. Men man vill väl alltid hinna läsa mer?

Förutom att läsa, vad ser du fram emot under den efterlängtade och förhoppningsvis post-pandemiska sommaren 2021?

Jag ser fram emot att hålla i barnens jackor medan de åker någon läskig attraktion på Gröna Lund, och att tjata på dom om solkräm när de badar från morgon till kväll. Och jag är hemskt sugen på att gå på bio.

TIPSARE: Johanna Frändén

Fotbollsorakel, toppskribent och vår Hemingway-kvinna på kontinenten. Aktuell med boken Att segra är banalt tillsammans med Carl Johan de Geer.

Vad tänker du läsa i sommar?

Jag ska läsa klart The Wall av John Lanchester samt Tvära kast av Marianne Lindberg De Geer som jag just börjat glutta i. Kanske också Henrik Berggrens Palme-biografi, om den inte är för tjock för att transportera. Just på sommarsemestern brukar jag läsa enligt principen lätta böcker som finns i närheten, dvs pocketböcker i sommarstugor och som vänner prackar på en. En sommarbok ska få plats i handväskan. Brukar försöka läsa ikapp svensk skönlitteratur som jag missat under året också, inte minst när jag nu suttit inlåst i Frankrike.

Bonjour tristesse av Françoise Sagan läste jag nyligen, av olika anledningar hade den trillat mellan stolarna. Man ska alltid läsa moderna klassiker när man hinner, den här gav mig ett akut sug efter att lata mig på franska rivieran.

Många gör rätt ambitiösa läslistor inför semestern – brukar du hinna läsa det du vill? Läser du mer/mindre på sommaren?

Nej, just på sommaren försöker jag vara lite snäll mot mig själv som sagt, och läsa så spontant som möjligt. Jag läser mycket på sommaren och mycket mer blandat än annars. Jag har annars en bokhög som växer som alla andra. Det stressar mig lite…

Förutom att läsa, vad ser du fram emot under den efterlängtade och förhoppningsvis post-pandemiska sommaren 2021?

Umgås och festa! Bara vara bland folk.

TIPSARE: Lydia Sandgren

Författaren bakom bokjuggernauten och Augustpris-vinnaren Samlade verk.

Vad ska du läsa i sommar?

I sommar blir det musikaliskt tema: Åke Holmquists Beethoven-biografi (tyvärr inte särskilt strandkompatibel med sina drygt 900 sidor), pianisten Glenn Goulds bok Bort med applåderna och Kjell Westös Tritonus. Sedan har jag i likhet med väldigt många andra människor en fantasi om att läsa Proust i en gnisslande hammock, omgiven av lövsus och humlor, men det återstår att se hur det blir med den saken.

Har du någon bok du läst nyligen som du vill
rekommendera till andra?

Thomas Bernhards Skogshuggning – en stenhård svart pärla som sprakar av hat och förakt mot Wiens kulturetablissemang på 1980-talet.

Många gör rätt ambitiösa läslistor inför semestern – gör du också det, eller går du på feeling?

Semester eller ej är min läsning alltid tudelad: en del arbetsläsning, en del lustläsning. Som tur är smälter dessa oftast samman. Läslistor gör jag inte – jag går mer på principen att ta något ur de alltmer alarmerande bokhögarna hemma – men det kan nog vara ett bra sätt att strukturera sin läsning. Det finns ju ofta något litet motstånd med läsningen. Man behöver anstränga sig. Kanske kan den ambitiösa läslistan vara till hjälp för att överkomma det där motståndet.

Förutom att läsa, vad ser du fram emot under den efterlängtade och förhoppningsvis post-pandemiska sommaren 2021?

Att vara ledig! Från och med juli är deadlines bannlysta, men skrivbordet en ständig möjlighet.

TIPSARE: Klas Ekman

Superjournalisten på bokförlaget Volante som förra året klev ut i det skönlitterära rampljuset med Årets bok-nominerade feel bad-thrillern De kapabla.

Vad ska du läsa i sommar?

Jag är sjukt trött, så först ut blir att plöja Ed Brubakers och Sean Phillips ockulta noirserie ”Fatale”. Därefter går jag på Casey Ceps Furious Hours: Murder, Fraud, and the Last Trial of Harper Lee som jag är extremt pepp på. Andra böcker i högen, eller som finns nedladdade i läsplattan, är Lars Landgrens Ljusnan du mörka, Jenny Jägerfelds Blixtra, spraka, blända! och Marie Hermanssons Den stora utställningen och Pestön. Mot slutet ska jag inspirationsläsa Tom Perrottas Som små barn och Newton Thornburgs Cutter and Bone inför min nästa bok, som jag hoppas ska bli någorlunda klar under hösten.

Har du läst något nyligen som du vill rekommendera till andra?

Jag har varit inne i en liten Southern gothic-period och tyckte mycket om Michael McDowells skräckis The Elementals. Robert McCommons Mitt liv som pojke är också helt underbar. Och Lina Bengtsdotters tre böcker om Charlie Lager, som ju nästan är Västergötland gothic. Vill man ha serietips så rekommenderar jag Ed Brubakers och Sean Phillips The Fade Out som är som en blandning av James Ellroys LA Konfidentiellt och David Finchers film Mank. Förlaget där jag jobbar har dessutom precis släppt Magnus Västerbros magnifika Vålnadernas historia i pocket och vill man ägna sig åt högläsning i en ödslig stuga så finns det nog inget bättre val än Per Faxnelds Offerträdet, som dessutom är en av fjolårets allra snyggaste böcker med illustrationer av Mimmi Strinnholm. Den måste man faktiskt äga!

Läser du mer eller mindre på sommaren?

Definitivt mer, men jag brukar av någon anledning inte lyckas hålla mig till listan utan det blir istället en massa infall. Men det är kul att sortera ut högen, så det gör jag även i år. Och de jag nämnde ovan får betraktas som spikade. Nu har jag ju lovat det också.

Förutom att läsa, vad ser du fram emot under den efterlängtade och förhoppningsvis post-pandemiska sommaren 2021?

Inget mer spektakulärt än att äntligen få träffa föräldrarna och syskonen med familjer på västkusten, samt hänga med vänner. Utöver det en stugvistelse med flickvännen och att jag inte ska bli för lat, så att jag lyckas hålla min påbörjade yogastreak.

TIPSARE: Emma Hamberg

Hitta nån som älskar dig som författaren Emma Hamberg älskar Frankrike!

Vad ska du läsa i sommar?

Jag har en sån jädra skön äventyrshög precis här bredvid mig. Peppen är maxad! Bodil Malmstens böcker om Finistère (vilket TUR att jag inte hittat dem förrän nu. ÄLSKAR att hitta typ en Picasso på loppis. HUR kan jag ha kunnat låta bli att läsa dem innan? Men nu – NU), en massa franska kokböcker (ja, några är på franska. Be en bön för mig tack), romanen Shuggie Bain, Mia Skäringers nya roman samt Arv och miljö av geniet Vigdis Hjorth (ja, de här tre sista kompenserar all fransk mat, franska trädgårdsdrömmar och ljumma sommarvindar). Herregud, varför sitter jag och skriver här, när jag istället kan kasta mig UT OCH SLUKA ALLA DESSA HÄRLIGHETER!

Har du någon bok du läst nyligen som du vill rekommendera till andra?

Paris för foodisar av Elin Unnes. En helt underbar guide till Paris alla bästa hörn, helt utan pekpinnar, spända käkar och pretentioner. Men med väldigt mycket humor och generositet. Älskar den!

Många gör rätt ambitiösa läslistor inför semestern – gör du också det, eller går du på feeling?

Jag är ett skepp kommer lastat med feeling. Sedan kan ibland feelingen vara större än själva mäktandet, men det är en annan historia. Men ambitiösa läslistor gör jag inte, men jag gör ambitiösa turer i bokhandlar. Köper alldeles för mycket, alldeles för tungt och får ofta vinka in en taxi efter besöket. Det går liksom inte att bära hem allt. Man kan säga att mina bokköp är min enda träning.

Förutom att läsa, vad ser du fram emot under den efterlängtade och förhoppningsvis post-pandemiska sommaren 2021?

Åka till Frankrike! Hela min sommar och tidiga höst ska ägnas åt detta land. Jag ska fotografera i ett provensalskt kloster för kommande kokbok, jag ska jobba på ett litet franskt hotell och jag ska äta mig igenom hela Côte d’Azur. Jag kommer inte hem förrän till bokmässan i slutet av september. Fylld med ost, vin, äventyr och med salt i håret.

TIPSARE: Stefan Lindberg

Sinnesutvidgande romanen Splendor fick oss att se Fridhemsplans grådaskighet genom ett nytt prisma. Nu är författaren Stefan Lindberg fotbollsexpert i Expressen Kultur – heja Svärje!

Vad ska du läsa i sommar?

Jag sitter i Bonniers stipendienämnd och ska läsa exakt alla skönlitterära böcker som ges ut i Sverige. Typ i alla fall. Eller jo, alla. Det är en både intressant och rätt fasansfull upplevelse.

Har du läst något nyligen som du vill rekommendera till andra?

Nej. Eller jo, Jan Myrdals Skriftställningar. Det är tidningstexter och essäer från övergången mellan 60- och 70-tal, en på många sätt extrem tid med flera (särskilt i Jan M:s fall) extrema ställningstaganden. Men det slog mig att den del av det han skriver är mer välformulerat än extremt. Förmodligen är det tiden som förändrat sig (han gjorde det ju inte), och idag, i en extrem värld där allt som folk hittar på blir sanning, kan det vara nyttigt att gå tillbaka i tiden lite och se hur saker åldras. För det gör de, ibland på gott och ibland på ont, det intressanta är ju vad det säger om vår egen tid. Plötsligt ter sig Myrdals åsikter inte så mycket knasigare än vårt samtida knas.

Många gör rätt ambitiösa läslistor inför semestern – brukar du hinna läsa det du vill? Läser du mer/mindre på sommaren?

På sommaren orkar jag inte hänga med i den inte så lite överymniga svenska bokfloden. Det kommer ju som känt är ut alldeles för många böcker. När jag debuterade 1999 var vi, tror jag, cirka tre (!) debutanter. I år är det väl 67 eller något. Det säger sig självt att allt inte håller jättehög klass. Och ja, jag fattar att ni vill att jag ska droppa något nytt så sajten får lite bättre google men jag väntar med det till hösten. Sommaren är mer tiden för att återuppta det som man tyckte var dötråkigt men som maler ner en med sin påstridighet. Javier Marías Ditt ansikte i morgon eller VS Naipauls Ankomstens gåta till exempel. Och så ska jag läsa om Kurt Vonnegut lite grann för att försöka haja vad det var jag gillade med det när jag var 19.

Förutom att läsa, vad ser du fram emot under den efterlängtade och förhoppningsvis post-pandemiska sommaren 2021?

Jag ska åka och vaccinera mig exakt nu och jag ska vara med min flickvän och mina barn och mina vänner. Och så har jag åtagit mig ett väldigt skojigt uppdrag under fotbolls-EM.


Psst, ett extra bra tips bjuder vi på: Nu lanseras Bookling – din bästa bokkompis! Nya boktips varje månad från oss som gör Culte. Läs mer och sajna upp dig här.