”Det var dags för cancerhumor”

Om du, som vi, sträckkollat ”Kärlek & Anarki”, ”Älska mig” och nya tv-serien ”Sjukt” är inte Carls Sehns ansikte obekant. Vi pratar cancerhumor och karriärboom med Sveriges tydligaste skådisstjärnskott.

/ 16.04.2021

26-åriga Carla Sehn vann våra hjärtan som den nervöst bortkomna receptionisten Caroline i ”Kärlek & Anarki”. Och så dök hon upp som huvudrollsinnehavare i SVT:s nya dramakomedi ”Sjukt”. Där spelar hon Alice: en ung tjej som överlevt livmoderhalscancer, blir dumpad av killen i London och flyttar hem till föräldrarna i Farsta. Klart vi blev nyfikna på skådespelaren Carla Sehn.

Hur har du gjort för att hamna i alla dessa superserier?

Jag har jobbat hårt. Sedan så har jag försökt vrida mitt perspektiv och försökt se varje casting som ett tillfälle att träffa fler filmskapare som jag vill bygga en framtid med, vilket kanske har gjort att jag vågat testa mycket nytt.

Rollerna växer också, från två receptionister till den helt bärande huvudrollen i ”Sjukt”. Berätta om den roll du spelar där – vem är Alice?

Alice är en beslutsam ung kvinna som villrådigt men helhjärtat slänger sig ut i livet efter att ha överlevt cancer. Men för att skapa sig ett nytt liv måste hon också omdefiniera vem hon själv har blivit efter en livsomvälvande erfarenhet. Kanske bland det svåraste i att vara människa?

Cancerhumor är ändå en hm, potentiellt kontroversiell genre, som skulle kunna uppröra folk? Några dubier kring att spela huvudrollen i ”Sjukt” av den anledningen?

Faktiskt precis tvärtom, jag tyckte det var dags att göra humor om det här ämnet och därmed också belysa dessa livsöden! Jag kände mig totalt trygg i Lisa Ambjörn och Johan Rosells händer. Jag visste att berättelsen skulle försöka porträtteras på ett så värdigt sätt som möjligt och det var betryggande att kunna vända sig till Lisa med sina erfarenheter av cancer.

Du känner manusförfattaren Lisa Ambjörn sen utbildningen på Stockholms konstnärliga högskola. Hur nära hennes liv ligger manuset till Sjukt?

Svårt för mig att uttala mig om, det får vi fråga Lisa om. Men som Lisa själv säger så har en del absolut varit inspirerat av hennes egna liv.

Fattar att det finns skillnader mellan Lisa och Alice. Men: var det konstigt att liksom spela sin kompis?

Förstår hur du tänker, men jag spelar faktiskt inte Lisa utan Alice. Om något kände jag ett stort ansvar för att jag såg att manuset kunde nå så höga höjder – och jag ville dit.

Carla Sehn, foto: Carl Thorborg

Känns det skumt att det går så bra för dig just nu i en global pandemi? Världen mår piss, men din karriär boomar, typ?

Haha absolut. Jag har tänkt tanken på att det inte borde vara möjligt. Jag har verkligen haft tur.

När man radar upp dina projekt – och det finns ju andra exempel också – så känns det nästan som läge att prata om en guldålder för den svenska tv-serien. Hur tycker du svenska tv-serier håller idag?

Högt och lågt! Jag känner att det idag är en guldålder för tittaren. Utvecklingen har lett till att lokala produktioner kan exporteras globalt med enkla medel. Det skapas mycket, tröskeln har sänkts för både skapare och tittare när fler, nya, historier nu berättas. Kvantiteten kompromissar såklart på kvaliteten, men bland bruset finns verkligen guldkorn. Jag ser idag på människoöden som aldrig var porträtterade när jag växte upp. Fantastiskt! Hur kommer det påverka framöver? Det känns viktigt att vara med i den här tiden av skapandet.

Vad behövs för att svensk film och tv ska kunna bli ännu bättre?

Jag tror just på att satsa på spännande manusförfattare. Håller inte manus så kan man försöka trolla hur mycket som helst på inspelningsplats, men det kommer inte flyga. Vi har en massa otroliga historier här i Sverige som bara väntar på att få berättas. Satsa på nytt! Och leta på nya ställen, tänker alltid jag.

Nästa grej är tv-versionen av Folk med ångest, baserat på Fredrik Backmans bok, en historia i samma genre som de tv-serier vi sett dig i hittills. Har det blivit din genre nu, humor med skruvade mörka undertoner?

Jag älskar just det, humorn med mörka undertoner. Känns väldigt livsenligt. Men visst vill jag göra andra saker också. Som sci-fi, krigsfilm, eller en film i riktigt Isabelle Huppert-anda. För mig är genren inte viktig, utan vad vi berättar. Må det vara Marvel eller en European art house movie.

Vem är den roligaste nu levande människan i världen?

Michaela Coel. Och alltid Ricky Gervais?!!

Vilka tv-serier håller du själv högst?

 “Succession”. “Small Axe”. Brittiska ”The Office”. Sen är ju mina tio favoritfilmer bättre än alla favoritserier.

Ok, topp tre favoritfilmer?

”The piano” av Jane Champion, “Min pappa Toni Erdmann” och “Blue is the Warmest Color”.

Vad vill du göra härnäst?

Den nya Matrix! Men den är redan inspelad tyvärr.

Hägrar Hollywood?

Hundra procent.

Vill du rekommendera nåt, vad som helst?

Pranka!


Carla Sehn är född 1996 och utbildad vid Stockholms konstnärliga högskola. Hon syns just nu i SVT:s ”Sjukt”, och framöver kommer hon dyka upp i både ”Folk med ångest” och ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”.