Bäst i april

I april golvas vi av en norsk novellsamling, ser en film om influencers som bryter ihop och har hittat ett par riktiga guldkorn i musikflödet.

/ 16.04.2021

Karin tipsar

TV: Snabba cash (Netflix)
Går det att göra en remake på Jens Lapidus Snabba cash? JA det gör det! Jesper Ganslandt som tidigare gjort bland annat Farväl Falkenberg och 438 dagar, briljerar med en riktig käftsmäll till actionserie. Och Evin Ahmad är helt otrolig i rollen som Leya. Helt otrolig! Kul också att hennes kläder skapat en lång tråd i Facebook-gruppen Labels we love.

BOK: Hummerns sköld av Caroline Albertine Minor
Vi följer de tre syskonen Gabel. Ea som lever i San Francisco, Sidsel som är ensamstående mamma och konservator på Glyptoteket i Köpenhamn, och Niels som inte har någonstans att bo. Jag sugs in i deras liv och inser att syskonen Gabel flyttat in hos mig för gott. Det här är romankonst på riktigt.

BOK: Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson
Jag har alltid gillat Christoffer Carlssons böcker men i Brinn mig en sol har han överträffat sig själv. Året är 1986 och i skuggan av mordet på statsminister Olof Palme våldtas och mördas en kvinna i byn Tiarp utanför Halmstad. Trettio år senare får mordet en oväntad lösning. Oavsett om du gillar spänning eller inte är detta måste-läsning i vår.

Erik tipsar

ROMAN: Främlingsfigurer av Mara Lee
I Främlingsfigurer undersöker Lee den Andre. I eässer och dikter, i dialog med tidigare författare eller samtiden, vrider och vänder hon på rasism och kärlek. Lee är otrolig i vanlig ordning.

PODD: De onämnbara
Mellan 1944 och 1979 betraktas homosexualitet som en sjukdom av de svenska myndigheterna. 1944 införs även lagen om kastrering. I dokumentären av Magnus Johansson, berättar män och kvinnor om hur de levt i skräck för samhället och inför sig själva större delen av sina liv. Poddskaparen har också fått tillgång till dokument som aldrig tidigare visats.

TV-SERIE: WandaVision (Disney+)
Ok. Jag är lite sen på den här, för mig, ganska otippade bollen. Wanda och Vision gestaltar sitcomens historia, en era för varje avsnitt. Från 50-talet till gårdagens Modern Family. Den här fyndiga och påkostade serien går absolut att se utan förkunskap om Marvelvärlden, även om en del poänger säkert flög mig över huvudet.

Johanna tipsar

KONST: Axel Törneman. Bohemliv och modernitet på Thielska galleriet
På sin tid skandalsuccé, nu enbart succé? Utställningen av Axel Törneman på Thielska ger en rik palett av ett mångfacetterat konstnärskap. En intressant upplevelse i sig är skiftningarna i tid och form, behöver identiteten som konstnär vara en och samma eller kan den få skifta färg? Från ”tidiga målningar i Paris till underground och mytologi”, väl värd besöket, jag går både ett och två varv i salongerna..

MUSIK: Lana del Rey – Chemtrails over the country club
Verkar aldrig komma ifrån Lana, så när det kommer nytt lyssnar jag och tänker det här låter precis som allt annat hon gjort – är det nu jag tröttnar? Men nej, plattan går om och om igen och jag inser att det är precis som tidigare, otroligt bra och att det här kommer bli mitt mest lyssnade även detta år. Bästa spåren: White dress, Yosemite och Dance till we die

FILM: Blind Spot (SF Anytime)
Tuva Novotnys långfilmsdebut fick sin premiär 2018, ett försvunnet filmår för mig, då jag hade fullt upp med liten nyfödd. Blind Spot är ett intensivt drama som är tekniskt skickligt berättat, jag tänker på Victoria som också är filmad i en enda tagning. Nerven densamma. Men här med fokus på svår psykisk ohälsa och en förälder som försöker förstå, hur kunde det gå så katastrofalt fel, var hon så blind? Stundtals tänker jag är det sånt här man aldrig borde titta på som förälder eller så är det precis detta man måste våga se ibland också.

Peter tipsar

FILM: Sweat (TriArt play)
Jag gillade verkligen den svenske regissören Magnus von Horns långfilm om en polsk träningsinfluencer som kämpar för att hålla uppe fasaden och sponsorkontrakten (ja, de hänger ihop). Magdalena Kolesnik som spelar huvudrollen är otrolig, hon förmedlar ett brett och djupt känsloregister med ett tillbakahållet minspel. En millimeterhöjning av ett ögonbryn i det perfekt sminkade ansiktet och en ravin öppnar sig inombords på stackars Sylwia.

BOK: Fönstret i parken av Ulf Eriksson
Märklig och fin roman av den produktive och enormt prisbelönade författaren Ulf Eriksson. Om en vilsen man, om minnen, om vänskap… En ensam man söker kontakt med sin vän och får så småningom tillgång till dennes lägenhet, vilket öppnar nya dörrar och gåtor. Ibland blir de stilistiska krumbukterna lite enerverande, jag tappar stundtals bort mig, men tror att det är mitt fel och inte Ulf Erikssons – det är bara nåt jag inte fattat.

MUSIK: William Tyler – Goes west
I tider av hemmajobb och ett konstant flöde av talking heads och skrikande pandemi-nyhetsflashar har jag börjat uppskatta instrumental musik allt mer. Att vila hjärnan i William Tylers luftiga och öppna gitarralbum Goes west är inget annat än en jäkla lisa för själen. Prova!

Lina tipsar

TV: Gisslankrisen i Gladbeck (SVT Play)
Gisslankrisen i Gladbeck är en traumatisk och dramatisk händelse i tysk nutidshistoria som nu blivit prisbelönt tv-drama. Här får man sitt lystmäte i tyskt 80-tal, svettiga pannor, sammanbitna män i beige skjorta och en hel del inzoomingar på folk som röker, men låt er inte luras. Det är enormt spännande, och handlar lika mycket om ett gisslandrama som om polisens interna maktstrider, politikernas inkompetens och medias roll i nyhetsflödet, som tillsammans resulterar i en minst sagt katastrofal händelseutveckling.

BOK: Historier om tröst av Ida Hegazi Høyer (Flo förlag)
Åh vad jag avundas er som inte har läst denna otroliga novellsamling! Norska Ida Hegazi Høyer ger oss tre berättelser från tre europeiska städer. Vilka är vi när vi befinner oss på en annan plats, och möter nya människor? Det är mörkt, rått och samtidigt alldeles lekande lätt att läsa de här berättelserna, och så fort jag avslutat en historia vill jag läsa om den på nytt, genast.