Bäst i sommar

Kulturen var ett av få halmstrån under coronavåren 2020. När livets kartor skrynklats ihop, krympts ner, så blev filmer, böcker och musik den välbehövliga sprickan i väggen som släppte in ljuset. Förhoppningsvis går vi nu mot ljusare tider i såväl bokstavlig som bildlig mening, och vi hoppas att vi kan fortsätta konsumera kultur så hungrigt som vi gjort under våren. Här är culte-redaktionens bästa kulturtips för sommaren 2020. Och några saker vi ser fram emot i höst.

/ 16.06.2020

Kulturen var ett av få halmstrån under coronavåren 2020. När livets kartor skrynklats ihop, krympts ner, så blev filmer, böcker och musik den välbehövliga sprickan i väggen som släppte in ljuset. Förhoppningsvis går vi nu mot ljusare tider i såväl bokstavlig som bildlig mening, och vi hoppas att vi kan fortsätta konsumera kultur så hungrigt som vi gjort under våren. Här är culte-redaktionens bästa kulturtips för sommaren 2020. Och några saker vi ser fram emot i höst.[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1592384101210-29715779-43f8-9″ include=”1506,1507,1546″]

Karin tipsar

TV: Blodsbröder (C More)
Om man bortser det fula introt är det här riktigt bra. Iallafall om man gillar action och fart. Blodsbröder är en dansk Snabba Cash där vi följer bröderna Jakob och Adam som är på varsin sida lagen. Det är nattsvart och våldsamt och jag ser fram emot säsong två.

TV: Dublin Murders (SVT)
Har du inte läst Tana French debut Till skogs och uppföljaren Okänt offer – gör det först! Och sedan tittar du på BBC-serien Dublin Murders som bygger på böckerna. Det är inte riktigt lika bra som böckerna men det är BRA. Och perfekt sommar-TV om du är lite mer hard core än Midsomer Murders.

TV: We Got This (SVT)
Vilken tajming! En svensk konspirationskomedi om Palme-mordet. Jag ska vara ärlig – jag trodde inte att det här skulle vara något för mig, men tji fick jag! Det är roligt, smart och i brist på andra ord NYTT. När du sett klart se med fördel på eftersnacket med bland andra skådespelarna Schiaffino Musarra och Olle Sarri.

BOK: Söndagsvägen av Peter Englund (Natur och Kultur)
Jag lyssnar just nu på Söndagsvägen – berättelsen om ett mord av Peter Englund, inläst av Christoffer Svensson. En kväll i juli 1965 hittas en ung kvinna död i sitt hem i Hökarängen. Polisen tror först att det rör sig om ett självmord, men snart står det klart att hon blivit mördad. Men av vem – och hur? Därmed inleds den största och mest komplicerade mordutredningen i Sverige före Palmemordet.
Det här är inte bara väldigt spännande true crime utan också en skildring av Sveriges rekordår under 60-talet. Visste du t ex att Sverige hade flest varuhus per capita och att man trodde att helikopter inom kort skulle bli vardagsfordonet?

Det här ser jag fram emot kulturhösten 2020:
I höst ska jag gå på bio, se live-sport och den 19 december kommer jag vara på Dramaten för att se Alex Schulmans Tröstrapporter.[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1592384101211-7f6a706d-ed50-3″ include=”1515,1514,1513″]

Peter tipsar

DOKUMENTÄR: Hillary (SVT Play)
En avslappnad och rolig Hillary Clinton berättar om allt från Lewinsky-skandalen till presidentvalskampanjen mot Trump. Välgjord dokumentär i fyra delar med superaccess till maktens korridorer och människor. Från uppväxten, till åren som den radikala presidenthustrun och slutet: ”Att förlora mot Trump var en dödsupplevelse. Jag kan inte beskriva det på något annat sätt”.

BOK: Goda grannar av Mattias Edvardsson (Forum)
Småbarnsföräldrarna Micke och Bianca lämnar Kungsholmen för villaliv i idyllisk skånsk stad. Men snart är de djupt insyltade i grannarnas liv och otrohet, åtrå, rädsla och fördomar gör kaos med deras planerade mysiga familjetillvaro. Alla som bet ner naglarna till knogarna under läsningen av ”En helt vanlig familj” kommer att sträckläsa även denna. Takeaway: flytta aldrig från Kungsholmen.

BOK: Höst av Ali Smith (Atlas)
Ali Smiths dunderhyllade årstidskvartett har legat långt upp på min läslista länge och äntligen är jag igång. ”Höst” har kallats den första Brexit-romanen och är en politisk, poetisk och mänsklig bok om en åldring, en ung kvinna och ett land där samhällskontraktet vittrar sönder framför ens ögon. Sorglig och fin bok.

Det här ser jag fram emot kulturhösten 2020:
Jag längtar som tusan efter att kunna gå på bio igen, och är särskilt sugen på Yung Lean-dokumentären In my head” med planerad premiär 21 augusti. Den känns som en extremt udda fågel i lilla Sverige: en ambitiös och snygg biodokumentär om en spännande artist som inte fyllt Ullevi fyra kvällar i rad. Dollarsedlar, död och depression utlovas. Kan inte bli fel![vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1592384101212-4df009c0-e9f0-8″ include=”1523,1519,1522″]

Johanna tipsar

PODD: Café Q
Kände viss hatkärlek för Della Q, men detta tror jag på. Två avsnitt in känns det väldigt lovande. Anna Björklund samtalar med gäster om de stora frågorna och ibland de små. Bäst hittills (av två) med Helena Granström som bland annat fött flera av sina barn i hemmet och ammat på scen med Björn Wiman, avsnittet handlar om m o d e r s k a p. Lyssna här.

FILM: Marianne & Leonard: Words of Love
En vacker och tragisk kärlekshistoria mellan Leonard Cohen och hans norska musa Marianne Ihlen. Mycket av dokumentären utspelar sig på den idylliska grekiska ön Hydra som under 60-talet lockade en bohemisk gemenskap av artister, författare och musiker. Jag har själv besökt Hydra och förstår lockelsen med ön, den har något alldeles särskilt. (Ett tips i sig, besök Hydra!) Filmen är vacker och hjärtskärande: hon, han, tiden. Två sökare som fann varandra men som också kom att förbli vilsna en hel livstid. Se filmen här.

BOK: De välvilliga av Jonathan Littell
De välvilliga är min största läsupplevelse hittills i livet. Jonathan Littells debutroman om andra världskrigets fasor är 900 vibrerande sidor. Den är häpnadsväckande, vidrig, lärorik, vacker, bildande och ett dramaturgiskt underverk. Huvudkaraktären Max Aue är beläst och kultiverad, han älskar musik, litteratur och arkitektur och ser strikt och professionellt på sitt uppdrag att få koncentrationslägren att fungera så effektivt som möjligt. Är människans natur dubbel, har vi alla det där mörkret inom oss, kan vi passera gränsen? Märker vi ens när det sker?

Det här ser jag fram emot kulturhösten 2020:
Hur kul att ha detta att se fram emot: I väntan på att gå av Alexander Mørk-Eidem – ”en absurd komedi för förskolebarn och deras vuxna” med premiär i höst på Dramaten.

”Fem minuter, älskling”, säger pappan. Han ska bara bli klar med ett samtal först. Men flickan har ju redan alla kläder på sig och vill gå, nu, på en gång. Fem minuter – det är ju superlång tid. En livstid. Man kan ju leva ett helt liv på fem minuter. Döda minst tio monster. Och simma ända ner till botten. Och ändå hinna ha jättetråkigt däremellan. 

”I väntan på att gå” är en monolog om att vänta och om vad som kan hända när man väntar. Om skräck, ensamhet, lek, tristess, glädje, äventyrslust och en gnutta magi. Biljetter finns här.[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1592384101213-d8c71fd2-ae79-8″ include=”1526,1524,1527″]

Erik tipsar

TV: I May Destroy You (HBO Nordic)
Michaela Cole har skrivit, regisserat och spelar huvudrollen. I London försöker Arabella, känd från twitter, skriva sin andra bok. Det går dåligt, och ännu sämre går det när en vän lockar med henne till en bar. Hon vaknar upp dagen efter och minns ingenting – förutom att en man står över henne. Arabella är otroligt charmig och serien är trots mörkret också rolig, men framförallt är I may destroy you väldigt on point.

BOK: Nästa gång elden av James Baldwin (Norstedts)
Boken består av två essäer, den första är ett brev till hans brorson hundra år efter avskaffandet av slaveriet i USA. Han berättar att vita är fast i en historia de inte förstår, och det är inte förrän de förstått den de kan bli fria. I den andra essän ”Under korset”, först publicerad i The New Yorker, återger Baldwin sina erfarenheter från Harlem och hur han förlorat sin tro. Extratips: Giovannis rum av Baldwin – ett litet substitut för din uteblivna sommarresa till Paris.

MUSIK: Set my heart on fire immediately av Perfume Genius
En enad internationell kritikerkår och jag har bestämt oss: detta är Mike Hadreas hittills bästa album. Hoppen mellan genrer är lika dramatiska som texterna – varje ord och ton är fyllda av kärlek och/eller desperation. Oavsett om du är solskensglad eller midnattstrasig är albumet exakt vad du vill att det ska vara. Bästa spår: Without you.

Det här ser jag fram emot kulturhösten 2020:
I december 2019 utsåg tre femtedelar av Culte Ágota Kristófs romantrilogi Den stora skrivboken till årets bästa läsning. I december 2020 sätts den upp på Dramaten! Tvillingarna (dramatiserad av Jon Fosse) är det enda denna junidag som får mig att längta till vintern.[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1592384101214-9f8dae68-b02c-6″ include=”1534,1529,1535″]

Lina tipsar

BOK: Vi människor av Frank Westerman (Weyler)
För några år sedan läste jag den nederländske författaren Frank Westermans lysande reportagebok Dödens dal om en mystisk massdöd som inträffade i Kamerun på 1980-talet. Tusentals djur och människor dog oförklarligt över natt – i Westermans bok blev det en fascinerande berättelse om hur myter uppstår. Vi människor är en lite spretigare bok om människans ursprung som tar avstamp i upptäckten av en ny människoart på den indonesiska ön Flores 2003, men som handlar lika mycket om hur en berättelse blir till. Westerman undervisar i skrivande och låter sina studenter följa med på en undersökande resa, vilket blir en röd tråd i boken. Lite spretigt som sagt, men också väldigt intressant och Westerman är en briljant reportageförfattare som jag gärna läser mer av.

RADIO: Radio Jästringe (Sveriges Radio P4)
Björn Carlberg är mannen bakom bland annat dockhumorserien Operation Klotty och nu testar han att göra radio med nya och gamla figurer. På den fiktiva radiostationen Radio Jästringe samsas program som Flemisch Top 40, Bokväktarna och Blommor i lådan. Saknar att se dockorna visuellt, men Björn Carlberg är fantastisk på att gestalta olika röster, dialekter och karaktärer. 6 minuter radiotrams med stort hjärta!

Det här ser jag fram emot kulturhösten 2020:
Lars Berges bok Monstervågen släpps i augusti. Berges bok Vargattacken är en av de böcker som fastnat mest hos mig de senaste åren, så det ska bli mycket spännande att läsa hans studie av sanningshalten i matros J.W. Granströms äventyr på de sju haven 1914-1915

Säsong 4 av Ring min agent (Netflix)Den charmiga franska tv-serien om ett gäng filmagenter i Paris är tillbaka i höst. Som vanligt gästas varje avsnitt av en eller flera toppskådisar som spelar sig själva, och några av de namn som medverkar i den nya säsongen är Charlotte Gainsbourg, Jean Reno och Sigourney Weaver. Den som inte upptäckt denna serie kan kolla ikapp säsong 1-3 i sommar.

— Wes Andersons nya film The French Dispatch har biopremiär 16 oktober! Be still my heart.

[vc_video link=”https://youtu.be/TcPk2p0Zaw4″]