Bäst i maj

I maj läser culte Anne Swärd och Johan Hiltons Orlando-bok, lagar Annina Rabes pasta – och tipsar om en uppsjö bra nya poddar om allt från Flashback, Scorpions och konstvärlden till CIA.

/ 26.05.2020

maj läser culte Anne Swärd och Johan Hiltons Orlando-bok, lagar Annina Rabes pasta, lyssnar på groovig soulcountry från Virginia – och tipsar om en uppsjö av nya poddar om allt från Flashback, Scorpions och konstvärlden till CIA.[vc_single_image image=”1497″ img_size=”full”]

Karin tipsar

TV: Normala människor (SVT Play)
Jag tyckte väldigt mycket om Sally Rooneys bok Normala människor och tänkte att om filmatiseringen är hälften så bra är jag nöjd. Och den är inte hälften så bra: den är bättre, helt briljant! Och jag får återigen leva mig in i Connell och Mariannes passionerade kärlekshistoria och hur svårt det är att vara ung och människa. Eller bara människa.

BOK: Kris, kalas och kolhydrater av Anna Hellsten och Annina Rabe (Bonnier Fakta)
Jag fick den här boken av en god vän och jag älskar den. Det är inte en vanlig kokbok utan en essäsamling med texter om kärleken till mat, vänner och ja, livet – blandat med recept. Mat som funkar när man behöver tröst, är pank eller vill laga något lite extra. Sambalpastan är redan en favorit.
BONUS: Följ författarna på Instagram @shampoorisingcooks

BOK: Jackie av Anne Swärd
En ung kvinna sitter på ett tåg på väg till Stockholm. Livet ska börja! Där möter hon mannen som förändrar allt. Det börjar med passion och ung kärlek men någonstans går det vansinnigt fel. Anne Swärd har skrivit en roman som jag får rysningar av. Precis som stor romankonst ska göra.[vc_single_image image=”1495″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Lina tipsar

PODD: Wind of Change
Tänk om Scorpions smäktande powerballad ”Wind of Change” var skriven av CIA, som ett sätt att skynda på kommunismens fall? Författaren och journalisten Patrick Radden Keefe (aktuell med ”Säg inget” om Nordirland-konflikten) fick höra detta rykte för många år sedan, och kunde inte släppa det. Nu har han gjort en podcast där han går till botten med frågan och intervjuar artister, CIA-agenter, drogsmugglare och allsköns underliga typer i jakten på sanningen. Kul lyssning för alla som gillar hemliga agenter, 80-tals-heavy metal och nutidshistoria.
VARNING: svårt att få bort låten ur skallen efter åtta avsnitts sträcklyssning.
♫ I follow the Moskva, down to Gorky Park, listening to the wi-ind of change….” ♪♫

BOK: Biblioteket av Susan Orlean
Det är en ren njutning att läsa den här hyllningen till böcker och bibliotek, det är non-fiction i sin bästa form. Med utgångspunkt i den stora branden i Los Angeles centralbibliotek 1986 tar Susan Orlean med oss på en vindlande resa genom bibliotekets historia, dess fram- och motgångar, och alla visionära, galna, smarta, excentriska och passionerade personligheter som har passerat revy. Orleans penna och berättarglädje får läsaren att flyga fram över sidorna. Gillar du böcker så gillar du denna bok!

TV: The Great (HBO)
Knäppt, snyggt och skruvat kostymdrama om Katarina den stora och Ryssland, av manusförfattaren till The Favourite. Två avsnitt in i serien är jag helt hooked. I den här ska vi säga inte helt historietrogna versionen anländer den ambitiösa, kunskapstörstande och oskuldsfulla Katarina till Ryssland för att gifta sig med tsar Peter, som visar sig vara en bortskämd, ombytlig, blodtörstande horbock. Problem uppstår…

[vc_single_image image=”1493″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Peter tipsar

TV: Into the night (Netflix)
Hisspitch: När solen går upp över jorden, en tidszon i taget, dör alla människor – alla som inte har tur och råkar befinna sig i flygplan och kan undvika solens uppgång genom att hela tiden flyga in i mörkret. Men hur länge kan de hålla sig i luften – och när börjar de slåss på planet? Inte det bästa någonsin men sevärd, belgisk kvalitetsthriller.

BOK: Anonyma prestationister av Adam Svanell
SvD-journalisten Adam Svanell skriver mjukt och klokt om sin egen utbrändhet, och om utbrändhetens idéhistoria. Varför blir så många svenskar utbrända? Perfekt eftertänksam läsning i den tankepaus som coronakrisen på många sätt innebär.

MUSIK: Swamp Dogg – Sorry you couldn’t make it
77-åriga Jerry Williams Jr. som går under det mysiga artistnamnet Swamp Dogg har släppt skivor i 50 år. Jag har aldrig hört en ton av hans soulcountry förrän senaste – lysande! – albumet och gläds nu åt ”upptäcka Tutanchamons grav”-känslan det är att få gräva sig ner i hans musikaliska historia på Spotify. Jäklar vad bra Spotify är när man tänker på det. Har vi tackat Spotify nog?

PODD: Flashback forever
Var tvungen att stoppa pressarna på culte#31 för att pressa in denna briljanta podd av Emma Knyckare, Ina Lundström och ”Scroll-Mia” (?!). De tar oss tryggt i handen och leder oss ner i dyngan på Flashbacks knäppaste trådar. Det är väldigt, väldigt kul och helt coronaångest-fritt.

[vc_single_image image=”1491″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Erik tipsar

BOK: Catch and Kill av Ronan Farrow
Mia Farrow och Woody Allens son Ronan Farrow har byggt vad som kan liknas vid en spionroman av sitt metoo-gräv om Harvey Weinstein. Ibland är det superspännande och ibland är det fruktansvärt. Ges nu ut av Mondial på svenska, och finns som podd här.

BOK: Vi är Orlando av Johan Hilton
Johan Hilton har skrivit om massakern i Orlando. På klubben Pulse dog 49 personer den 12 juni 2016. Hiltons reportagebok utgörs av överlevare och anhörigas berättelser från mardrömsnatten. Norman Casiano-Mojica:”Inifrån toaletten kunde man höra skotten eka, de kom närmare och närmare och närmare”.

[vc_single_image image=”1490″]

Johanna tipsar

PODD: BOW DOWN – Women in art
En alldeles ljuvlig podd i åtta delar om ”kvinnor inom konsten” som aldrig uppmärksammats på det vis som deras motsvarande manliga kollegor gjort genom årtiondena. Jennifer Higgie, redaktör på Frieze bjuder in en kvinnlig konstnär, skribent, konsthistoriker, författare, filmare eller med annan expertis på området för att under ett avsnitt fördjupa sig i en specifik konstnärinna. Lyssna här.

BOK: Den högsta kasten av Carina Rydberg
Läser vidare inom genren för den mest självutlämnande litteraturen. En bok som ges ut på nytt 2020 efter att den utsetts till årets bok i projektet ”Stockholm läser” är Rydbergs Den högsta kasten. Jag kan förstå hur kontroversiell den måste varit då, men hade den varit det om det givits ut idag? En roman i två delar om kärlek, hämnd, klassperspektiv och livet som författare. Finns här.

DIGITAL TITTNING: POV TALKS – Vad händer med svensk film?
I POV Talks #7 diskuterar man vad som händer inom den svenska filmbranschen när pandemin tvingar den till förändring. Vad händer med den svenska dramaproduktionen under och efter pandemin, tvingar krisen produktionsbolagen att tänka om och fokusera ännu mer på innehåll direkt för streaming? Hotas långfilmen som format och vad händer med den svenska filmen? Ett intressant samtal med namnkunniga profiler inom filmbranschen.
Se samtalet här.