Bäst i april

I april läser culte en hajpad och arg dansk författare, gläds över The Strokes återkomst, imponeras av en polsk skådis och repeat-lyssnar på Annika Norlins bokdebut.

/ 22.04.2020

april läser culte en lika hajpad som arg dansk författare, vi gläds över The Strokes återkomst, imponeras av en polsk skådis i en halvsvajig film och repeat-lyssnar på Annika Norlins bokdebut. Och bjuder på några bonustips för streaming hemifrån.[vc_single_image image=”1459″ img_size=”full”]

Karin tipsar

TV: Dejta (SVT)
Sara Kadefors har skrivit manus till denna pärla. I åtta avsnitt får vi följa den ensamstående mamman Ella som med stapplande steg ger sig in i dejtandets djungel. Det är mänskligt, roligt och igenkännande. Lysande skådespelarinsatser av alla men i synnerhet Maria Sundbom Lörelius som spelar Ella.

BOK: Ödesmark av Stina Jackson (Albert Bonniers Förlag)
Jag hade väldigt höga förväntningar efter Silvervägen som var en lysande debut och de säger ju att uppföljaren är den svåraste att skriva. Men Stina Jackson har lyckats! Ödesmark är en tät spänningsroman om mörka hemligheter i en liten by utanför Arvidsjaur med helt otroliga personporträtt.

LJUDBOK: Jag ser allt du gör av Annika Norlin, inläst av Olof Wretling (Weyler)
Det här känns hemma. Annika Norlins både väldigt roliga och mycket allvarliga noveller, alltid lika tonsäkra, inlästa av Olof Wretling. Vill ha på repeat som evig följeslagare genom livet, särskilt i dessa tider.

Två snabba bonustips:
==================
FILM: Streama Parasit
Nu kan du se Oscars-vinnaren hemma i soffan! Hyr på Triart för 39 kronor, ett måste för film-älskare.

TV: Bäst i test (SVT Play)
Alltså okej. det kanske är tramsigt men vem har sagt att det är fel? Bättre fredagsunderhållning än ”Bäst i test” får man leta efter![vc_single_image image=”1458″ img_size=”full”]

Peter tipsar

MUSIK: The Strokes – The New Abnormal
Jag har febern! Nä, inte corona, utan den nygamla Strokes-febern. Och jag har noterat att ”The New Abnormal” skapar just dessa coronaliknande symptom hos rätt många kulturjournalister i 37-årsåldern. Förståeligt – det är ENORMT skönt just nu att få glömma allt och sjunka in i 45 minuter melankolisk indierock med dansanta melodislingor som är mer smittsamma än en wuhansk fladdermus (too soon!?).

BOK: Slumpens barn av Amat Levin (Natur och Kultur)
Fin debut om Amat Levins gambiska pappa och om radiopiraten Britt Wadnér och om charterresor och om Alice Bah Kuhnke och om Seinabo Sey och om sexturismen och om… Ja, ni fattar, en vindlande bok om Sverige och Gambia som med lätt hand berättar massor om svenskar, rasism, kreativitet och kanske framförallt: om varför utbyte mellan länder alltid är en bra sak.

KONST: Grupputställning, ”Tyst vår” (Kaknästornet, Stockholm)
Smart i rådande läge att köra en konstutställning i skogen. I helgen beger jag mig till Kaknästornet med mobilkartan i handen och letar konst på träd, så är det bara![vc_single_image image=”1454″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Erik tipsar

NOVELLER: Efter solen av Jonas Eika (Modernista)
Jonas Eika mottog ifjol Nordiska rådets litteraturpris – mitt favoritlitteraturpris. Med en magisk realism-vibe berättar han om pojkar som tar hand om charterresenärer på en strand och om en äldre man tappar bort sig själv i derivatbranschen.

POESI: PUR av Erik Lindman Mata (Nirstedt/litteratur)
Den är lika stark som alla säger. En pojkvän försöker med sms, bilder och mejl fylla och förstå glappet mellan hans levande kropp och flickvännens döda.

APP: DN Snille
Korta nutids- och kategoriquiz, perfekta för 10 minuters-pauserna. Appen lättar också mitt dåliga samvete över att min skärmtid ökat med 100% i karantänen. Den är tillgänglig enbart för prenumeranter, men det är ju just nu gratis nu tack vare Wolodarski. Finns där appar finns.[vc_single_image image=”1468″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Johanna tipsar

BIO: Corpus Christi
I dessa tider tycker jag man ska stötta de få biografer som fortfarande rullar. ”Corpus Christi” är en verklighetsbaserad polsk publiksuccé med ett svagt manus och en klyschig överanvändning av skådespelarnas tårreservoarer. Detta kompenseras av huvudkaraktärens överjordiska karisma, det vackra språket och det faktum att jag faktiskt tänkt en del på filmen flera dagar efter visningen – uppenbarligen sevärd.

BOK: Mina 500 bästa vänner av Johanna Adorján (Norstedts)
En underbar novellsamling som introducerade mig till en av mina favoritförfattare, i ett nutida Berlin och om hur vi människor är som vi mest är, älskvärda, vidriga, roliga, nakna, ensamma, bekräftelsetörstande. Med en hög igenkänningsfaktor finner jag karaktärerna oerhört underhållande, framförallt den om en aggressiv yogalärare.

[vc_single_image image=”1470″]

Lina tipsar

TV: Pure (SVT Play)
Brittisk dramakomedi om tvångssyndrom – kan det vara något? Svaret är ja. Skotska Marnie lider av sexuella tvångstankar som dominerar hela hennes tillvaro. När hon ska hålla tal på sina föräldrar bröllopsdag ballar det ur fullkomligt, och hon flyr till London för att bygga upp ett nytt liv. Spoiler: det går sådär. Här blandas humor med stort allvar, och huvudpersonen (fantastiskt spelad av Charly Clive) är så otroligt charmig att man fullkomligen smälter.

PODCAST: Heavyweight
De allra flesta av oss bär nog på en särskild händelse som har präglat oss för framtiden, och som man alltid undrar över vad och varför det blev så, och hur ens liv skulle ha sett ut om det inte hade skett? I podcasten Heavyweight går Jonathan Goldstein till botten med en specifik händelse som varit avgörande för avsnittets huvudperson. Det är roligt, sorgligt, rörande, knäppt, men sällan tråkigt att följa med på allt från statisten som förstör en unik filminspelning (Marchel), killen som bröt armen som barn men hans familj säger att det aldrig har hänt (Rob), till en magisk cykeltur (Jimmy and Mark) eller en person som betydde allt (Beverly and Van).  Fyra säsonger finns ute, en femte kommer i höst.