Bäst i mars

I mars läser vi en diplomatthriller, ett skilsmässodrama i Helsingfors, hittar Xavier Dolan-pärlor på SVT Play och drömmer om glaskonst på instagram.

/ 23.03.2020

Karin tipsar

BOK: Dammsuga i mörker av Jen Beagin (Wahlström & Widstrand)
Första kapitlet heter Bajs. Vi får lära känna Mona som jobbar som städerska i Taos, New Mexico. Mona har låtsaskompisar, ett stökigt förflutet och en ny man (som råkar vara gift med en av hennes klienter). Och vem är det som lägger prydliga bajskorvar på udda platser i huset som hon städar? Boken finns även som ljudbok på engelska och är en vansinnigt bra verklighetsflykt. Jag älskar Mona.

BOK: Jungfrustigen av Philip Teir (Wahlström & Widstrand)
Ljudboken är inläst av Hannes Meidal och när boken är slut saknar jag hans röst. Det här är en intim och känslig berättelse om en relation som tar slut och en ny passion. Om att skiljas, att älska två människor samtidigt och att vara den som lämnar. Det är inte lätt att vara människa och det är sannerligen inte lätt att leva tillsammans.

TV: Sex Education säsong 2 (Netflix)
Björn Werner skrev såhär i GP: ”För det här färgsprakande tonårsdramat med tung tonvikt på att behandla genuint allvarliga teman inom sex och kärlek gör det med en lätthet och livsvisdom som gör att också jag, nog rentav, lär mig ett och annat” och jag kan bara hålla med. Har du inte sett säsong 1 har du dessutom två hela säsonger att binge-kolla.[vc_single_image image=”1423″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Johanna tipsar

BOK: Den som lever stilla av Leonora Christina Skov (Polaris)
Var något svalt inställd till denna och hoppades att det skulle vara något mer än en komma-ut historia. Något författaren själv också i sin autofiktion förvägrar den att reduceras till av förläggaren – den här romanen är mycket större än så. Leonora Christina Skovs roman har med all rätta jämförts med Knausgårds Kamp-paket. Det känns som att jag lever Leonoras liv under de dagar jag läser romanen på bussen, i tunnelbanan, på promenaden, jag kan inte lägga ifrån mig den. Jag avundas hennes överväldigande lust att leva livet precis så som hon vill att livet ska vara, kanske är det också av den anledningen som varje ord och mening känns på riktigt, brännande och av allra högsta vikt för henne och mig.

FILM: “Mommy” (SVT Play)
En gammal men goding av underbarnet Xavier Dolan. Minns att jag såg denna själv på bio när den kom 2014 och att jag grät floder, fick hämta andan utanför biografen. Där och då hade jag svårt att sätta fingret på varför den berörde mig så, men jag tycker fortfarande att det är en av Dolans starkaste titlar. Ett triangeldrama mellan två kvinnor och en son som sammanstrålar i ett känslofyrverkeri. Finns att se på SVT Play.

KONST: Hanna Hansdotter
Jag kom i kontakt med Hannas glaskonst på instagram via en annan konstnär som jag följer, han delade bilder på Hannas verk och jag blev helt frälst. En sådan skulptur måste jag ha i mitt liv kände jag. Detta var innan hennes konst blivit så känd som den är idag. Jag minns att jag kontaktade henne direkt på instagram och frågade vad de kostade och om hon skickade, hon svarade vänligt en relativt låg summa och att det gick fint att ordna med frakt. Jag velade och tyckte väl att det ändå var rätt många tusenlappar – något jag bittert fått ångra idag när värdet är det femdubbla mot vad jag hade kunnat få den för då. Likväl är de fortfarande alldeles för mycket och otroligt vackra. Jag kan med andra ord fortsätta drömma om att en dag få ha en av hennes skulpturer i mitt hem. På instagram: @hannahansdotter[vc_single_image image=”1412″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Peter tipsar

BOK: Åtta månader av Magnus Montelius (Albert Bonniers förlag)
Vilken underbar diplomat-thriller detta är! Har varit sugen på att läsa Montelius en evighet och är mycket glad att jag äntligen plockade upp den. Funkar utmärkt som ljudbok under evighetslånga coronapromenader i vårsolen.

MUSIK: Dolce – Ur aska
Dolce är en härligt skev Umeå-duo som gör lågmäld skogsindie av finaste sort. Anna Levander och Leopold Nilssons eftertänksamma och lugna musik blir mitt soundtrack till den framkrypande våren.

Backa journalistiken
Tidningar och magasin hade det tufft innan coronakrisen och virusjäkelns härjningar kommer att bli ett stålbad som inte alla klarar. Mitt sista tips blir därför en uppmaning: starta en tidningsprenumeration eller köp ett gäng nya magasin. Lägg lite mindre tid på sociala medier och lite mer tid på pappersmedier. När allt vi har är Facebook kommer vi att sakna de gamla goda medierna.[vc_single_image image=”1415″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Lina tipsar

BOK: 64 av Hideo Yokoyama (Ersatz)
Grattis till alla er som har den här med rätta hyllade japanska thrillern – som ska utläsas Sex fyra – framför er! Kommissarie Mikami har omplacerats till tjänsten som informationsdirektör för ett litet polisdistrikt. Inget hedersuppdrag direkt – slitningarna mellan polisens avdelningar och media är starka och Mikamis intention att förbättra relationerna kommer snart på skam. Samtidigt som han försöker dölja att hans egen psykiskt sjuka tonårsdotter är försvunnen sedan tre månader, snubblar han på nya uppgifter i ett gammalt, ouppklarat kidnappningsfall; fall nummer Sex fyra.

Enormt spännande och klaustrofobiskt skrivet, där Mikami pressas från alla håll av maktmissbruk och korruption, men lika mycket av den japanska byråkratin och sedvänjor. Avsätt några timmar direkt, för det här är en bok man vill sträckläsa. Som The Guardians recensent skrev: ”There’s much talk these days of binge viewing; here is a binge read.”

TV: The Plot Against America (HBO)
The Wire-skaparna David Simon och Ed Burns nya tv-serie bygger på Philip Roths roman ”Konspirationen mot Amerika” och utspelar sig 1940-talets New Jersey mitt under brinnande världskrig. Flygaresset och antisemiten Charles Lindbergh ställer upp som presidentkandidat, och vi får följa utvecklingen ur en judisk arbetarklass-familj. Första avsnittet har släppts och det börjar lovande med knivskarpa kostymer, bra persongalleri och inte minst, en berättelse som det går att dra många paralleller till vår nutid från. Och så är favoriten John Turturro med.