Bäst i februari

I februari läser culte om sekter, sex och barnlängtan. Vi ser en hyllad asiatisk klasskildring, trollbinds av en etiopisk honky tonk-nunna och har grävt fram ett helt gäng skarpa poddtips.

/ 6.02.2020

februari läser culte om sekter, sex och barnlängtan. Vi ser en hyllad asiatisk klasskildring, trollbinds av en etiopisk honky tonk-nunna och har grävt fram ett helt gäng skarpa poddtips. Här är våra bästa kulturtips just nu![vc_single_image image=”1335″ img_size=”full”]

Karin tipsar

FILM: Parasit
Dramakomedi, splatter och brutal klasskildring. När jag tror att jag förstått vart filmen är på väg byter den riktning. Det här är nog det bästa jag sett. Passa på att se den på bio medan den fortfarande går!

LJUDBOK: Vuxna människor av Marie Aubert
Lo Kauppi läser Vuxna människor av norskan Marie Aubert. En bok om syskonrivalitet, viljan att höra samman (med någon?) och längtan efter barn. Det är 3,5 timmar litteraturnjut.

SCENKONST: Vi som fick leva om våra liv av Mattias Andersson, baserat på dokumentärt material (Dramaten)
Om du fick chansen att leva om ditt liv – vad hade du gjort annorlunda? Någon önskar att hen hade läst franska istället för tyska (”det hade gjort stor skillnad”). Någon hade skilt sig tidigare. Någon annan hade inte skilt sig alls. Bra teater påverkar ens innersta och det här är bra. Hädanefter ska jag säga nej oftare.[vc_single_image image=”1339″ img_size=”full”]

Erik tipsar

FILM: Unga kvinnor
Jag längtade hela hösten efter Greta Gerwigs Unga kvinnor. Och trots orimliga förväntningar lyckades filmen klå dem, med råge. Emma Watson, Saoirse Ronan, Meryl Streep och Timothée Chalamet samt Laura Dern skapar ett oootroligt filmmys. Kommer inte ihåg när jag senast mådde så bra i en biostol.

PODD: Where should we begin
I podden Where should we begin bedriver Esther Perel parterapi inför öppna ridåer. En perfekt do’s and don’ts för alla – oavsett om du tinderdejtar eller haft partner i 40 år. Esther startade också nyligen podden How’s work? om hur man hanterar jobblivet.

BOK: Männen i mitt liv av Sofia Rönnow Pessah Distanserat och närgånget berättar Sofia Rönnow Pessah om männen hon legat med. Var, hur och varför. Effekten av detta uppradande skapar till slut något större än en lista med sexpartners. Romanen är rolig och på gott och ont är det mycket igenkänning.[vc_single_image image=”1344″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Johanna tipsar

BIO: The Average Color of the Universe
Från ruta ett i det fantastiskt vackra fotot förstår man att detta inte är något för en skör småbarnsförälder. Men jag kan inte sluta titta, Alexandra-Theresa Keinings film är trollbindande och det gör så ont trots att knappt ett ord sägs på hela 63 minuter. Vi följer en kvinna i sviterna av ett dubbelt trauma och den sorgeprocess hon upplever och hur hon försöker finna tröst i universums oändlighet. Jag får väldiga von Trier-vibbar, oerhört bra och obehagligt. Visas på bio från 7 februari.

PODCAST: Making Sense with Sam Harris
Alla avsnitt är värda att lyssna på men det senaste jag lyssnade på var; Psychedelic Science där Sam Harris samtalar med Roland Griffiths, professor i psykiatri och neurologi om hur man i dagsläget kan och får studera/forska kring psykedeliska droger. De diskuterar hur det sett ut tidigare (problematiskt!) och hur det är att bedriva forskning kring psykedeliska droger idag. Otroligt intressant![vc_single_image image=”1347″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Peter tipsar

PODD: Läsarpodden
Vad händer när Tidningen Dagen sätter två bokslukande teologer i 40-årsåldern framför varsin poddmick? Sveriges bästa litteraturpodd händer! Jag grämer mig över att jag inte hittade ”Läsarpodden” tidigare, men plussidan är en lång backlist att lyssna ikapp på. Börja med Rachel Cusk- eller David Wallace-Wells-avsnittet.

MUSIK: Emahoy Tsegué-Maryam Guebrou, Ethiopiques, vol 21: Emahoy
Ja, jag inser hur skyhög tröskeln är till ett tips om etiopisk pianomusik från 1963 MEN vill framhäva att jag inte kan någonting om etiopisk pianomusik utan bara ramlade på detta album på Spotify av en algoritmisk slump – och gillar det som tusan. Hoppfull och ljus musik! Upphovspersonen Emahoy Tsegué-Maryam Guebro är alltså en etiopisk nunna född 1923. Lyssna på BBC-dokumentären The Honky Tonk nun här.

BOK: Splendor av Stefan Lindberg
Kommande romanen Splendor (10 mars) är som om Bret Easton Ellis skrivit sig igenom Strindbergs Inferno-kris på Fridhemsplan år 2019. Stefan Lindberg spejsar ut ur den nordiska autofiktionens diskbänksgråa färgskala och bjuder med oss på en psykedeliskt spännande jakt efter en försvunnen sektledare.[vc_single_image image=”1332″]

Lina tipsar

TV: Cheer (Netflix)
Herregud vilken total-fysisk upplevelse att följa Texas-laget Navarro College Cheerleaders i kampen om mästartiteln. Varenda duns, fall och skada känns i kroppen, ackompanjerad av tränaren Monicas röst: ”Do it again”. I sex entimmes-avsnitt får vi följa Jerry, Morgan, Lexi, La’Darius och inte minst THE QUEEN – lagets stenhårda tränare Monica. Fullständigt beroendeframkallande. Och när serien är slut och saknaden efter Jerry och alla de andra blir för stor, kan du följa deras segertåg i USA just nu t ex här och här och på deras egna insta-konton.

SERIEBOK: Commissaire Toumi av Anouk Ricard
Svårt att inte älska denna franska krim-seriebok för barn där den whiskydrickande hund-kommissarien Toumi löser brott tillsammans med sin inte alltför smarta polis-katt-kompanjon Stucky. Första fallet är ”affären Wurst”, där en konstkritiker-daggmask hittas styckmördad i parken. Toumi och Stucky förhör en kanin-vittne med minnesförlust och spåren leder snart vidare till ett antal huvudmisstänkta i konstbranschen, inte minst konstnärstrillingarna ”som bara målar fotbollar, fast i sin egen stil”. Ingen politisk korrekthet så långt ögat kan nå – här besöks barer, strippklubbar och det pågår otrohetsaffärer. Gapskratt utlovas, så mitt tips är att vässa skolfranskan och roffa åt dig första bästa exemplar av denna guldklimp för alla åldrar!