Bäst i april

I april knockas culte av en klurig dansföreställning, läser en poesidebut om makt och manskroppar och längtar efter Game of Thrones-premiären. Missa inte våra bästa kulturtips!

/ 10.04.2019

april knockas culte av en klurig dansföreställning, läser en poesidebut om makt och manskroppar och längtar efter Game of Thrones-premiären. Missa inte våra bästa kulturtips![vc_single_image image=”1134″ img_size=”full”]

Karin tipsar

SCENKONST: Eskapist (Kungliga operan)
Jag är fortfarande alldeles knockad av Alexander Ekmans fantastiska uppsättning Eskapist. Så många intryck och kluriga (i brist på bättre ord) detaljer. Så lekfullt, snyggt och maffigt. På riktigt mitt topp kulturtips ever. Och kostymen av Henrik Vibskov! OMG!

TV: Störst av allt (Netflix)
Som jag längtat efter filmatiseringen av Malin Persson Giolitos roman Störst av allt. Och nu är den här! Precis så bra som jag hoppats! Vill bingekolla i ett svep, så om jag ser ovanligt trött vet ni varför.

TV: Eagles (SVT)
Kanske var det så att Beverly Hills 90210 skapade ett livslångt sug efter aldrig sinande tonårsdramer på TV. Eagles stillar suget, inte lika bra som Skam, men ändå. Tonårskärlek, hångel, otrohet och hämnd. Whats not to like? Sista avsnittet öppnar upp för en säsong 2 också.[vc_single_image image=”1135″ img_size=”full”]

Erik tipsar

TV: ”Veep” Säsong 7 (HBO)
ÄNTLIGEN. Min absoluta favoritserie har börjat igen! Tyvärr är ju säsong sju den sista så det är med ambivalent känsla jag tittar, samtidigt som jag skrattar är jag sur över att det snart kommer ta slut. Men trots det är min stund med Julia Louis-Dreyfus veckans bästa 30 minuter.

DOKUMENTÄR: ”Stridsbergland” (SVT Play)
Jag vet, man känner sig mätt på information om Svenska Akademien men Stridsbergland är nåt annat. Dokumentären är ett personligt porträtt av Sara Stridsberg och hennes författarliv. Krisen i Akademien tas upp men det är tillkomsten av hennes romaner och hennes familj som är i fokus. Superfint.

BOK: Natthimmel med kulhål– Ocean Vuong
90 sidor hemsk, fyndig och mjuk poesi. Det löper delvis ur hans och föräldrarnas upplevelser av Vietnamkriget, han kom som tvååring till USA via ett flyktingläger i Filipinerna. Men det handlar också om våld, makt och manskroppar. Vuong fick rimligt nog flertalet priser för den här debuten. Tillåt mig citera:”Kom ihåg: Om en kille säger att hans favoritpoet är Jack Kerouac / är risken stor att han är en skithög.” Och ”… kom ihåg, ensamhet är ändå tid som tillbringats / med världen.[vc_single_image image=”1141″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Lina tipsar

TV: Game of Thrones (HBO)
Yes! Drakar, död och dramatik. Vem blir herre – eller dam – på täppan när sista säsongen av Game of Thrones drar igång? Hypen är total. Svensk premiär 15 april. Till dess kan ni botanisera i t ex New York Times GoT-guide.

BIO: Us
Jordan Peele (Get Out) är tillbaka med en ny sevärd skräckis – även för oss som egentligen inte gillar genren. Den här gången blir familjesemestern förstörd när en gengångarfamilj dyker upp på uppfarten till sommarhuset. Blod och skräck, iscensatt med ett soundtrack som är helt perfekt, och som adderar både humor och obehag.

MAT: Mango/Yuzu/Sanshopeppar på Misshumasshu
Den godaste desserten jag nånsin ätit serveras på nyöppnade Misshumasshu i Birger Jarlspassagen. Kan. Inte. Sluta. Prata om den. Sött, syrligt och hett i perfekt kombination.