Bäst i mars

I mars drabbas culte av en riktig käftsmäll på teatercenen, lyssnar äntligen på en podd som innehåller dialog, sträckläser en makalös trilogi och ser på 24 karats TV-guld. Missa inte våra bästa kulturtips!

/ 14.03.2019

Karin tipsar

SCENKONST: Män kan inte våldtas (Kulturhuset Stadsteatern/Södra teatern)
Det var länge sedan jag blev så berörd av en pjäs. Lo Kauppi har dramatiserat författaren Märta Tikkanens ständigt aktuella kultroman Män kan inte våldtas och resultatet är en riktig käftsmäll. Intressant läsning i ämnet här. 

TV: ”The Tunnel” säsong 2, på SVT Play
Den engelsk-franska versionen av ”Bron” är tillbaka med en ny säsong. Ett franskt par blir bortförda från Eurotunneln och när ett passagerarplan kort därefter kraschar i Engelska kanalen nystas en invecklad och olidligt spännande historia upp med kopplingar till emigrerade nazityskar.

BOK: The uninhabitable Earth. Life after warming – David Wallace-Wells
Den 15 mars är det Global Strike For Future och i skrivande stund är det klimatmanifestationer registrerade i 1.325 städer i 98 länder. Kanske är det nu det händer. David Wallace-Wells bok The uninhabitable Earth. Life after warming (”Den obeboeliga planeten”) borde vara obligatorisk läsning för alla som vill ha en planet att leva på. Han menar att det kan vara rädslan som räddar oss. Ju längre vi väntar, desto värre kommer det att bli, och vad kan få oss att skynda oss och påverka både våra egna livsval och politiker och makthavare annat än rädsla och katastroftänkande? För det är en katastrof som väntar om vi inte gör något. Kommer på svenska på Albert Bonniers förlag i höst.[vc_single_image image=”1102″ img_size=”full”]

Erik tipsar

PLATTFORM: Kontext
Kontext är som ett upplyst hus i ett annars rätt så mörkt internet. Kontext lanserades för två veckor sedan och kommer att diskutera politik, kultur och livet. Plattformen reder ut begrepp, diskuterar maktens skörhet och förklarar om när frihetskampen förbjöds. Det görs diverse former, essä, serie, intervju eller podd. Du gör det klokt i att hålla koll på Kontext.

PODD: Daddy Issues
Julia Lyskova och Julia Frändfors podd ”Daddy Issues” har de senaste veckorna hyllats i poddvärlden. Det må vara rörigt och skrikigt men det var längesedan jag skrattade högt eller nickade för mig själv när jag lyssnade på podd. ”Daddy Issues” är blottande, skoj och stundvis bisarrt. En usp är att Julia och Julia inte kände varandra innan de startade och därför inte sitter och smeker varandras prator utan kan säga hur ”hur fan tänker du nu?” Äntligen dialog!

TIDSKRIFT: Provins
Provins – norrländsk litterär tidskrift. Sällan känns något så mysigt som när jag tömmer brevlådan och Provins ligger där. Både debutanter och etablerade författare kommer till tals i dikter, essäer, omläsningar och betraktelser. Senaste numret är också illustrerat av Anna-Clara Tidholm. Det finns något rent och inkluderande i denna hyllning till text och ord, som också är grafiskt fantastiskt och tryckt på bra papper. 100 % njutning. Sajna upp dig på en prenumeration här.

Lina tipsar

ROMAN: Den stora skrivboken/Beviset/Den tredje lögnen av Agota Kristof
Jag sträckläste den här makalösa 400-sidiga romantrilogin på en dag, det var helt omöjligt att sluta läsa. Språket! Berättelsen! Berättarperspektivet som förändras från bok till bok! Historien om de två tvillingbröderna Lucas och Claus som skickas till sin elaka mormor på landet när kriget bryter ut förvandlas till en vindlande Keyser Söze-historia där läsaren till slut inte vet vad som har hänt. Är avundsjuk på alla ni som har läsningen framför er!

BIO: The Favourite
Njutbart kostym-triangel-drama med tre fullfjädrade aktriser i sitt esse. Olivia Colman fick en högst välförtjänt Oscar för sin roll som den galna och kärlekstörstande drottning Anne. Om du missat hennes CHARMERANDE tacktal så hittas det här.

Peter tipsar

TV: The Americans, säsong 6
SOM jag har väntat på den sjätte säsongen av det makalöst välskrivna spiondramat The Americans. Äntligen på Netflix! Hela sista säsongen är ofattbart laddad och förtätad. De äkta makarna tillika KGB-agenterna Philip och Elizabeth Jennings vänds nu slutligen mot varandra, när Philips lojalitet till Sovjetunionen och kommunismen helt vittrat bort. Sista avsnittet innehåller ett kammarspel till evighetsscen som är rent, 24 karats TV-guld.

MUSIK: EINÁR – KATTEN I TRAKTEN
Flashback kokar över! Är hiphopfenomenet Einár en äkta gangster eller en posör?! Var det Einárs pappa som introducerade Micke Persbrandt till kokainet? Är det relevant? Texter som verkligen inte är ”gjorda för att läsa som poesi” som Svenska Akademien-folket sade om nobelpristagare Dylan, vars texter inte heller är gjorda för att läsa som poesi utan som musik. Såhär blir Einárs Katten i trakten när man läser den ’som poesi’: ”Hon e katten i trakten, hon lyser upp hela natten, De e’ ett plus ett hon kan matten, hon e inte fin hon e vacker”. Lyssna på samma rader istället, det är en helt annan femma (pun intended). 2019 blir Einárs år!

ROMAN: Sigbjørn Skåden – Vaka över dem som sover
Den unge, hajpade samiske konstnären Amund Anderssen åker till Kautokeino för att jobba på ett stort och kontroversiellt videokonstverk. Han ska utforska de övergrepp som män utfört mot unga kvinnor på orten. Han ska blottlägga och skala av, men för att göra det måste han själv bli en förövare. Eller måste han det? En sorgsen, samisk American Psycho.