Bäst i februari

I februari läser culte Gun-Britt Sundström, går på klassisk opera, kollar Netflix nya succéserie ”Russian doll” och gapskrattar åt en dockserie i såpoperaformat.

/ 7.02.2019

februari läser culte Gun-Britt Sundström, går på klassisk opera och kollar Netflix nya succéserie ”Russian doll”. Plus försöker bibehålla vår ändå hyfsade modegrad på isiga trottoarer – med fara för våra egna liv.[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1549634869461-ea8db704-9a7d-9″ include=”1067,1068,1066″]

Karin tipsar

ROMAN: Gun love av Jennifer Clement
Fjortonårige Pearl bor en gammal Mercury med sin mamma Margot vid en soptipp i Florida. De överlever på en diet av mjölkpulver och insektssprej, kärlekssånger och stulna, halvrökta cigarretter. Men när Margot blir tillsammans med Eli Redmond ändras allt. En dag får hon en egen pistol av Eli, ungefär som man ger någon en blombukett. Jag hade svårt att lämna den här berättelsen. Jennifer Clement skildrar familjen, kärleken men kanske framför allt våldet på och fixeringen av vapen på ett hypnotisk sätt. Gun love utkommer på svenska i maj.

OPERA: Carmen (Kungliga Operan)
Jag och min kompis Andreas har köpt ett abonnemang på operan för att lära oss vad the fuzz är. Kanske var det med Johanna Grapes Carmen det lossnade för mig. Det är en riktig karamell med glitter, passion, död och en magisk scenografi. Se den!

HANTVERK: Petite knit
Har du svårt som jag att släppa mobilen? Sitter du med mobilen nära till hands samtidigt som du plöjer ”True detective”? Då kan jag rekommendera dig att börja sticka. Det är lite som terapi faktiskt. Och finast mönster hittar du på Petite knit.[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=r__FomLfUQY” align=”center”]

Lina tipsar

TV: Operation Klotty (SVT Play)
Mupparna möter Dallas! Kan inte minnas när jag senast såg en tv-serie där jag gapskrattade högt av förtjusning – typ hela tiden?! Dockserie om nyrika Renata, hennes 97-åriga man Klotty som driver en bankrutt bilhandlarfirma och helt osannolikt galleri av karaktärer med ljuvliga dialekter och språkbrytningar. Har svårt att välja en favorit, kanske är det ändå den holländske, stenrike högadliga friaren Geert Geertsklaus var släkt är känd för sin rikedom och sina fula ättlingar. Galet kul!

ROMAN: Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid
Joinar hyllningskören till denna bok! Enligt baksidestexten är det här en roman om ”vår tids stora kvinnosjukdomar, instagram och endometrios”. Men den brutalt ärliga skildringen av svartsjuka och dess fula sida blir i Johanna Frids dräpande formuleringar fruk-tans-värt rolig. Rekommenderar sträckläsning!

SNACKIS: Broddar
To have or not to have? Frågan som delar (Stockholms innerstads-)mänsklighet just nu. Ingen är emot i sak, men Team Upprätthålla looken kämpar genom temperaturskiftningarna. Statistiken på halkolyckor talar i alla fall sitt tydliga språk. /Mvh Team Inte mentalt där än (trots fall och allmän livsfara)[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1549634869470-5b716fec-a791-1″ include=”1070,1071,1072″]

Peter tipsar

ROMAN: Idioten – Elif Batuman
Okej, kanske inte superfärsk men det är inte varje dag jag springer på en bok som är smart och rolig på precis rätt sätt. Det är Idioten av amerikanska New Yorker-skribenten Elif Batuman, om Selin som börjar på Harvard och är lång och konstig. Boken handlar à la ”Seinfeld” inte om något särskilt. Men ändå om kärlek, att bli vuxen och att skriva.

TV-SERIE: Russian doll (Netflix)
Den dekadent übercoola New York-bon Nadia blir påkörd av en bil och dör när hon är på väg från sin 36-årsfest. Bara för att sekunden senare återfödas på samma fest. WEIRD! Handlingen i Russian doll är tydligt ”Måndag hela veckan”-inspirerad men tack vare fantastiska karaktärer, dialog, miljöer och inte minst soundtrack känns serien ändå fräsch. Handlingen tätnar bra mot slutet och det blir lika mycket detektivhistoria som mörk drama-komedi.

KONST: Glyptoteket
Har ni varit på Glyptoteket i Köpenhamn? Jag var där första gången i januari och det var precis lika fint som på instagram. Med risk för att blotta en finkulturell svaghet var nog det nog första gången som jag tyckte att det var kul att gå runt och kolla på jättemånga statyer från romarriket. Perfekt halvdagshäng i Köpenhamn.

[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1549634869480-45dfc897-9080-3″ include=”1075,1077,1076″]

Erik tipsar

ROMAN: För Lydia – Gun-Britt Sundström
För Lydia gavs ut första gången 1973 och i egenskap av årets Stockholm läser-bok ges den nu ut på nytt. En snygg pocketutgåva illustrerad av Nina Ulmaja som intervjuas här. Jag läste Maken för åtta år sedan och det är fortfarande en av de härligaste läsupplevelser jag haft. Min bokcirkel läser För Lydia den här månaden, jag har inte läst ut den – men halvvägs in är det samma Sundström-eufori. Och eftersom det är årets Stockholm läser-bok så innehåller utgåvan bokcirkelsfrågor. Perfekt.

NOVELL: Cat person – Kristen Roupenian
Jag vet inte om det här är ett sent eller ett tidigt tips, kanske både och. Novellen Cat person av Kristen Roupenian publicerades i slutet av 2017 i The New Yorker och blev superviral. Senare i vår släpper Albert Bonniers Förlag Roupenians första novellsamling: Kattmänniska – och andra berättelser.

I novellen beskriver Roupenian maktskifte och besatthet knivskarpt – flera gånger stannar jag i texten och tänker ”exakt så”. Jag vill också tipsa om ett avsnitt av podden ”The Cut on Tuesdays” där Roupenian blir intervjuad om hur det är att bli viral över en natt. Finns i din poddapp eller här.

DOKUMENTÄR:  I skuggan av fantomen – Susanne Björkman
P1 Dokumentär har till minne av radiojournalisten Susanne Björkman som nyligen gick bort sänt en av hennes dokumentärer igen. ”I skuggan av fantomen” är handlar om 25-åriga Aziza som jobbar på pressbyrån i Gamla stan. Aziza berättar om vardagsrasismen hon utsätts för och om hur hon har bestämt sig för att inte låta det förstöra henne. Man får också lyssna på ett samtal mellan Aziza och hennes mamma. Jag ska inte spoila för mycket men det är starkt. De diskuterar olika former av kärlek och vem av dem som hade det jobbigast under Azizas uppväxt. Brutalt och naket.