Bäst i november

I november njuter culte av vass samhällssatir på bio, läser en turkisk klassiker, älskar Zlatan och löser en fullfjädrad true crime-gåta.

/ 16.11.2018

november njuter culte av vass samhällssatir på bio, läser en turkisk klassiker, älskar Zlatan och löser en fullfjädrad true crime-gåta.[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1542619230134-665629b3-550a-9″ include=”891,932,933″]

Johanna tipsar

FILM: Sorry to bother you
Telefonförsäljaren Cassius Green lär sig ett magiskt knep på jobbet – han använder sin ”vita röst” och blir en snabbt avancerande stjärnsäljare som också njuter av de ekonomiska fördelarna det ger honom. Sorry to bother you är en helt fantastisk och skruvad regidebut av rapparen och musikproducenten Boots Riley som jag kan rekommendera alla, oavsett om man bara är ute efter ett gott skratt eller riktigt vass samhällssatir.

PODCAST: Fredagsintervjun special med Jordan B Peterson
Professor Jordan B Petersons Sverigebesök kan knappast ha passerat någon obemärkt. Oavsett vad man tycker, om man är ”med eller emot” så finns det något djupt fascinerande med denna professor och hans kontroversiella uttalanden och framträdanden. Mediehuset Kvartal producerar (bland annat) podcasten fredagsintervjun, vill man försöka sig på att forma en egen åsikt om denna uppmärksammade författare rekommenderar jag detta specialavsnittet som Kvartal spelat in med Jordan B Peterson.

BOK: Feministfällan av Nina Åkestam
En bok som jag ännu inte hunnit sätta tänderna i, men som jag sett fram emot länge och som jag verkligen tror (och hoppas!) kan kasta lite nytt ljus över begreppet feminist. Funderar själv på om jag kan kalla mig feminist, är det så självklart och vad betyder det egentligen? Jag tror att det är det som gör det hela lite snårigt – idag kan det betyda så många olika saker. Vad behöver det betyda för att jag ska kalla mig feminist och finns ett självändamål med det? Många frågor – jag hoppas få en god grund för svar och vidare tankar om det av Nina Åkestam och denna boken.[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1542619230136-3e3b1246-981c-0″ include=”892,900,923″]

Peter tipsar

TV-SERIE: Kidding (HBO)
Jim Carrey spelar huvudrollen som Jeff Pickles, en folkkär barnprogramledare på TV, känd för flera generationer barn som ”Mr Pickles”. Men när strålkastarna släcks är Jeff Pickles ledsen. Han har som förlorat en son i en trafikolycka och Mrs. Pickles har lämnat honom. Hur ska han orka upprätthålla den klämkäcka fasaden i tv när han krisar privat? Roligt, lågmält och smart dramakomedi med Michel Gondry bakom kameran.

BOK: Madonna i päls av Sabahattin Ali
Madonna i päls handlar om pojkmannen Raif Efendi, som blir skickad från Turkiet till Berlin för att studera tvåltillverkning, då han ska ta över familjens tvålfabrik. Raif upptäcker snabbt andra värden i livet: konsten, litteraturen och kärleken – den unge Raif faller hårt för konstnären Maria Puder. När tvålpojke blir kär i Puderkvinna balanserar romanen på gränsen mot löddrig och såpig, men lyckas glida ur den fällan tack vare Raifs/Alis genuint och ömt pulserande hjärta som bultar fram varje bokstav i romanen. Författaren och dissidenten Sabahattin Ali dödades 1948 vid den bulgariska gränsen när han försökte lämna Turkiet, fem år efter att Madonna i päls gavs ut.

MUSIK: Blood – Rhye
Om jag var musical director för ett lagom hippt kafe i Vasastan skulle jag spela Rhyes senaste album på repeat just nu. Blood är nån sorts elegant lo fi ambient-musik som undviker att bli Ibiza lounge-smörig. Snarare finns här en antydan till indie. Som en riktigt bra cortado to go på Oatlys baristahavremjölk. Låter vidrigt. Är det inte. OK kanske lite vidrigt. Men chill.

[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1542619230138-f2b3740b-57e8-8″ include=”927,926,925″]

Karin tipsar

BOK: Snap av Belinda Bauer
The Guardian beskriver Belinda Bauers böcker som ”risk-taking, genre snobbery and not needing to know whodunnit” och Snap är inget undantag. En skickligt skriven bladvändare där man fnittrar åt karaktärerna och sugs in i handlingen. Snap var en av de nominerade till årets Man Booker Prize. Läs!

BOK: Jag är fotboll av Zlatan och Mats Olsson
Den perfekta boken om du, som jag, är kär i Zlatan, älskar fotboll och gillar att nörda in dig i statistik. Eller den perfekta presenten till någon som gör det. Det här är en guldgruva för alla Zlatan-lovers.

TV-serie: Bodyguard (Netflix)
Av Line of Duty’s skapare Jed Mercurio kommer nu Bodyguard. Sex avsnitt som man med fördel kan binge-kolla på i ett sträck. Sista avsnittet hade rekordmånga tittare i Storbritannien, med all rätta, för det är väldigt spännande.

[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1542619230139-c0032547-b0df-7″ include=”929,940,928″]

Lina tipsar

BOK: Fjädertjuven – Skönhet, besatthet och århundradets naturhistoriska kupp av Kirk Wallace Johnson
Fjädertjuven är en alldeles förtjusande läsning om du, liksom jag, är svag för underhållande vetenskapshistoria som innehåller en rejäl dos av strapatser och äventyr, spänning och mystik, och som samtidigt förklarar dåtid och nutid. I Fjädertjuven får vi följa en osannolik historia, som börjar med att en maskerad tjuv bryter sig in på British Natural History Museum mitt i natten och stjäl hundratals unika uppstoppade småfåglar. Vem är tjuven? Och varför har fåglarna stulits? Riktigt bra true crime i fjäderskrud!

Bonustips för dig som gillar genren: Jakten på Venus av Andrea Wulf – häng med på en resa tillbaka till 1700-talet, när vetenskapsmän gick samman i det första globala vetenskapliga samarbetet i jakten på att kunna mäta avståndet mellan planeterna i vårt solsystem. Det krävdes minst sagt en Indiana Jones för att klara av de hinder som dessa tappra vetenskapsmän stötte på – pirater, kolera och krig för att nämna några. En fascinerande berättelse om excentriska typer och minst sagt tragiska livsöden, som mynnar i ut i en väldigt rolig och spännande historia!

TV: My Brilliant Friend (HBO)
Elena Ferrantes fenomenala böcker om Lila och Elena och deras komplicerade vänskap har filmatiserats och börjar sändas 19 november. Så nyfiken på att se!

TV: Falsk identitet säsong 4 (SVT)
Allô? NÄR. BÖRJAR. DEN? Abstinensen börjar bli svår, men någon gång i december ska SVT tydligen sända?!