”Nu blev det tio timmars total ångest”

Zombies, klimatförändringar, supervulkaner, AI-attack? Sveriges främsta voice of reason, forskaren Emma Frans, berättar hur mänskligheten mest troligt går under. Eller inte…

/ 11.09.2018

Klimatkris, supervulkaner, politiskt kaos, pandemier, kärnvapenkrig och Terminator-superintelligens – det ser inte superljust ut för mänskligheten. När vi på Kult blir rädda vänder vi oss alltid till forskningen – eller till forumet Familjeliv. Denna gång valde vi forskningen, och bad Sveriges främsta ”voice of reason”, doktor Emma Frans om hjälp med att reda ut den verkliga hotnivån.[vc_single_image image=”828″]Emma, spill the beans: kommer jorden att gå under?
– Ja till slut.
Kommer jorden att gå under snart?
– Nej det tror jag inte.
Kommer mänskligheten att gå under då?
– Det är en svårare fråga. Det händer mycket i världen, och vi människor ligger bakom mycket av eländet. Vi har till exempel väldigt effektivt utrotat många andra arter som levt hållbart på planeten under miljontals år, och vi påverkar klimatet på ett onaturligt sätt. Det får en att fundera på om… en nihilistisk tanke egentligen, men om mänskligheten går under, får vi inte då inte skylla oss själva?
Men du är ju också förälder – sådär kan du väl inte tänka?
– Alltså det är ju verkligen ingenting jag hoppas skulle hända, jag hoppas att mänskligheten ska leva och frodas väldigt länge till! Och problemet är att vägen mot undergången nog skulle kantas av mycket lidande, om vi inte går under i nån oväntad stor smäll. Men på ett filosofiskt plan är det kanske inget självändamål att just mänskligheten överlever bland alla andra arter, det är bara så jag menar.
Jaja. Terrordåd, osofta presidenter, klimatförändringar… Det känns som att många snabbt sorterar in negativa händelser under samma ”allt går åt helvete”-paraply. Varför tror du undergångstankarna är så vitt spridda idag?
– De tankarna är inte helt rationella. Konflikter, terrorism och sjukdomar har ju alltid funnits. Den stora trenden är att antalet väpnade konflikter minskar, färre människor lever i extrem fattigdom och i diktaturer och vi har utrotat många sjukdomar. Jag tror att en del av svaret ligger i att vi tar del av allt mer nyheter och information, vi får flashar på mobilerna hela tiden – och blir genom det påminda om allt negativt som inträffar. Jag kommer ihåg förra sommaren när en liten flicka försvann i ett naturreservat i Sverige. Jag har barn i samma ålder. Flickan var borta i tio timmar och jag följde i princip händelseutvecklingen i realtid på mobilen och nyheterna. Sedan hittades flickan välbehållen i skogen. För tio år sen hade jag fått höra om den händelsen genom en notis i tidningen dagen efter, och då hade jag direkt fått veta att hon var okej. Nu blev det tio timmars total ångest istället. Det ligger i nyheternas natur att de domineras av tragik, och jag säger inte att det är fel, men det kan nog också bidra till känslan av att världen är på väg åt fel håll.
Ok, om vi tänker att jorden kanske inte går under, men att mänskligheten kommer att behöva genomgå tuffa förändringar till följd av exempelvis klimatkris… Vilka egenskaper tror du är bäst att försöka odla hos sina barn: snällhet och samarbetsförmåga å ena sidan – fysisk råstyrka, prickskytte-skills och kunskap om ätbara rötter å andra?
– Alltså… Jag tror att den där typen av Mad Max-undergång du beskriver där råstyrka och vapenvana skulle vara värdefullt kommer att dröja, om den någonsin kommer. Nåt som vi däremot kan se inom en snar framtid är att teknik kommer att ersätta människor i en hel del sammanhang. Folk som kör bilar kommer inte behövas, de som sitter i kassan på Ica kommer bli överflödiga. Jag tänker mer på det vad gäller mina barn, vad de ska jobba med. Jag kommer inte att sätta dem i pilbågsskola. En dator kan bli väldigt bra på en specifik uppgift, som schack, men de är inte så spännande som konstnärer. Kreativa yrken och överlag yrken som kräver att man utför väldigt olika typer av uppgifter är nog bättre att satsa på.
Bedöm sannolikheten för att mänskligheten går under som en följd av: Supervulkan-utbrott?
– När sådana inträffat tidigare verkar mänskligheten ha reducerats ganska kraftigt, men inte dött ut så jag gissar att det inte tar kål på oss allihopa nu heller.
… komet-krasch?
– Jag tror inte att den risken är enorm. Vad jag vet håller man dessutom utkik efter kometer rätt bra – och vi lär bli ännu bättre i framtiden – så kommer det en komet skulle vi förhoppningsvis kunna förhindra kraschen, Armageddon-style. Kanske skulle vi inte skicka upp oljeborrare i rymden, utan lära astronauter borra…
… pandemi?
– Vi har blivit mer sårbara för det i och med att vi flyger så mycket. Sjukdomar sprids snabbare. Efter 11 september 2001 gick flygandet ner kraftigt, och då kunde vi se att influensasäsongen fördröjdes i USA. Att få ner flygandet skulle minska risken för pandemier. Vi har bättre och bättre förutsättningar för att motverka pandemier nu också, vilket vi kunde se under det senaste ebola-utbrottet. Jag tror inte att en pandemi blir mänsklighetens slut.
… antibiotikaresistens?
– Det är ett stort problem på riktigt. Kommer att vara förödande för vår hälsa. Man har inte prioriterat den här forskningen. Detta kan göra livet piss för oss, men jag tror inte det kommer utrota mänskligheten.
… kärnvapenkrig?
– Svårt att veta hur hög risken för det är. Jag tror faktiskt inte att mänskligheten skulle dö ut av ens kärnvapenkrig. Forskning på dem som överlevde Hiroshima har visat att risken att drabbas av cancer var lägre än förväntat. Det vore verkligen inte bra med ett kärnvapenkrig. Men en del människor skulle nog överleva.
…artificiell intelligens som spårar?
– Jag är inte jätteoroad för det. Möjligen att en hyperintelligens skulle hamna i fel mänskliga händer, det skulle kunna bli riktigt illa. Människor känner hat och girighet. Det gör inte datorer. AI skulle kunna bära med sig enormt mycket positivt. Vi har ju bevisligen väldigt svårt att ta hand om vår planet till exempel, men med AI skulle vi kanske kunna få bättre långsiktighet och ta mer rationella beslut.
… zombieattack?
– Jag vet inte. Hur skulle det gå till, liksom?
Vet inte heller, vi släpper den.
– Det jag oroar mig för mest för är klimatförändringarna.
Jag också. Vilket är ditt bästa råd till människor som nojjar för att jorden ska gå under?
– Man kan tänka: det har alltid funnits människor som varnat om jordens undergång, och ingen har haft rätt hittills. Samtidigt är det viktigt att fundera över de val man gör i livet, och hur man kan göra för att lämna efter sig en trygg och beboelig värld till sina barn.
… ”vi måste på allvar börja fundera över vilken värld vi vill lämna efter oss till Keith Richards”?
– Haha, ja. Det finns ett förråd, en bunker i Nordnorge, där forskare samlat fröer från många av jordens växter, för att de ska finnas bevarade oavsett vad som händer. Jag har sett diskussioner om att det borde finnas liknande bunkrar där människor turas om att bo, så att det alltid ska finnas ett hyfsat gäng människor i en väldigt säker bunker nånstans. Det kanske inte är en så dum idé?


Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet, och verksam som journalist och författare. Hon blev nyligen utsedd till Demokratiambassadör av regeringen. Hennes senaste bok ”Larmrapporten” kom precis ut som pocket, och nästa är på gång.