Sommarens bästa tv-serier & filmer

Hoppas vi på en regnig sommar med mycket skärmtid eller bara lite lagom siesta i skuggan? I vilket fall tipsar vi om de bästa tv-serierna och filmerna i sommar! President-tema, skarp spänning och sylvass brittisk ironi i ljuv blandning.

/ 20.06.2018

Hoppas vi på en regnig sommar med mycket skärmtid eller bara lite lagom siesta i skuggan? I vilket fall tipsar vi om de bästa tv-serierna och filmerna i sommar! President-tema, skarp spänning och sylvass brittisk ironi i ljuv blandning.[vc_single_image image=”805″ img_size=”full”]TV: Patrick Melrose (HBO)
Benedict Cumberbatch briljerar i rollen som Patrick Melrose när Edward St Aubyns självbiografiska romansvit får liv i HBO:s miniserie i fem avsnitt. Det är otroligt snyggt, välproducerat och underhållande. En pojke föds in i en rik men fruktansvärt dysfunktionell familj, där han utnyttjas sexuellt. Något som blir ett öppet skavande sår under många år av hans uppväxt och vuxna liv. Bottenlöst mörker blandat med vass ironi och spydig humor. (JS)

TV: Westworld (HBO)
Jag läste nyligen en intressant artikel om AI, flera experter siade om vad som skulle hända om AI lyckas överlista/slå sig fri från sin skapare – människan. Jag kunde inte låta bli att tänka på att Westworld skulle kunna illustrera ett möjligt utfall. För den som uppskattade säsong ett av sci-fi serien Westworld utlovas här extra allt i säsong två med en skyhög ambitionsnivå. Det som skiljer Westworld från resten av seriedjungeln är att det är intelligent, bortom blodbaden finns metanivåer av filosofi och psykologi att fundera över. (JS)

FILM/TV: The Post / New York Times och Donald Trump: Slaget om sanningen (SVT Play) / Alla presidentens män
Det är speciella tider för de amerikanska tidningsdrakarna. Med en president som förklarat att medierna är ”folkets fiender” har spelreglerna skrivits om i grunden. Dokumentärfilmaren Liz Garbus har följt reportrar och chefer som bevakar Trump under ett år olikt något annat de varit med om. Finns på SVT Play nu – se den! Lite skönt är det kanske att veta att det inte är första gången presidenten försökt hustla både medierna och allmänheten – kolla in Spielbergs journalisthjältefilm ”The Post” och klassikern i genren: ”Alla presidentens män”, för bakgrund. Och hörni: journalisterna vinner ju alltid. Tidningsdraken lyfter i motvind. Åtminstone på film. (PH)

TV: The Good Fight, säsong 2 (HBO)
På ytan är The Good Fight ännu en lättsam, amerikansk tv-serie som utspelar sig på en advokatbyrå. Ni kan genren. Men även om säsong 1 satte tonen redan i första scenen med en tv-skärm som visar när Donald Trump svärs in som president, så är det i säsong 2 som det bränner till i en lysande mix av underhållning och allvar. Allt i serien präglas av det aktuella politiska klimatet, med media och fake news som en av huvudrollsinnehavarna. Mörkt och mycket smart berättat. (LKS)

TV: Sharp Objects av Gillian Flynn (HBO Nordic)
Med Amy Adams i huvudrollen, ”Big Little Lies”-regissören Jean-Marc Vallée bakom kameran och producenten till Get Out kan filmatiseringen av Gillian Flynns roman Skarpa föremål bara bli en succé. Släpps nu i början av juli på HBO Nordic. (KW)

TV: Hemmaplan (SVT)
Får du inte nog av fotboll? Blir du förbannad över hur konservativ fotboll är i bland (eller oftast?)? Gillar du kvalitetsserier? Då är Bortaplan rätt för dig. När en elitserieklubb i Norge blir av med sin tränare precis innan serien ska börja, får Helena chansen att ta steget över till herrfotbollen. Men det går inte smärtfritt. (KW)[vc_single_image image=”806″ img_size=”full”]