Sommarens bästa läsning

I sommar vill culte läsa, läsa, läsa och tipsar om vemodig norrländsk spänning, årets bästa kulturjournalistik, om trauman som går i arv och så en rejäl finsk kalsongfylla på det.

/ 20.06.2018

sommar vill culte läsa, läsa, läsa och tipsar om vemodig norrländsk spänning, årets bästa kulturjournalistik, om trauman som går i arv och så en rejäl finsk kalsongfylla på det.[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1529504340759-3e0d717b-6ea4-2″ include=”813,809,816″]

TIDNING: The New Yorker
Min bästa sommarläsning i hängmattan, vid havet, i sommarstugan, på filten i parken är alla kategorier The New Yorker. Enkelt att ta med sig, lättläst men alltid intressant, och så kanske den bästa kulturjournalistiken som finns att tillgå i nytt nummer varje vecka. Under vinterhalvåret hinner jag inte alltid med att sträckläsa varje vecka – då är det underbart att få plocka fram ett gäng nummer till sommarens ledighet. Aktuella men tidlösa ämnen i långa reportage. (JS)

SPÄNNING: Silvervägen av Stina Jackson
Lelle kör mil efter mil i de ljusa norrländska sommarnätterna. Som sällskap har han 17-åriga dottern Lina. Problemet är bara att Lina är försvunnen, hon försvann en sommarmorgon för tre år sedan och ingen vet vad som har hänt. De enda gångerna Lelle ser sin dotter är när han är ute och letar efter henne. Alla andra verkar ha gett upp sökandet. Så försvinner ännu en 17-årig flicka… Stina Jacksons spänningsdebut är perfekt sommarläsning, man vill läsa den i ett svep och bättre betyg kan man väl kan knappast ge en bok?! (LKS)

ROMAN: Sommarboken av Tove Jansson
En otroligt finstämd roman av Tove Jansson, om vänskap mellan en mycket gammal kvinna och en mycket liten flicka och som utspelar sig under en sommar på en ö i skärgården. Romanen består av tjugotvå kapitel där varje kapitel är en fristående berättelse. Den är varm, fantasifull och underhållande. Den äldre kvinnan i boken, farmodern får mig att vilja bli gammal och behålla min nyfikenhet livet igenom. (JS)

ROMAN: Pojken av Tova Gerge
Berättarjaget i Tova Gerges roman pluggar och jobbar extra på hotell. Han inleder en relation med en klasskamrat, kallad Pojken, och en spiral av makt och våld tar sin början. Ensamma tillsammans utforskar de sexualitet, identitet och vilka möjligheter som egentligen står oss människor bi att förändras. En ofattbart stark och gripande roman. En läsupplevelse som inte lämnar en i första taget. Utkommer 14 augusti på Albert Bonniers förlag. Skriv in det i kalendern. (PH)

ROMAN: Om sommaren av Karl Ove Knausgård
Den här boken, den avslutande i Karl Oves årstidsserie, kallas ”en sorts encyklopedi från en far till en dotter”. Det låter inte superkul. Men det gör inte riktigt boken rättvisa, den är mer som en ganska ostrukturerad, väldigt fin essä och kontemplation om föräldraskap, sommaren och livet i största allmänhet. Om konst, skönhet, sorg… Ingen destillerar och extraherar som Knausgård. Vem ser hela världen i ett sandkorn? Knaus ser hela världen i ett sandkorn! (PH)

ROMAN: Rich Boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli
En roman om tre generationers kvinnoliv. Om klass och moderskap, trauman som går i arv, och ensamhet. Jag ville inte läsa ut boken utan sög på sista kapitlet och jag sörjer fortfarande att jag inte får fortsätta följa Marianne och Annika. (KW)

LIVSSTIL: Kalsongfylla av Miska Rantanen
Har du en kompis som är lite uptight? En effektivitetsmaskin som behöver lära sig att chillaxa? Ge din kompis den finska journalisten Miska Rantanens lifestyle-guide Kalsongfylla – den finska vägen till avkoppling. Här får hen lära sig att slappa som en finne. Enligt Miska är kalsongfyllan (kalsarikännit på originalspråk) den enda fullt demokratiska av de nordiska livsstilstrenderna där hygge och lagom också kan sorteras in. En kalsongfylla krävs ju så lite: en öl, en sittmöbel och underkläder. Känn hur stressen rinner av dig. Andas i en fyrkant. Eller nej, andas som vanligt. Ta en klunk öl. (PH)[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1529504340763-c09a4036-5a88-9″ include=”821,819,820″]