Bäst i februari

I februari charmas culte av trovärdig tonårskärlek, fascineras av en vandrande högspänningsurladdning, myser med Lars Lerins lärlingar och får en uppenbarelse på teaterscenen.

/ 14.02.2018

februari charmas culte av trovärdig tonårskärlek, fascineras av en vandrande högspänningsurladdning, myser med Lars Lerins lärlingar och får en uppenbarelse på teaterscenen.[vc_single_image image=”640″ img_size=”full”]

Karin tipsar

Lerins lärlingar (SVT)
Direktivet detta nummer var att minst ett av tipsen skulle handla om kärlek, vilket gav mig existentiell ångest. Vad är kärlek? Tända ljus och romantisk middag? Rosa hjärtan? Alltså jag vet inte. Kärlek är en känsla, svår att tipsa om. Jag väljer Lerins lärlingar istället. I avsnitt fyra är Kakan med Lars Lerin och det går inte att titta på utan att känna kärlek.

Black Mirror säsong 4 (Netflix)
Sista säsongen av Black Mirror finns nu på Netflix (eller den har funnits sedan oktober men jag upptäckte den nu) och den är så bra! Sex fristående avsnitt som rymmer alltifrån en thriller i svartvitt till en romantisk komedi.

Häxorna
Teater, Dramaten
Ett glädjepiller för stora och små! Jag älskar Roald Dahls Häxorna och måste erkänna att jag var förberedd på att bli besviken när jag skulle se teatern i regi av Alexander Mørk-Eidem. Men jag gick från teatern med ett stort leende på läpparna! Så snygg scenografi, härligt skådespeleri och en enorm berättarglädje.


Karin Wahlén är boss på Kult PR som hon startade 2011. Hon är också stolt kulturcoach i Östersunds fotbollsklubb. 

[vc_single_image image=”644″ img_size=”full”]

Lina tipsar

Call me by your name
Film
Varenda blick, varenda andetag känns trovärdigt i denna underbara kärleksberättelse mellan tonårssonen Elio och utbytesstudenten Oliver en sommar i 80-talets Italien. Timothée Chalamet är inget mindre än fantastisk i rollen som Elio, och slutscenen kvalar lätt in som en av de starkaste och minnesvärda någonsin, till tonerna av Sufjan Stevens Visions of Gideon. Inte ett öga torrt i biosalongen, lovar! <3<3<3

Dadland av Keggie Carew
Memoar

Spioner, hemliga elitsoldatförband, andra världskriget. Men också en berättelse om en pappa som har levt under lager av identiteter, hemligheter och äventyr, och som nu gått in i demensens töcken. Vem ÄR han? Om han inte minns själv? Keggie Carew letar efter ledtrådar för att finna svaren om sin excentriska pappa. Spännande, rörande, stundtals roligt och en helt fascinerande memoar!

Tidningen Starlet
Jag frustskrattar varje gång instagramkontot @tidningenstarlet publicerar ett nytt inlägg (tillhör själv målgruppen som köpte Starlet en gång i tiden, världens konstigaste serietidning!). Klockrena kommentarer och analyser levereras i inlägg efter inlägg. In och följ om du inte redan gör det!


Lina Kåberg Stene jobbar på Kult PR och driver dessutom serieförlaget Cosmos Comics.

[vc_single_image image=”638″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Johanna tipsar

Hjärtat är bara en muskel av Kristofer Ahlström
Roman
Det börjar med en bilolycka, Elisabeth överlever och Isak dör. Men deras historia börjar långt tidigare. Det är välskrivet och skickligt berättat. Den får mig att fundera över vad en kärleksrelation är, hur den uppstår och hur två personer konstruerar den. Vad är biologi, kemi och vad är tankesätt när man är förälskad? Dras du också till uppbrott och trasiga hjärtan? Finns här.

TriArt.se
triart.se finns (helt orimliga!) mängder kvalitetsfilm, såväl svenska som utländska titlar. Här kan man streama nya talanger och gamla mästare, allt handplockat av TriArt Film själva. Med denna stora mängd titlar kan det vara svårt att veta var man ska börja, så varsågod för börja-här-tips:
– Bergman i sitt esse – Persona
– ”Det riktiga Berlin” i en enda tagning (!) – Victoria
– Oscarsvinnande roadmovie i 50 nyanser av grått – Ida
Och kolla här: För Cultes läsare är dessa tre filmer ovan gratis att se (fram till den 19 februari). Gå in på triart.se och använd er av denna kod: fseC_vJ2F_98rm

Uppenbarelsen
Teater, Dramaten
Fantastisk uppsättning och skådespeleri. Det är naket och avskalat på scen men stämningen är laddad rakt igenom. Pjäsen handlar om ett antal människor som år 2017 får en kallelse av Gud att utföra ett heligt offer – och om en kvinna som vänder gud ryggen. Det finns så många metanivåer att det stundtals är svårt att ta in helheten. En vecka efter att jag varit på Uppenbarelsen börjar den äntligen falla på plats. Bara gå och upplev! Biljetter till de sista föreställningarna finns här.


Johanna Strand jobbar på Kult PR.[vc_single_image image=”636″]

Peter tipsar

MUSIK: Silvana Imam – Bulletproof baby
Sveriges egen bullshit warrior är på krigsstigen i nya singeln. Är den en smocka i solar plexus, en käftsmäll, en pungspark? Den är all of the above. Hon rappar blytungt, stenhårt och rått – och lyckas också väva in sin patenterat karga elegans i varenda rad. Mäktigt.

KONST: Hans Haacke, vandrande högspänningsurladdning, 1968
”En generator skickar ström genom två parallella metalltrådar i en glastub. Kortslutning uppstår och en låga flammar upp. En fläkt blåser så att flamman rör sig. Och mönstret upprepas ständigt.”
Jag var på Moderna Museet för några veckor sedan och blev tipsad om detta verk, som nyligen plockats upp ur den permanenta samlingen och nu visas i ett eget rum. Och Haackes högspänningsurladdning har verkligen hypnotiska kvaliteter! Varje gång den lilla eldsflamman börjar sin vandring i glasröret ställer man sig frågan: ska den orka hela vägen fram till andra sidan? Lekfull konst för alla åldrar.

BOK: Stig av Niklas Rådström
Niklas Rådströms väldigt fina vänskapsbok om Stig Claesson från 2011 kan väl få kvala in som kärlekstips? Ett kärleksfullt porträtt av en människa är den hur som helst. Rådström behärskar den eftertraktansvärda konsten att skriva kärnfullt och fjäderlätt på samma gång. Hatten av!


Peter Hammarbäck är ny på Kult PR. Tidigare har han jobbat som journalist, senast för Vi och Vi Läser.

[vc_single_image image=”652″]

Petronella tipsar

Ett litet liv av Hanya Yanagihara
Roman

Hanya Yanagiharas roman Ett litet liv är den bästa jag läst på länge. En bok om en kamp för livet, kärlek och sorg. Här får man följa Jude St Francis och hans tre vänner under flera decennier där deras vänskap testas gång på gång. Jude, en lyckad advokat, bär på mörka hemligheter och ett traumatiskt förflutet som jagar honom natt och dag. Willem, den av de tre vännerna som står Jude allra närmast, är vad som faktiskt håller honom vid liv.

Lerins lärlingar
Dokumentärserie, SVT
Som född värmlänning och endast på besök hos Culte måste jag passa på att  tipsa om en aktuell favorit, dokumentärserien med koppling till Värmland – Lerins lärlingar. En fantastiskt fin och mysig serie där konstnären leder en grupp människor med olika funktionsnedsättningar genom konsten. Serien bjuder på spännande möten och känslomässiga samtal som pendlar mellan allvar och skratt. Underbart och inspirerande att se människor arbeta kreativt utan att vara alltför kritiska mot sina egna verk.

LOVE
Netflix
I denna romantiska dramaserie fylld av humor och popkulturella referenser får vi följa Gus och Mickey, två LA-bor med en mycket cynisk bild på kärlek. Gus – den smått tafatta, nördige killen och Mickey – den vilda, supersnygga tjejen, utvecklar snabbt en speciell relation till varandra som känns ganska dysfunktionell. Kanske för att de båda är i desperat behov av tröst och stabilitet. En underbar men lustig serie där skämskudden ibland får plockas fram. Men kanske är det det som iaf lockar mig att plöja alla avsnitt efter varandra. Utan tvekan beroendeframkallande.


Petronella Wenngren gör praktik på Kult PR och studerar vid Brobygrafiska.