Bäst i oktober

I oktober tipsar vi om en fransk spionserie, La Chana, Flamencodrottningen (bli inte förvånad om du ser Anna dansa flamenco i vinter) en turkisk käftsmäll och mycket mer.

/ 28.10.2017

oktober tipsar vi om en fransk spionserie, La Chana, Flamencodrottningen (bli inte förvånad om du ser Anna dansa flamenco i vinter) en turkisk käftsmäll och mycket mer.[vc_single_image image=”578″ img_size=”full”][vc_custom_heading text=”Karin tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Top of the Lake China Girl (SVT play)

Jag somnar alltid i soffan. Men några få undantag. Andra säsongen av Top of the Lake är ett av undantagen. OMG vad spännande och välgjort det är. Typ som en mix av Bron och Twin Peaks. Fast bättre (än båda).

Mer av Hakan Günday (Albert Bonniers Förlag)

Den turkiska författaren Hakan Günday har skrivet tidernas käftsmäll. En nioårig pojke ska lära sig att bli människosmugglare av sin far. Det är precis så vidrigt som du kan tänka sig. Det här är läsning som förändrar dig i grunden.

Om du är i Stockholm i helgen så passa på att lyssna till Hakan Günday när han gästar Stockholm Literature.[vc_single_image image=”579″ img_size=”full”][vc_column css=”.vc_custom_1479378300928{margin-top: 20px !important;}”][vc_custom_heading text=”Lina tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Falsk identitet (Le Bureau des Légendes)
Säsong 3, tv-serie, SVT Play

Mon Dieu! Hela veckan är en enda lång längtfest tills det släpps ett nytt avsnitt av franska spionserien Falsk identitet. Självklart måste mästerspionen Guillaume Debailly alias Paul Lefèvbre alias Malotru räddas ur fångenskapen hos IS, men det är framför allt persongalleriet runtom som får min puls att stiga. Marie-Jeanne Duthilleul som kliver fram som chef, Marina Loiseau som dubbelagent med panikångest och inte minst enbenta charmören Raymond Sisteron, som får damerna på fall trots att han klantat sig gång på gång ute på fältet. Smart, charmigt, mästerliga skådisar och sjukt spännande.

Du ser den på SVT Play

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren
Roman

Har lagt vantarna på ett ex av nyutkomna Norra Latin, som är första delen i en ny bokserie. Sara Bergmark Elfgren har tidigare skrivit Engelsfors-trilogin (tillsammans med Mats Strandberg) och thrillerpodden De dödas röster. Jag räknar med att Norra Latin håller samma spänningsklass och trovärdiga ton. Även denna bok utspelar sig i gymnasiemiljö: Tamar och Clea är två elever som hamnar i samma teaterklass på en skola som rymmer många hemligheter. Hoppas på mer regn och höstrusk för att få en anledning att sitta hemma och sträckläsa i helgen, det är ju ändå läslov!

Anna och Frogga – Vill du ha ett tuggummi?
Serie av Anouk Ricard

Mera franskt, men nu en serie för barn och alla som gillar ROLIGA böcker (utgiven på mitt eget förlag Cosmos Comics). Anna och hennes kompisar grodan Frogga, masken Kristoffer, katten Ronny och hunden Bobo, är ett gäng som gärna driver med varandra. Vill du ha ett tuggummi? innehåller åtta berättelser där gänget busringer, går på konstvernissage, är taskiga mot en snäll tonfisk (men får sig en läxa) och käkar för många pommes frites – helt vanliga grejer i ”en av höstens charmigaste böcker” (enligt Vi Läser).[vc_single_image image=”575″ add_caption=”yes” img_size=”full”][vc_column css=”.vc_custom_1479378300928{margin-top: 20px !important;}”][vc_custom_heading text=”Anna tipsar” use_theme_fonts=”yes”]New People 
Danzy Senna
Roman

Sedan jag slutade på Kult har jag beslutat mig för att ändå hålla fast så hårt och gott jag bara kan läsandet. Jag försöker titt som tätt läsa en mängd tidningar om ny litteratur och försöker hålla mig uppdaterad. Och jag är so far så glad att jag gör detta. Jag läste ett antal recensioner om New People och bestämde mig för att klicka hem den. Det var ett riktigt bra klick. Det här är en roman som jag egentligen från första stund gillade. Som jag liksom fattade och lärde mig massor, massor av. Den är som ett av podden Raseriets bästa avsnitt.

Frontens gryningsfärg
Mustafa Can
Pjäs

Något av det värsta som kan hända en IS-soldat är tydligen att bli dödad av en kvinna. Det har något att göra med martyrstatusen. Därför, vill de kvinnliga soldaterna som slåss mot IS verkligen understryka att de är just, kvinnor. De spelar Beyonce så högt de bara kan när de ger sig ut i slagen. Då vet IS – här kommer kvinnorna. Watch out.

Frontens gryningsfärg är en viktig pjäs. Det är en pjäs om unga, kvinnliga soldater. Den handlar inte om kriget utan unga kvinnor som råkar vara soldater, men som i en annan verklighet inte hade varit soldater. Vid fronten har de rädslor, drömmar, begär, historier. Frontens gryningsfärg är en rå men vacker pjäs med premiär 1 december. (Under 26 år kostar en biljett bara 100 kr.)

La Chana
Dokumentärfilm K special
Svt play

Jag hade aldrig hört talas om Antonia Santiago Amador, eller La Chana, Flamencodrottningen, som hon också kallas. Men blir så glad när jag får lära känna ett kvinnligt geni. Blir så ledsen när det kvinnliga geniet vill till Hollywood men inte får åka för sin man. Samma man som sedan lämnar henne och deras gemensamma barn och tar alla hennes pengar. Men blir inte förvånad. La Chana är en dokumentär om en kvinnas passion och dans. Alltså. HUR den här kvinnan kan röra sina fötter SÅ snabbt och elegant?! Det här är stor konst tänkte jag flera gånger. Ärligt, jag kollade upp flamenco-kurser i Stockholm när dokumentären var slut, just sayin.