Bäst i september

I september lyssnar culte på sex i litteraturen, sträckläser en serieroman om Norrland och längtar efter en teaterpremiär om att navigera genom en upplösande samtid.

/ 8.09.2017

september lyssnar culte på sex i litteraturen, sträckläser en serieroman om Norrland och längtar efter en teaterpremiär om att navigera genom en upplösande samtid.[vc_single_image image=”557″ img_size=”full”][vc_custom_heading text=”Karin tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Norsk Homeland-frossa
tv-serie, SVT Play
Av en slump började jag titta på den norska thrillerserien Nobel som går söndagar på SVT. Tänk dig Homeland fast på norska. Bra tempo, många vändningar och ett maktspel utan dess like. Bonus att en av huvudrollerna spelas av favoriten Tuva Novotny.

En varg söker sin pod – ”Sex i litteraturen”
Podd
Jan Guillou sa en gång att det finns inget svårare än att skriva om sex. I avsnittet som heter Sex i litteraturen dissekerar Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Liv Strömquist just sex i litteraturen utifrån Malte Perssons debattartikel Därför är det så svårt att skriva om bra sex. Väldigt intressant samtal om vem som får skriva om dåligt sex och vilken typ av sex du förväntas skriva om när du är en ung kvinna.

Kanal 9!
Östersunds Fotbollsklubb har gått vidare i Euro League! En historisk succé! Jag ska försöka att se en del matcher på plats men är väldigt glad att matcherna går att ses på Kanal 9 annars.


Karin Wahlén är boss på Kult PR som hon startade 2011. Hon är också stolt kulturcoach i Östersunds fotbollsklubb. 

[vc_single_image image=”553″ block_size=”full” img_size=”full”][vc_column css=”.vc_custom_1479378300928{margin-top: 20px !important;}”][vc_custom_heading text=”Lina tipsar” use_theme_fonts=”yes”]The Square
Bio
Hajp och höga förväntningar hade lätt kunnat mynna ut i besvikelse på Ruben Östlunds guldpalmsbelönade och hyllade film The Square. Men här leveras en uppfriskande satir-cocktail som skakar om i konst & kommunikationsgrytan, och som man gärna snackar om efteråt. Jag ska göra kaos med dig!

Nya Norrland av Mats Jonsson 
Serieroman
Här är ett annat format för beska sanningar, självkritik och både fniss och asgarv. Mats Jonsson lyckas beskriva vår gemensamma historia, samtid och framtid genom sina högst personliga erfarenheter från stad och landsbygd – och skapar hög igenkänning. Sträckläsning utlovas!

Difficult People, säsong 3  1+2
HBO
Faktiskt inte ett tips, utan en varning! Har fullkomligt ÄLSKAT de två första säsongerna av Difficult People. De självcentrerade karaktärerna Julie och Billy som försöker slå sig fram som komiker i NY har varit så giftigt elaka, med klockren tajming och finess, att det varit en ren njutning. Men säsong 3 är bara plump, stereotyp, överdriven och…. tråkig. Så kan det gå. Nu vet ni att ni slipper titta på det. Gå tillbaka till ruta, förlåt, säsong 1.


Lina Kåberg Stene jobbar på Kult PR och driver dessutom serieförlaget Cosmos Comics.

[vc_single_image image=”554″ img_size=”full”][vc_column css=”.vc_custom_1479378300928{margin-top: 20px !important;}”][vc_custom_heading text=”Anna tipsar” use_theme_fonts=”yes”]Personer, platser och saker
Teater, Stadsteatern Stockholm
En skådespelerska spelar en skådespelerska som spelar en skådespelerska. Och hon går på klubb och super. Personer, platser och saker är en pjäs om att som ung kvinna navigera genom en upplösande samtid. Jag funderar över hur det är egentligen är att vara just en ung kvinna i kulturbranschen. Att vara artist, eller författare, eller skådespelerska. Hur ser förhållandet till missbruk ut och varför? Eh. Jag längtar till premiären den 30 september väldigt mycket. (och ja, jag har alltså börjat arbeta på Kulturhuset Stadsteatern nu så mina tips kommer med 100% vara färgade av detta kuliga.)

Våldets historia av Édouard Louis
Roman
Det här är Édouard Louis andra roman. Han är jätteung och jättebegåvad. Stilistiskt är det fan helt briljant. Att låta sin storasyster berätta historien, om hans livs värsta månader, för sin man medan Édouard tjuvlyssnar bakom en dörr – så smart. Jag undrar, gör detta grepp det enklare att vara rak, osentimental, om detta fruktansvärda övergrepp som sker under julaftonsnatten i hans eget hem?

UD-podden
Alexandra Pascalidou är programledaren för den här podcasten med beskrivningen ”Följ med in på UD och vidare ut i världen.” Älskar att bli smartare.


Anna Svensson jobbar på Kulturhuset Stadsteatern och studerar vid sidan av konstvetenskap.