Bäst i maj

I maj stryker Culte under texten i flera nya böcker, ser en otrolig tv-serie, lyssnar på en musikalisk mästare och följer jakten på en människosmugglare. Varsågoda – vi bjuder på månadens bästa kulturtips!

/ 23.05.2024

Karin tipsar

SCENKONST: Liv och död Strömquist (Dramaten)
Älska dig själv som du tidigare älskat din nästa! Stå brett med benen och INSPIRERA! Det finns inga trauman eller motgångar som inte kan bli ett framgångsrikt Ted-talk! Liv Strömquist och Ada Berger har gjort det igen och jag älskar Sanna Sundqvist, Johan Ulversson och de andra stjärnorna på scenen. 

BOK: Den siste teaterdirektören av Johan Hilton (Natur & Kultur)
Likt ett grekiskt drama följer vi Benny Fredrikssons uppgång och fall. I december 2017 blir Benny Fredriksson uthängd i tidningen Aftonbladet på vad som visar sig vara lösa grunder. Tre månader senare avslutar han sitt liv, på ett hotellrum i Sydney. Det är med andan i halsen jag läser om drevet. Men jag måste säga att jag lika mycket fascineras och stryker under de partier som handlar om hur Stadsteaterns succé och affärsmodell. 

Marie tipsar

TV: Such brave girls (SVT)
Josie är deprimerad och misstänker att hon är lesbisk, hennes syster Billie söker mäns bekräftelse och utsätter sig för ett svin till pojkvän. Och deras mamma Deb försöker ordna upp deras trasiga och skuldsatta liv genom att sätta hoppet till en trist man hon datear eftersom han i alla fall har ett stort, fint hus. Det där med familj är inte alltid en solskenshistoria och i den här dysfunktionella varianten får vi lära känna människans tillkortakommanden på nära håll dock levererad med en satirisk och väldigt rolig (men också hemsk) ton. Otrolig tv!

BOK: Baumgartner av Paul Auster (Albert Bonniers förlag)
Paul Auster är död och det är omöjligt att inte tänka på när man läser Baumgartner: Hans sista roman som handlar om en älskad hustrus död och hur den överlevande Sy Baumgartner sedan minns henne och hur hon minns världen. Jag undrar under läsningen om romanen är en slags önskan, ett testamente, över hur Paul själv ville att hans efterlevande skulle reagera när han gick bort eller kanske en slags försoning med det som komma skulle. Oavsett vad så är det en stilla Paul Auster-roman som från första sidan får en att vilja läsa vidare. Jag stryker under formuleringar och en del av de minnen som beskrivs tar jag med mig ut i verkligheten. Hur skulle jag beskriva min första kärlek? Eller det första mötet med den jag sedan skulle flytta ihop och starta ett långt liv med? Ibland behöver man påminna sig om hur allt började. 

FILM: Challengers 
När jag såg trailern fördömde jag den direkt: Varför vill Zendaya vara med i en film som lanseras med teasern ”kan innehålla en trekant”? Men eftersom den också handlar om tennis var jag tvungen att se den i alla fall och vet ni vad som hände sen? Jag kunde inte sluta tänka på livet på en tennisbana och på hur viktigt det är med en stark passion för att det ska kännas att man lever fullt ut. Filmen innehåller också den fina bossa-hiten Pecado av Caetano Veloso som passar att spela på sommarens alla garden parties! 

Clarie tipsar

PODD: Veckans ord
Att Tankesmedjan i P3 varit en framgångsrik plantskola för poddare är sen gammalt. Förra året gick satirinstitutionen i graven, men ur askan uppstod Veckans ord, en podcast av forna medlemmarna Sebastian Nowacki och Charlotte Wandt. Tramsigt och roligt om veckans största snackisar.

MUSIK: Vem? – Jonathan Johansson
Som bekant håller vi på att utrota oss själva och den här planeten vi bor på. Jonathan Johansson frågar sig vem som ska vara störig, pinsam, kär, självbelåten, obekväm, glad, ja allt det där som kännetecknar oss människor, när vi kört allt det här i botten. 

MUSIK: Viola Saga – Joe Hisaishi
Det finns många anledningar att Studio Ghiblis filmer älskas så häftigt av stora och små världen över. De fantastiska universumen, visuella effekterna, karaktärerna (jag är fortfarande livrädd för grisföräldrarna i Spirited Away sedan jag såg filmen första gången som liten knodd!) Men inte att glömma, musiken! Hjärnan bakom de musikaliska mästerverken heter Joe Hisaishi, som också gjort musiken till Kateshi Kitanos poetiska gangsterfilmer. Nu vänder han ryggen mot vita duken och komponerar för en ny publik. Ett första smakprov finns att lyssna på nu från skivan som kommer i juni. I väntan på den kommer ett bonustips, ett ljuvligt sommarsoundtrack från Joe Hisaishi!

Lina tipsar

PODCAST: Intrigue: To Catch a Scorpion (BBC)
Miljontals människor flyr sina hem i jakten på ett bättre liv, och får betala ett högt pris för att i bästa fall nå fram. Många fastnar på vägen, hamnar i livslång skuld, och i värsta fall betalar de med sina liv. Men vilka är det som tjänar pengar på människosmugglingen? BBC-journalisten Sue Mitchell och fd militären och hjälparbetaren Rob Lawrie följer migrantströmmen som leder in i Storbritannien, och spåren leder ända upp i toppen av ett smugglar-nätverk som leds av den efterlyste Barzan Majeed, alias Scorpion. Dramatisk och välgjord reportagepodd.

KONST: Ugo Rondinone
Schweizaren Ugo Rondinone är en samtida superstjärna på den internationella konstscenen, som förnyar sig hela tiden. Häromåret kunde man t ex se massor av clowner på Arken i Köpenhamn. Nu visar Carling Dalenson Gallery tre av hans verk t o m 28 juli: färgstarka bronsskulpturer som står som utropstecken när man kikar in från gatan. Fint! Och blir man sugen på mer kan man ta en liten promenad bort mot Bragevägen, där en av hans stenskulpturer är fint placerad i en privat trädgård. Värt en helgpromenad!

FILM: Babes
När Ilana Glazer (Broad City) spelar en av huvudrollerna i Pamela Adlons (Better Things) regidebut Babes – då lystrar jag! Filmen marknadsförs som ”The ’Bridesmaids’ of Babymaking” och har precis gått upp på bio i USA, och vem vet när vi får se den här? I väntan på den ser jag om gamla avsnitt av Broad City för sjuttioåttonde gången.