Bäst i februari

I februari ser Culte en klaustrofobisk film som naglar sig fast, njuter av ödesmättad orgelmusik, golvas av en bombastisk sensation och lyssnar på en podd som nystar i en morbrors förflutna.

/ 22.02.2024

Karin tipsar

BIO: The Zone of Interest
Jonathan Glazers film The Zone of Interest, löst baserad på Martin Amis roman med samma namn, går inte att släppa taget om. Den naglar sig fast. När eftertexterna rullar till den klaustrofobiska musiken av Mica Levi sitter biopubliken kvar tysta. Vi följer Auschwitz-kommendanten Rudolf Höss och hans fru Hedwig i deras försök att skapa en idyll för sina sex barn, vägg i vägg med dödslägret. Solen skiner, det paddlas kanot och anordnas picknick samtidigt som ljudet av den yttersta ondskan är ständigt närvarande. Skriken, skotten, hundarna.  Jag lämnar salongen med en fråga: Vad vänder vi bort blicken från nu? Vad väljer vi att se och inte se?

BIO: När Sophia mötte Sylvain (Folkets Bio)
En charmig romantisk komedi om förbjuden kärlek som för tankarna till Woody Allen. Sophia, en 40-årig filosofiprofessor lever ett stabilt och tråkigt liv med Xavier. Det är fina viner, parmiddagar och separata sovrum. Sylvain är hantverkare och ska renovera Sophia och Xaviers nya hus på landet. När Sophia och Sylvain träffas vänds Sophias värld upp och ner. Motsatser lockar, men trumfar passion deras klasskillnader? 

SCENKONST: Matilda The Musical (Stadsteatern)
Ta ett barn, eller vuxen med barnasinnet kvar, och gå och se den prisbelönta musikalen ”Matilda the musical”. Jag lovar att det ger energi när allt annat känns som pesten och det regnar snöblandat i sidled. Den avskyvärda och barnplågande rektorn Agatha Trunchbull, spelad av Robert Fux, får mig att skratta högt och opassande. Regi och koreografi av Fredrik Benke Rydman och med bland andra, Lisette T Pagler, Marika Lagercrantz och en rad oerhört begåvade barn i rollerna. 

Marie tipsar

TV: Cristóbal Balenciaga (Disney+)
Det våras för modet i tv-rutan. New Look på Apple+ tecknar en nyanserad bild av Christian Dior och Coco Chanel och vilka de är privat. Det är väl intressant på sitt sätt, men när Disney+-serien Cristóbal Balenciaga går nära inpå den spanska modeskaparen och vem han var lystrar jag till ordentligt. Han var inte bara en underbar konstnär med ständig prestationsångest som skapade fantastiska kreationer, han pestade också med pressen och bojkottade dem från modevisningarna och tyckte också att det var trams att synas offentligt som en annan cirkushäst. Kul också att de pratar spanska! (Håller dock för öronen när de försöker tala franska.)

MUSIK: Kali Malone – All life long
Som ung blev Kali Malone besatt av orgelpipor och lärde sig allt om dem på en närmast manisk nivå, men nu skapar hon också ödesmättad, minimalistisk och underbar musik som spelas på överfulla konserthallar, i kyrkor och på konstinstallationer. Älskar det!

TV: Gunde Svan – skidåkaren (SVT)
Visst visste jag hur bra Gunde Svan var på att åka skidor, men jag visste inte att han under sina år som aktiv åkare gjorde så mycket för att förändra sporten: han tränade som ingen annan, släpade med sig eget valla-team och mat till tävlingarna (under en tid då såna fasoner var otänkbara) och experimenterade till och med fram en ny typ av stav (som förbjöds i samma ögonblick som den dök upp i tävlingssammanhang). Gunde Svan – skidåkaren är ett väldigt fint porträtt av en väldigt speciell man som gav allt för skidåkningen. Det här är SVT när det är som bäst. 

Clarie tipsar

MUSIK: Prelude to Ecstacy – The Last Dinner Party
Rockbandet The Last Dinner Party, bestående av fem jätteunga och jättecoola tjejer från London, var megahajpade innan de ens hunnit komma ut med sitt första album. Men nu är den här, och vilken fröjd! Debuten öppnas med en orkesterouvertyr och sedan följer 11 bombastiska spår om passion, smärta, lust och längtan efter att bli avgudad som Caesar. De har jämförts med bl a Kate Bush, ABBA, Siouxsie and the Banshees, Queen och David Bowie. Hur underbar kombo? Det ska bli MYCKET spännande att följa deras resa mot världsherravälde!

TV: The Greatest Night in Pop (Netflix)
I en värld där allt gör ont var den här dokumentären om hur We are the world blev till balsam för själen. Året är 1985 och under en kväll är världens största artister för ovanlighetens skull alla samlade i samma stad för att gå på American Music Award. Istället för att efterfesta möts de efter galans slut i en studio för att spela in en låt till förmån för hungersnöden i Afrika. En så hjärtevärmande dokumentär om den enande kraften i musik, kamratskap och respekt artisterna emellan och att vara del av något större. ”Check your ego at the door”, kom ihåg varför ni är här. Finns det något ändamål som hade kunnat få världen att enas och sluta upp såhär idag? Det känns tyvärr långt borta. Har iallafall nynnat på We are the world konstant sedan jag såg den här dokumentären. 

BOK: Kallt nog för snö av Jessica Au (Weyler förlag)
En åldrad mor och en vuxen dotter åker på en resa. Mamman från Hongkong flyttade till Australien där dottern växte upp. Från varsitt håll reser de nu till Japan, ett land som är nytt för dem båda, till synes neutral mark. De är där tillsammans men ändå inte, det finns en distans dem emellan. Dottern kontemplerar och iakttar sin mor som på många sätt är ett mysterium för henne. Vad vill hon egentligen? Vill hon ens vara här? Vad har det inneburit för henne att emigrera till ett främmande land? Hur påverkas deras relation av att hon inte kan tala sitt modersmål ens med sina barn? Kallt nog för snö är en lågmäld, vacker berättelse där inget egentligen händer men som rymmer så mycket mellan raderna. 

Lina tipsar

BIO: Lärarrummet
Skolans pennor försvinner. Och pengar. I lärarrummet på skolan med nolltolerans surrar det av rykten, och representanter från elevrådet tas in på ”förhör” om de har sett eller hört något misstänkt. En elev pekas ut och så är bollen i rullning. Leonie Benesch är lysande som den rättrådiga matte- och gympaläraren fröken Nowak, som försvarar barnen och vill banka in skillnaden mellan bevis och antagande i allas huvuden. Men när hon själv konfronterar en kollega bryter helvetet lös, och plötsligt går det inte att stoppa en lavin av händelser. Vad är rätt och vad är fel? Om Tysklands Oscarsbidrag vinner priset för bästa internationella film vet vi i alla fall den 10 mars.

PODD: Magnificent Jerk
När journalisten Maya Lin Sugarman hittar en trave filmmanus bland sin döda mormors saker, blir hon nyfiken. De är skrivna av hennes morbror Galen, som hon inte vet så mycket om. Ett av manusen är självbiografiskt och handlar om Galens bakgrund som kinesisk-amerikansk gängmedlem. Men hur blev den en actionfilm – där skådisar som Rob Lowe, Burt Reynolds och Ice-T medverkade? Inlednings- och avslutningsavsnittet är lite väl tårdrypande, men annars är det här en både osannolik, rolig och sorglig historia om en man som kanske helst av allt bara ville säga: ”mamma, jag älskar dig” och få höra det tillbaka.