Bäst i januari

I januari undrar Kult om årets läsning redan är här, ser en film som inte liknar något annat, fångas av en fackbok och lyssnar på en berättelse om en unik hjärna. Månadens kulturtips är här!

/ 24.01.2024

Karin tipsar

FILM: The Holdovers
I Alexander Paynes film The Holdovers möter vi tre olyckliga själar som är tvingade att fira jul och nyår tillsammans på ett öde pojkinternat. Det är kallt och ensamt. Låter det deprimerande? Det är det inte. Det är en varm berättelse om vänskap, liv och att vara människa. Att få ett sammanhang och att våga släppa på garden. Briljant skådespel av Paul Giamatti (älskar!) och Da’Vine Joy Randolph. Låt oss nu förpassa förlegade julfilmer likt Love Actually till historien och se denna pärla istället. 

BOK: Det finns liv här av Elise Karlsson (Natur & Kultur)
Det finns liv här av Elise Karlsson tar oss tillbaka till Rinkeby i början av 70-talet. Boken är den första i en serie och skildrar både hur olika människors liv flätas samman och det svenska folkhemmet växer fram. Jag längtar redan till nästa del och hoppas att jag får följa Karlssons mångfacetterade karaktärer i många böcker framöver.

BOK: Hyper av Agri Ismaïl (Albert Bonniers Förlag)
Kom årets läsning redan i januari? Efter min vän Janina Raks presentation av boken har jag längtat efter Agri Ismaïls Hyper. När den sedan blivit hyllad i media har jag känt en viss nervositet, kan den verkligen vara så bra? JA! Hyper är en roman om pengar, identitet och familj. En tredelad släktkrönika om exilens effekter med utgångspunkt i finanskrisen 2008. Låter det tråkigt? Agri Ismaïls debut är allt annat än det. Jag var fast från första sidan. Läs! Du kommer inte att bli besviken. 

Marie tipsar

FILM: Poor Things
Jag har aldrig sett en sån här film. En berättelse som skruvar sagan om Frankenstein ytterligare ett varv: En briljant (eller galen) vetenskapsman återupplivar en kvinna genom att byta ut hennes skadade hjärna mot hennes eget babyfoster och vips! Här har vi en vuxen person som upptäcker världen som om den vore ett vitt papper. Filmen utforskar människans ondska och förmåga att utnyttja naivitet, hennes behov av moral och regler och lyfter även kvinnors sexualitet. Emma Stone som spelar Bella Baxter är UNDERBAR. 

TV: Poker Face (Skyshowtime) 
Hur känns det att alltid veta sanningen? Jo för Charlie Cale (spelad av Natasha Lyonne, kvinnan med den svängiga gången, det burriga håret och den raspiga rösten, omöjlig att inte älska!) är det inte så enkelt. För har man förmågan att direkt se när någon ljuger kan man dra vinning av det, men också hamna i sjukt mycket trubbel. Poker Face är en tv-serie som förnyar krimtv-genren och gör det med den äran. Varje avsnitt kan ses som fristående, vilket gör att kvaliteten skiftar, men klart sevärt och uppfriskande hela vägen. Gillar framför allt avsnittet där Chloë Sevigny spelar avdankad rockstjärnedrottning som aldrig slutat drömma om en ny hit. 

MUSIK: The Lemon Twigs – Everything Harmony
Det enda album vi lyssnar på därhemma just nu. 

Clarie tipsar

FILM: Monster
En film om sanningens förrädiska face. En ensamstående mamma, en ung pojke och en lärare, alla har de olika uppfattning om vad som hänt. Vem ska man tro på? Så fort jag tror mig veta hur saker ligger till och hur det ska gå kommer ny information som ändrar allt. Regissör Kore-Eda Hirokazu fängslar och berör med en vacker skildring av en mors gränslösa kärlek till sitt barn, om vänskap och om barns hemliga värld. 

BOK: Den stora kreditfesten av Jonas Malmborg (Albert Bonniers Förlag)
Jag hatar att jag älskar dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig. En låt om Håkan Hellströms brustna hjärta — eller om min relation till Klarna. Det finns skäl till mina motstridiga känslor. Som att Klarnas affärsidé till stor del bygger på att få unga och ekonomiskt svaga att konsumera över sina tillgångar så de kan sko sig på delbetalningar och förseningsavgifter. Att de föder nya begär och eldar på överflödig konsumtion. Att de alldeles nyligen gjorde allt i sin makt för att stoppa fackligt inflytande på arbetsplatsen. Men… det är så smooth…!! 

Jonas Malmborg har lyckats med konststycket att skriva en bok om ett fintech-bolag som fångar läsare som är fullständigt ointresserade av både finans och teknik. Kanske för att det är en historia som är mycket större än så. Det är ett faktum att Klarna revolutionerat näthandeln och förändrat konsumtionsmönster för miljontals människor världen över. Och visst blir man imponerad av ynglingarna som med sina illasittande kavajer men otroliga självförtroende utmanade etablissemanget och näringslivstopparna. Man kan inte låta bli att heja på en underdog. Men vid något tillfälle slutade Klarna vara en uppfriskande uppstickare och blev den överlägsna bjässen alla tvunget förhåller sig till. Kanske dags att uppdatera självbilden och attityden därefter.

Lina tipsar

PODCAST: Pianisten (NRK)
Den norska jazzpianisten och kompositören Maria Kannegaards hjärna fungerar inte som för de flesta av oss andra. Hon lider av shizofreni och försvinner i perioder in i ett svårt sjukdomstillstånd. I sitt följe har hon ständig kontakt med ”Gänget”, ett antal personer som ingen annan känner till, men som är högst verkliga för Maria. Hon kan skriva två helt olika texter med vänster och höger hand – samtidigt. Väldigt gripande och intressant podcast om musik, skapande och psykisk ohälsa i 4 avsnitt.

RADIO: Farfars trotjänarinna (Sveriges Radio Play)
Året är 1957 när Britta Aronsson packar väskorna och åker upp till Stockholm. Hon ska börja jobba som hushållerska hos familjen Collin och ta hand om deras hem och barn. Och där blir hon kvar. I 53 år. Varför? En fascinerande och i mitt tycke väldigt sorglig berättelse om en samhälle och tid som dog ut för länge sedan, men som uppenbarligen levde kvar längre för vissa. 

PODCAST: Lyxvillans hemlighet (Blenda/SvD Podcast)
Längst ut på Lidingö, vid inloppet till Stockholm, ligger den gigantiska Villa Söderås. Ett pampigt hus som fungerat som hotell och mötesplats i många år. Men efter ett ägarbyte stängs allt ned, påkostade renoveringar påbörjas och hemlighetsmakeriet börjar. Rykten och frågetecken hopar sig. Vad är det som händer i lyxvillan? Finns det kopplingar till Ryssland? Och vem är den mystiske ägaren? Journalisten Lars Berge, som tidigare gjort podden Medicinmannen för Blenda/SvD podcast, börjar nysta i historien. Spännande och välberättat!