Bäst i december

I december sörjer culte en bollkonstnär som gått ur tiden, jagar efter Gud, hänger på klaustrofobisk födelsedagsfest och förtrollas av en animerad saga.

/ 1.12.2020

Karin tipsar

TV: Dips säsong 2 (SVT Play)
Andra säsongen av Jesper Rönndahl och Marie Agerhälls humorserie är något ojämn men det är hysteriskt roligt emellanåt. Och i tider som dessa är ett gott gapskratt balsam för själen!

DOKUMENTÄR: Diego Maradona (SVT Play)
Du behöver inte gilla fotboll, även om det är en fördel, för att se dokumentären om en av vår tids största bollkonstnärer Diego Maradona. Född och uppvuxen i Villa Fiorito, en kåkstad i Buenos Aires slum och med Che Guevara och Fidel Castro intatuerade på armarna levde Maradona ett stormigt liv. Maradona är en av våra största fotbollslegender och när han dog, knappt 60 år, utlyste Argentina landsorg i tre dagar.

Bonus: Om du behöver muntras upp i vintermörkret – youtuba när Maradona värmer upp inför UEFA cupsemifinalen mot Bayern München.

BOK: De vuxnas lögnaktiga liv av Elena Ferrante (Norstedts)
Det är inte lika bra som Neapelkvartetten men det är bra. Riktigt bra! Vi är tillbaka i Neapel, men i den rika delen. Här möter vi tolvåriga Giovanna som under en middag får höra att hon är lika ful som sin faster. Det tar ett tag innan jag kommer in i berättelsen men det är värt när jag väl är fast.[vc_single_image image=”1697″]

Erik tipsar

FILM: The boys in the band (Netflix)
En remake av den nyligen avlidne Mart Crowleys pjäs, som först sattes upp på Off-Broadway 1968. Netflix har samlat Hollywoods kändaste bögar för en klaustrofobisk födelsedagsfest i New York som sakta spårar ur.

TV: Bryssel Calling (SVT Play)
Till en början tog det emot eftersom jag inte kunde kategorisera serien. Är det reality eller dokumentärt? När jag landat i att det är ett slags hybrid kunde jag börja njuta av att de spelar Sex and the city-låten när Sara Skyttedal skuttar fram längs med Bryssels gator och letar inredning till sin nya lägenhet. Eller när Jytte Guteland suckande berättar om att hon varit på möten till 04 och bråkat om miljön men att hon ändå hunnit baka kakor till morgonmötet. Otippat binge-vänligt.

LÄSNING: Gun-Britt Sundström
Min skärmtid har gått upp med cirka 80% varje vecka den här hösten. Istället för att lägga bort telefonen har jag löst det genom att försöka variera mina aktiviteter på den. Bland annat har jag precis upptäckt att Storytel och Bokus Play har Gun-Britt Sundströms romaner Student -64 och Lättbok som e-böcker. I två år har jag jagat titlarna – äntligen! God läsning och gott samvete vid skärmrapporten.[vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1606850342434-af70ab75-7199-9″ include=”1687,1688,1689″]

Johanna tipsar

BOK: Att omfamna ett vattenfall av Ida Therén (Natur och Kultur)
Är inte det en vacker titel, så säg? June möter Henry Miller när hon är 21 och han 33, hon vill ha allt vad världen kan erbjuda henne och mer därtill – han vill, kan och bör skriva. Vi kastas mellan världar, tidsepoker och kontinenter. New York, Paris, Berlin – exotiska drömmar i tider som dessa när man själv knappt lämnar sitt eget hem. Den starkast lysande stjärnan i texten och mellan raderna är June från början till slut, en livsfarlig kvinna.

BOK: Den mörka kontinenten av Karin Johannisson (Norstedts)
Karin Johannisson, professor i idé och lärdomshistoria, gick tyvärr bort för några år sedan men lämnade en skatt till eftervärlden i form av de böcker hon skrev om medicinens och kvinnans historia. Just denna anspelar förstås på Freuds yttrande om att kvinnan är den mörka kontinenten och en outforskad obegriplig gåta. Boken är, i stora drag en obehagligt tydlig redogörelse för synen på kvinnan under slutet av sekelskiftet.

PODD: Socialt självmord eller kärlekens samtal
”Sveriges enda renodlade podcast om Roland Barthes”, ja ni hör ju själva! Med Elis Monteverde Burrau och Alicia Hansen. Otroligt behagliga podd-röster och möjligen höjden av hygge i december, perfekt för disträ lyssning till matlagning eller dylikt.[vc_video link=”https://youtu.be/kjX7wjWq1g0″]

Peter tipsar

FILM: A Rainy Day in New York (Netflix)
Måste säga att jag blev glatt överraskad av Woody Allens senaste film. Timothée Chalamet gör en gullig huvudperson som heter Gatsby men har mer gemensamt med Holden Caulfield, och Jude Law dyker upp som en lagom spexigt neurotisk filmagent. Som brukligt i Allens filmer så pågår filmen snarare än drivs framåt men det kändes helt okej den lunkiga hösten 2020.

BOK: Gud: Jakten av Joel Halldorf (Fri Tanke)
Jesus vad jag gillar Gud just nu, hen känns helt rätt 2020. Det är dags för Gud att göra återkomst på bred front känner jag, och en bra början är att läsa Sveriges folk-teolog Joel Halldorfs senaste bok Gud: Jakten. Spränglärt, samtida och med uppenbar skrivglädje undersöker han religiösa fenomen i vår förvirrade och kanske sekulära tid som sekter, schamaner och Trump.

MUSIK: Jehova – Hurula
Jag sa ju det, Jesus är het. Lyssna bara på Hurulas senaste album Jehova, där Sveriges ledsnaste punkare Robert Hurula Pettersson letar tröst och frälsning hos högre makter och stesolid. Sorgligt och fint: Jehova är bra så in i helvete.

Lina tipsar

TV: Till min dotter (SVT Play)
Smärtsam och otroligt sevärd dokumentär från krigets Syrien genom kameralinsen på en mamma. Passa på att se, finns på SVT Play t o m 8 december.


FILM: Wolfwalkers (Bio eller Apple TV+)
Robyn och hennes pappa flyttar från England, med uppdrag att utrota den sista vargstammen på Irland. Men under sina förbjudna strövtåg i skogen stöter Robyn stöter på en märklig flicka som kan förvandlas till varg. O-tro-ligt fint animerad film, underbar saga och jättebra skådespelare som gör rösterna (flickan som spelar vargflickan Mebh är makalöst bra). Ett lyckopiller för alla åldrar (med en dos av svärta och sorg, jag lyckades INTE hålla tillbaka tårarna).