Bäst i oktober

I oktober läser culte finska queerserieromaner, vassa högstadieskildringar, hittar en ny litteraturpodd och imponeras av en ny svensk bokbranschkomedi.

/ 12.10.2020

Karin tipsar

FILM: Berts dagbok
Okej, det var jag som skrattade högst i salongen. Barnen tyckte att det var ohyggligt pinsamt (eller ”crainge” som Åke skulle ha sagt). Men det var väldigt härligt att få asgarva och jag kände igen mig i de (ännu mer) pinsamma föräldrarna.

BOK: Fula tjejer av Sara Ohlsson, Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo
Det fanns inte sociala medier när jag gick i högstadiet men shit vad jag känner igen mig i grupperingarna och känslan av att den där skolkorridoren är liksom livet. Någon startar ett instagramkonto med namnet Fula tjejer. Både populära och mindre populära tjejer får foton på sig själva publicerade där, och på skolan sprids en skräck för att sticka ut, för att bli nästa offer. Fula tjejer är Sara Ohlssons, Johanna Lindbäcks och Lisa Bjärbos första bok i deras gemensamma projekt, och kommer att följas av Jobbiga tjejer och Svaga tjejer. Boken riktar sig till 12+ men passar utmärkt för 40-åringar också.

TV: Top Dog (CMore)
Filmatiseringen av Jens Lapidus Top Dog är riktigt lovande. Första två avsnitten ligger redan ute och det är precis så spännande och tajt som jag hade hoppats på. Alexej Manvelov är lysande som Teddy.

Peter tipsar

BOK: De kapabla av Klas Ekman
Klas Ekmans skönlitterära debut är en tour de force av småbarnsångest, misslyckad otrohet och brutala mord. En lyckad förening av Bonusfamiljen och True Romance och höstens absolut mest underhållande feelbad!

BOK: Antiken av Hanna Johansson
Stark debutroman om ung kvinna som blir starstruck av äldre konstnärinna och hänger med till dennes hus i Grekland. Älskade Johanssons sparsamma less is more-prosa, fick Rachel Cusk-vibbar. Och bara att få drömma sig bort till soldränkta trädgårdar runt Medelhavet där träden dignar av sprickfärdigt mogna granatäpplen kändes otroligt lyxigt såhär under coronahösten.

TV: Kärlek och Anarki (Netflix)
Lisa Langseth riktar sin uppmärksamma blick för detaljer och sitt öra för dialoger mott bokbranschens framkämpade digitalisering. En våt dröm för Culte-redaktionen? Yes! Bästa svenska serien sedan den första säsongen av Älska mig är här. Premiär 4 november.

BOK: Vår tids slut av Claes Cilgin-Witzell
Claes Cilgin-Witzell är jurist och har skrivit en extremt drabbande klimatroman. Vår tids slut bygger på en smart twist: klimatförändringarna värmer inte upp jorden utan kyler ner den. Vi ”vinnare” på norra halvklotet blir superlosers och måste söka skydd söderut – men är vi välkomna? Mycket snygg gestaltning av några enskilda människoöden i denna osköna nya värld.

Johanna tipsar

RADIO: Allvarligt talat, SR P1 – med Liv Strömquist
Underbara, kloka, intelligenta Liv Strömquist är som gjord för Allvarligt talat. Några tidigare favoriter är avsnitten med Horace Engdahl och Lena Andersson. Men Liv är helt i sitt esse när hon i lugn och ro får resonera sig fram och guida lyssnarna med sin djupa, lugna stämma i några av liv(et)s svåraste frågor. Lyssna här.

LÄSVÄRT: Sofies värld av Jostein Gaarder
Grundkurs i filosofi! En helt enastående roman om två unga flickor varav just Sofies värld är nära sammanflätad med filosofihistorien. En styrka med romanen är att den passar såväl unga som vuxna och gamla, alla med ett litet som stort intresse för filosofi och historia. Briljant berättande i romanform och en av världens mest sålda böcker.

FILM: Nära livet
Biografernas sparsmakade repertoar tvingar mig återvända till gamla favoriter. Kan bara hålla med recensenten i DN från 1985: “Nära livet är en av de bästa filmer som svensk film över huvud taget har åstadkommit”. Här bjuder Eva Dahlbeck, Ingrid Thulin, Bibi Andersson och Barbro Hjort på otroliga prestationer om när något av det viktigaste och största i livet händer, eller inte händer, på en förlossningsavdelning. Se den här.

Erik tipsar

BOK: Dagarna Dagarna Dagarna av Tone Schunnesson
Äntligen en rolig bok! Bibbs, 39 år, var en gång känd och höll sig över ytan tack vare hennes killes pengar och grejer företag skickade till henne. När killen gör slut behöver hon hitta 100 lax på en vecka för att behålla lägenheten. Bibbs trasslar in sig i lögner och självtvivel. Skoj!

BOK: Homo Line av Edith Hammar
Ett queert seriealbum om känslan av att inte känna sig hemma någonstans. Berättaren är fast mellan det svenska, det finska och det finlandssvenska. På båten mellan är hon allt och inget. Homo Line blandar det grova med det fina i livet.

PODD: Har du inte läst den? 
Har du nån gång ljugit och sagt att du läst en klassiker som du inte läst, och sedan nervöst försökt ducka en följdfråga? Tack vare Samlade verk-Lydia Sandgren och Hedvig Löfqvists podd kan du nästa gång ljuga lite mer trovärdigt.

Lina tipsar

TV: Patria (HBO)
Spansk mega-bestseller-roman om den blodiga ETA-konflikten har nu blivit tv-serie. Två familjer hamnar på varsin sida i en kamp som splittrar familjer, gamla vänskapsband och drabbar oskyldiga som hamnar i skottlinjen. Regnet öser ner, hyreshusen är grå och ingen är vinnare i detta spännande drama – perfekt höst-tv!

BOK: The Discomfort of Evening av Marijeke Lucas Rijneveld
Årets International Booker-pris-vinnare är stark, vacker och mörk läsning om sorg, skuld, religion, död och sexualitet. Tioåriga Jas växer upp i en strikt religiös familj på en nederländsk bondgård. En kväll går hennes äldre bror ut för att åka skridskor, men han går igenom isen och drunknar. Kvar lämnas en familj i djup sorg, som varje familjemedlem handskas med på sitt eget vis. Boken utkommer på svenska i januari med titeln “Obehaget om kvällarna”.

TV: The Booksellers (C More)
En alldeles underbar dokumentär om ett utdöende släkte: bokhandlare, antikvariat och samlare. Såhär i covid 19-tider känns det smått overkligt att tänka sig att strosa runt i New York och slinka in i ett antikvariat och känna doften av gamla böcker. Men här får man sitt lystmäte av tweed, dammiga bokhyllor och villkorslös kärlek till böcker, men också en tankeställare – hur kommer vi se på böcker i framtiden?