Så påverkas kulturbranschen av coronakrisen – 8 april

Coronavirusets framfart och de nya restriktionerna för sammankomster är smärtsamma för stora delar av kulturlivet. Här är Kult PR:s sammanfattning av hur kulturbranschen påverkats av coronakrisen senaste veckan.

/ 8.04.2020

Coronavirusets framfart och de nya restriktionerna för sammankomster blir smärtsamma för stora delar av kulturlivet. Här är Kult PR:s sammanfattning av hur kulturbranschen påverkats av coronakrisen senaste veckan:Göteborg Film Festivals nya streamingtjänst Draken Film har samlat in 250 000 kronor som skänks till kvalitetsbiografer. Hälften av alla prenumerationsintäkter går till biograferna.

Raset för fysisk bokhandel förvärras, ner 42% jämfört med samma period i fjol. Två av tre bokhandlare riskerar att gå under efter åtta veckor med halverad försäljning, enligt Svensk Bokhandel.

Branschföreträdarna Eva Gedin och Maria Hamrefors: Bokbranschen behöver statens stöd för att överleva coronapandemin. Debattartikel i DN.

Digitala streamingtjänster har däremot bra inflöde av nya abonnenter i krisen. Storytel vittnar om ett aldrig tidigare skådat inflöde. Mer i Boktugg.

”Dansband är också kultur: hjälp oss, Amanda Lind”. 3,5 miljoner svenskar dansar i någon form av dansarrangemang varje år. Nu hotas hela Sveriges dans-infrastruktur av utslagning, skriver Kjell Granli, medlem i dansbandet Streaplers i Expressen:

Svenska Akademien skapar stödfond för författare, kritiker och översättare med 5 miljoner kronor i budget. Mer i DN

USA: Stora privata donationer för att rädda indie-bokhandlar. James Patterson och Reese Witherspoon skänker miljonbelopp:

Statsepidemiolog Anders Tegnell har nu uttalat sig om möjligheten för Håkan Hellström att hålla sina efterlängtade jättekonserter på Ullevi i mitten av juni. ”Det vore förstås trevligt, men jag tror inte det är så lämpligt” säger Tegnell till SVT.


Lästips i corona-tider:
För unga människor med osäkra anställningar finns inga krispaket när coronakrisen slår till” 
Poeten Lizette Romero Niknami ser det etnifierade klassamhället tydligare än någonsin.
Expressen

”Risk att tillgänglighet misstas för kvalitet”
I dessa tider blir det smärtsamt tydligt hur mycket film handlar om tillgänglighet, omedelbar tillgänglighet. De filmer som finns att se digitalt, på vod, är de som räknas. Jag är tillgänglig online, alltså finns jag. Det som gäller för människorna, de ständigt uppkopplade, gäller också för filmerna, skriver kritikern Jon Asp på filmsajten POV om karantänkultur, hemmasittande och dess långsiktiga påverkan på filmlivet.
POV-film

+ TIPS: Följ Förlagspodden
För allt det senaste om hur coronakrisen påverkar bokbranschen: följ med fördel Förlagspodden med förläggaren Kristoffer Lind och journalisten Lasse Winkler:
Förlagspodden


MISSA INTE Kult PR:s nya sajt www.hemmakultur.se där vi samlar den bästa kulturen du kan ta del av hemifrån.


Coronakrisen har förändrat mångas människors vardag och arbetsliv snabbt och drastiskt. Många företag och organisationer har fullt upp, måste fatta snabba beslut och upplever ett stort informations- och kommunikationsbehov. Vi på Kult PR finns här och hjälper till så gott vi kan.

Ta hand om er!

Karin Wahlén, VD Kult PR
karin.wahlen@kultpr.se
0768-96 22 54