Så påverkas kulturbranschen av corona-krisen – 26 mars

Coronavirusets framfart och de nya restriktionerna för sammankomster fortsätter att påverka vår omvärld och kulturlivet. Här är Kult PR:s sammanfattning av hur kulturbranschen påverkats av coronakrisen senaste veckan:

/ 26.03.2020

Coronavirusets framfart och de nya restriktionerna för sammankomster blir smärtsamma för stora delar av kulturlivet. Här är Kult PR:s sammanfattning av hur kulturbranschen påverkats av coronakrisen senaste veckan:Regeringen avsätter 500 miljoner kronor i akut stöd till kulturen, sa kulturminister Amanda Lind vid en pressträff förra fredagen. Även idrotten ska få 500 miljoner till ett liknande akut krisstöd.

Brittiska bokhandlare vittnar om en kraftigt ökad försäljning av ”utmanande skönlitteratur” enligt The Guardian. Långa romaner som Krig och fredSagan om ringen-trologin och till och med På spaning efter den tid som flyttuppges sälja som smör. Teorin är att människor förbereder sig på en lång period i hemmet och inte vill finna sig utan böcker. #quarantinereading

Svenska rappare sprider coronainformation till svensk-somalier.

Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen kräver konkreta åtgärder för att hjälpa bokbranschen genom corona-pandenim. Bland annat vill de se ett riktat stöd till bokhandlare och till författare. Läs Eva Gedins och Maria Hamrefors öppna brev till Amanda Lind här.

Författare, förläggare och bokhandlare går samman för att stötta läsandet

Konstgallerierna drabbas också hårt av corona-krisen. Galleri Forsblom med konstnärer som Ernst Billgren, Charlotte Gyllenhammar och Linn Fernström stänger sitt Stockholms-galleri.

Samtliga museer anslutna till Centralmuseets samarbetsråd har för tillfället stängt för besökare. Där ingår till exempel Moderna museet, Arkdes, Nationalmuseum, Tekniska museet, Skansen och Vasamuseet.

Många kulturarbetare blir arbetslösa just nu. Arbetsförmedlingen media & kultur rapporterar ett stort antal inskrivningar senaste veckorna: 700 nya, jämfört med 160 samma period förra året. ”Som arbetssökande får man vara beredd på att ta jobb utanför kultursektorn, till exempel inom vården som är i stort behov av folk nu” säger Kevin Zulal, enhetschef på arbetsförmedlingen.


Lästips i corona-tider:

Stina Oscarson i SvD:”Krishanteringen i coronatider är det minst populistiska agerande jag sett från våra politiker på länge. Jag är stolt över den svenska medelvägen.”

Pedagogiska barnböcker säljer enormt bra på Amazon när många skolor och förskolor stängt i USA: ”Schools all over the country have created virtual classrooms online, but many parents, it seems, are turning to analog solutions”. 


MISSA INTE Kult PR:s nya sajt www.hemmakultur.se där vi samlar den bästa kulturen du kan ta del av hemifrån.


Coronakrisen har förändrat mångas människors vardag och arbetsliv snabbt och drastiskt. Många företag och organisationer har fullt upp, måste fatta snabba beslut och upplever ett stort informations- och kommunikationsbehov. Vi på Kult PR finns här och hjälper till så gott vi kan.

Ta hand om er!

Karin Wahlén, VD Kult PR
karin.wahlen@kultpr.se
0768-96 22 54