”Virtuella releasefester är otroligt uppskattade”

Facebookgruppen ”Feelgoodfredag” samlar tusentals engagerade läsare och är kanske den soligaste platsen på hela internet. Grundaren Sofia Ymén bjuder på sina bästa tips för att skapa digitala bokevenemang i coronatider.

/ 23.03.2020

Feelgoodfredag kan inte beskrivas som något annat än ett fenomen. Hur har du lyckats få gruppen att växa och frodas så pass?
– En viktig sak tror jag är att vi behåller vårt personliga tilltal oavsett hur många vi blir. Vi har flera inslag som återkommer under veckorna och året som lockar till aktivitet, men framförallt finns en genuin läsglädje i gruppen som man gärna delar med sig av.

Vi välkomnar våra nya medlemmar med en virtuell kopp kaffe och berättar om vilka aktiviteter som är på gång i gruppen: vår bokcirkel, läsutmaningar, bokbytardagar och ”Dagen är Din”. Därefter är jag som moderator mån om att försöka svara på och kommentera så många inlägg som jag bara hinner. Ett litet ”tack för boktipset” räcker långt. Den främsta framgångsfaktorn i gruppen är förstås goodingarna själva. Vi är ett gott gäng som läser mycket och som delar med sig av sina läsupplevelser.

Många författare är med i gruppen också?
– Ja vi har en stor mängd etablerade feelgoodförfattare i gänget. Att de också generöst delar med sig och ger oss som läsare möjlighet till direktkontakt och en pratstund kring böcker och skrivande tror jag också gör oss unika.

Jag vet att ni kör en del virtuella events också – berätta gärna lite om hur du jobbar med det.
– 
Vi är många i gruppen som läser mycket och även om vi i varierande grad, utefter personlighet och förutsättningar, tycker om att vara ute i verkligheten för att träffas så trivs vi också alldeles utmärkt i våra läsfåtöljer. Det gör vår grupp särskilt tacksamt för virtuella events där vi från bekvämligheten av vår egen läshörna kan få chansen att följa vår favoritförfattare i deras vardag under parollen ”Dagen är Din”, eller delta i en ”Cosy Reading” där vi läser tillsammans eller firar boksläpp genom virtuella releasefester. Det gäller att försöka lära känna sin målgrupp och att hitta aktiviteter som lockar många. Det gör man genom att variera sitt utbud, våga prova nytt och sträcka ut sin hand för att bjuda in till nya samarbeten.

Dessutom kör ni virtuella releasefester, vilket kanske är något många vill göra i coronatider. Hur gör ni då?
– 
Ja, idén till virtuella releasefester kom av det faktum att de allra flesta releasefesterna hålls i Stockholm eftersom bokförlagen finns där. Många läsare har aldrig möjlighet att gå, även om de gärna velat. Att då kunna bjuda in till en virtuell releasefest där läsarna genom en livesändning får ta del av den fysiska releasefesten och följa författaren genom nedslag under festligheterna, eller genom ett helt eget evenemang i gruppen med möjlighet att som deltagare vara aktiv och ställa frågor har visat sig väldigt uppskattat.

Och ibland lämnar du över stafettpinnen till en författare, eller hur?
– Ja, vi har ”Dagen är Din” som ett återkommande koncept. Där lämnar jag över till en bokpersonlighet i gruppen, är sprungen ur den magi som omgärdar bokvärlden. Som läsare och aspirerande författare är nyfikenheten stor kring hur det är att vara författare och vad som händer på ett bokförlag. Det handlar också om att få chansen att komma nära sin favoritförfattare och ta del av dennes vardag. Under ”Dagen är Din” får man följa just sin favoritförfattare, en förläggare, bokhandlare eller formgivare under dennes bokrelaterade vardag genom text, bild, video och livsändning. Gruppmedlemmarna själva deltar aktivt under dagen genom att kommentera inläggen i form av allmänna hejarop, eller mer specifika frågor vilket i sin tur bjuder in till följdfrågor och dialog.

Kul och bra grejer! Får vi be dig vara ännu lite mer konkret kring hur du gör för att digitala events ska bli bra?
Framgångsfaktorerna när det kommer till att anordna ett lyckat, digitalt kulturevent är enligt min erfarenhet: Lär känna din målgrupp och bjud på det lilla extra. Etablera goda samarbeten, skapa win-winsituationer. Påminn om eventet i dina sociala kanaler, var inte rädd för att upprepa dig. Ge inte upp utan pröva ett koncept flera gånger och utvärdera innan du förkastar det. Våga samtidigt ”kill-your-darlings” och släppa taget om det visar sig att konceptet trots allt inte fungerar. Tekniken kan alltid strula till det, håll därför tekniken så enkel som möjligt och testkör gärna.

Kan det bli lika kul med ett digitalt event som ett ”IRL”-möte?
– Självklart! Hur kul ett möte blir beror snarare på mötesledaren, deltagarna och ämnet som avhandlas inte på själva formen för mötet. I viss mån är vi som människor dessutom mindre hämmade i digitala medier, på gott och ont, än i verkliga livet vilket snarare skulle kunna tyda på att vi vågar bjuda på oss mer i sådana forum än i forum där vi står öga mot öga med varandra.

Vilka är fördelarna med att köra digitalt?
– Den mest uppenbara fördelen är förstås att du kan nå enormt många fler än vad du kan i ett ”IRL”-möte. Det är dessutom oftast både kostnads- och tidseffektivt samtidigt som tekniken erbjuder många smidiga och varierade mötesformer idag.

Vilken skillnad märker du i gruppen och hos medlemmarna nu i corona-tider?
– Knappt några, möjligen att man laddar upp med fler böcker i förväntan om att kanske hinna läsa lite mer än vanligt. Jag är glad att säga att vår grupp står stadigt som en trygg och glädjefylld plats där vi om möjligt bjuder vi på ännu fler aktiviteter och boktips nu för att möta en eventuell hemmavaro med större läsutrymme.

Jag såg att du just körde en dagens fråga om vart man helst vill resa från läsfåtöljen. Vilken tröst hittar du i läsningen när samhället är upp och ner?
– Böcker och läsning har i alla tider erbjudit en välkommen verklighetsflykt och tröst för dem som behöver det, så även för mig. I en handvändning kan vi svepas med i ett gastkramande äventyr, i nagelbitande spänning, överväldigande känslostormar och passionerade kärlekshistorier och ändå alltid nå om inte ett lyckligt så i alla fall ett tillfredställande slut.

Kan du rekommendera några nya böcker för den som behöver glömma allt vad Covid-19, karantän och restriktioner heter några timmar?
– Absolut! Både ”Familjen Bridgerton” och ”De sju systrarna”. De är ”nygamla” i avseendet att de precis håller på att översättas och släppas på svenska. Båda serierna erbjuder lång läsning och har fångat sina läsare på ett sådant sätt att man bara ”måste” läsa vidare del för del, ett bra tips för längre hemmavaro och extra lästimmar med andra ord.

Sofia Yméns lästips i corona-tider:

  • ”Minns oss som nu” av Anna Lönnqvist. En berörande kärlekssaga.
  • ”Bara ett litet mord” av Carin Hjulström. En mysdeckare.
  • ”Familjen Bridgerton” av Julia Quinn. Ett historiskt kärleksdrama i åtta delar.
  • ”På andra sidan Hudson River” av Kristan Higgins. En klassisk nystartsfeelgood.
  • ”De sju systrarna” av Lucinda Riley. En tidsöverskridande familjesaga i sju delar.

Sofia Ymén är författare, lektör och skrivcoach och grundare av den omåttligt populära Facebook-gruppen ”Feelgoodfredag”. Mer om Sofia: http://www.sofiaymen.se