”Chilla, jag är inte författare!”

Evin Ahmad är aktuell i nya dramakomedin ”Ring mamma!”. Vi snackade skådespeleri och skrivande med ett Shakespeare-fan som är på god väg att bygga ett slott av pengar.

/ 5.11.2019

Evin! Du är aktuell med den nya drama-komedin ”Ring mamma!” regisserad av Lisa Aschan. Förutom att det såklart är ett jobb: vad var det som lockade med den här filmen?

Det var Lisa Aschan som lockade mig. Hon är en intressant regissör: hon har integritet, är inte ängslig och kompromissar inte med sin konstnärlighet. Jag minns till exempel att vi inte fick läsa manus innan provfilmning, allt kändes väldigt hemligt och privat.

I filmen har din karaktär en dålig relation med sin mamma. Hur är din relation med din mamma?

Mor och dotter-relationen är intressant tycker jag. Den normativa bilden är ju att mamma och dotter ska vara bästa vänner och låna kläder av varandra. Så är det inte mellan mig och min mamma. Vi har en fin relation, den har inte varit problematisk, men vi har haft helt olika förutsättningar i livet. Hon växte till exempel upp i Kurdistan medan jag är född här i Sverige. Det finns många skillnader men vi är också väldigt lika.

Både du och dina föräldrar är kurder. Nu rasar kriget för fullt igen i kurdiska delarna av Syrien och omvärlden låter det ske. Varför tror du att världen verkar ha så svårt att bry sig om kurderna?

Ignorans och okunskap. Kurderna har nästan alltid varit förtryckta. Som samerna. Jag måste säga att jag på många sätt känner mig som en übersvenne, jag var väldigt mån om att passa in i Sverige under uppväxten. Men i dag är jag också stolt över att vara kurd, och därför känns det såklart fint att se de vänner och kollegor som står upp för kurderna även om ignoransen som sagt också är påtaglig.

Det kan verka som tvära kast mellan Dramatens scener, tv-deckarinspelning och svensk romkom-film. Är det en bra eller dålig sak för en skådespelare att göra så mycket väldigt olika saker?

Det finns för- och nackdelar med allt. Överlag tycker jag arbetslivet känns varierat och roligt. Jag försöker lära känna mig själv, vilka som är mina styrkor – och vad jag tycker är kul! Jag var på Göteborgs Folkteater i tre år och det var väldigt bra att vara på samma plats, samma scen, och med ungefär samma ensemble. Men så vill man såklart testa nya saker: olika verktyg ur verktygslådan. Jag gillar att röra mig.

Sanna Sundqvist och Evin Ahmad spelar bästisar i filmen Ring mamma!. Foto: Josef Persson

Ditt genombrott var ju i Ett öga rött-filmatiseringen. Kom du från ett läsande hem?

Nej.

Vilka författare håller du högst idag?

Jag läser mest pjäser, jag gillar Shakespeare. Hur och vad han skriver. Det är drama direkt!

Din romandebut En dag ska jag bygga ett slott av pengar, om din uppväxt och din livsresa, hyllades när den kom ut hösten 2017. Vi är så nyfikna: hur går det med byggandet av slottet?

Jo, slottet ser ut som så att Evin AB nu finns! När man inte kommer från ett rikt hem är det ingen som säger till en vad man ska göra med sina pengar. Jag hade inte fattat att jag borde ha ett företag. Det är nytt. Jag gillar att jag nu kan säga saker som ”jag ska bara kolla med min revisor”.

Hur ser ditt skrivande ut? Skriver du hela tiden vid sidan av skådespelandet, eller koncentrerade perioder med ett tydligt mål?

Hela tiden på ett eller annat sätt. Jag rekommenderar alla att använda anteckningar på sin telefon, jag skrev hela min bok där. Ibland sitter man på en middag och säger något skitbra: skriv ner det direkt! Konst handlar om att ta vara på tillfället. Alla tänker och har idéer men det handlar om vem som tar tillvara på den. Nu nosar jag på att skriva filmmanus men jag kan ingenting om det förutom min skådiserfarenhet, jag tror kanske att jag är en bra dramaturg.

Det känns som att du på flera sätt håller dig väldigt nära litteraturen, du har läst in Jamaica Kincaids Lucy som ljudbok också… Är det medvetet eller blir det bara så?

Efter att jag fick bokkontraktet och romanen kom ut fick jag bättre självförtroende. När andra kallar mig författare tänker jag: ”chilla, jag är inte författare”. Men jag gillar att vistas runt text. Och Kincaid är väldigt bra. Jag är bland text hela tiden, den är vårt vapen, vi skådespelare. Vi har texten och vi måste göra den verklig.

Har du en drömroll? Vilken, och var skulle du vilja spela den?

På teatern skulle jag säga Lady Macbeth, eller Hamlet, på en pampig scen. På film har jag ingen riktig drömroll, jag vill göra en huvudroll i en dramaserie. Eller! Jag skulle vilja spela Elizabeth Taylors roll i Who’s afraid of Virginia Wolf.

Till sist: vill du rekommendera något?

Paradise hotel! Nej skoja bara. Filosofiska rummet kanske? Kan man tipsa om det? Eller förresten, jag vill tipsa om Burna Boy av Maceo Frost, en riktigt fet dokumentärfilm: https://www.youtube.com/watch?v=GlOwFDh85TU


Evin Ahmad spelar i den nya dramakomedin ”Ring mamma!” som går upp på svenska biografer den 22 november. Hon är också aktuell i ”Vår tid är nu” som köksmästaren Carmen. Evin Ahmad romandebuterade 2017 med ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar” om uppväxten i Akalla.