Bäst i juni

I juni läser culte en ny byråkrathriller, kollar sydamerikansk mördarfilm, läser om opera och har hittat en skakande krimpodd.

/ 19.06.2019

juni läser culte en ny dansk byråkrathriller, kollar sydamerikansk mördarfilm, läser om opera och har hittat en skakande krimpodd om ett Kafkaartat rättsfall i USA.[vc_single_image image=”599″ img_size=”full”]

Karin tipsar

TV: Follow the money (SVT play)
Äntligen! Efter ett alldeles för långt uppehåll har SVT börjat sända säsong 3 av den danska serien Follow the money (eller Bedrag som den heter på danska). Serien är skapad av ”Borgen”-författaren Jeppe Gjervig Gram och har inte alls fått det utrymme den förtjänar för det här är riktigt, riktigt bra. Danskt, högt tempo och vansinnigt spännande. Streama i sommar!

TV: Fleabag (Prime Video)
Cyniskt, nattsvart och väldigt roligt av och med Phoebe Waller-Bridge. En serie jag rekommenderar alla som är lite less på snäva kvinnoideal som dikterar hur en kvinna får vara rolig.
Är du fortfarande osäker på hur briljant Phoebe Waller-Bridge är kan du börja lyssna på intervjun med henne i podcasten Fresh Air (13 maj).

BOK: Dröm och skådespel – en introduktion till opera av Nicholas Ringskog Ferrada Noli (Atlas)
Jag har försökt lära mig att gilla opera i drygt ett år nu och jag måste medge att det går lite trögt. Det är så många obegripliga delar för en som är uppvuxen med Tracks-listan som enda musikreferens. Därför blev jag så sjukt glad över Nicholas Ringskog Ferrada Nolis introduktion till opera. Lättöverskådlig och – faktiskt – rolig ger den mig verktyg att förstå lite mer av den 400 år gamla konstformen. Kanske kommer jag också lära mig älska den en dag. Chanserna är i alla fall större nu. Boken kommer också med en Spotifylista.

[vc_single_image image=”1172″ img_size=”full”]

Erik tipsar

BOK: Gift av Tove Ditlevsen
Tove Ditlevsen (1917-1976) var på sin tid en av Danmarks mest omskrivna författare, både på kultursidorna och i skvallerpressen. Fyra äktenskap, fyra barn och ett narkotikaberoende. Gift är självbiografisk och briljant. Det var länge sedan jag läste något och viskade fram ”hur fan ska det gå?” Jag kommer under sommarens Köpenhamnsresa gå på stadsvandringen ”Tove Ditlevsen och Vesterbro”. Läs gärna mejlkorrespondensen mellan Ulrika Milles och Ingrid Elam om Toves liv.

FILM: El Ángel av Louis Ortega
Argentinas kanske mest kände seriemördare heter Carlos Eduardo Robledo Puch och har i dag suttit inne i 45 år. Han kallas Dödsängeln och spelas av Lorenzo Ferro i El Ángel. Den unga Puch börjar stjäla tidigt i livet, vissa saker ger han bort, vissa saker behåller han. En lagom kick. När han träffar och blir attraherad av klasskompisen Ramón stegrar nivån på brotten snabbt. Det är ruskigt bra foto och musiken är on point, den enda invändningen jag har är att Dionysos-greppet går lite för långt – fast nu när jag tänker efter, vad gör det?

BOK: Fundamentalisterna: de nya kyrkorna och hatet mot HBTQ-personer av Annika Hamrud
Det är långt från munter läsning, Fundamentalisterna inleds med att Najjuma, 25 år och klubbägare tvingas ner på sitt bargolv, skjuts med två skott men överlever. Det gör inte hennes partner. Annika Hamrud skriver om hatet mot homosexuella i Uganda. Hon visar hur våldet fötts ur radikala kristna kyrkor, ofta med ekonomiskt stöd från väst, bland annat från Sverige. Under en period 2014 straffades homosexualitet med döden i Uganda, i dag är det sju års fängelse. Det är som sagt inte rolig läsning men ack så viktig.

[vc_single_image image=”1174″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Lina tipsar

TV: Years and years (HBO)
En av veckans höjdpunkter på tv-fronten just nu är brittiska Years and years, som utspelar sig 2019 och femton år framåt i tiden. Brexit är genomfört, Trump är omvald, högerpopulistiska krafter växer sig allt starkare, flyktingströmmarna ökar, ekonomin kollapsar, klimatförändringarna högst påtagliga och tekniken tar sjumilakliv. Inte lättsamt myspys – men ändå lyckas serien både väcka tankar och underhålla med intelligens och humor. Två avsnitt återstår, och jag är både skräckslagen och förväntansfull på att få veta hur det går.

FILM: Booksmart
Är enormt pepp på att se Olivia Wildes regidebut Booksmart som har biopremiär 19 juni! Plugghästen Molly och hennes bästis inser de sista dagen på high school att de skulle ha pluggat mindre och festat mer, och bestämmer sig för att ta igen fyra års festande på en enda kväll.  Om den ens är hälften så smart, rolig och egensinnig som den hyllats som – ja då räcker det för mig.

BOK: Hjärtestorm av Anette Herzog, illustrationer: Katrine Clante, Rasmus Bregnhøi
I serieromanen Hjärtestorm får vi följa 14-åriga Viola och den lika gamla Storm, som upplever den allra första förälskelsen precis som den berg- och dalbana det kan vara. Med värme och hög igenkänning läser man den här superfina ungdomsboken som beskriver den första kärleken så som den upplevs när alla känslor rusar genom kroppen. Vad betyder en blick? Hur vet man om ens känslor är besvarade? Kan någon annan ens förstå hur det känns? Historien berättas finurligt från bådas perspektiv, och det är ett genidrag att låta två olika tecknare illustrera Violas respektive Storms sida av historien. Boken blev nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2017 och är en fristående fortsättning på den prisbelönta Pssst!

PODD: In the Dark, säsong 2
16 juli 1996 gick en okänd person in i en möbelaffär i en småstad i Mississippi och mördade fyra personer som arbetade där. Kort därefter greps Curtis Flowers. Han har alltid hävdat sin oskuld. Istället har han åtalats sex gånger för samma brott. Under 21 års tid. Varje gång han överklagat domen, har han vunnit. Men samma åklagare åtalar honom på nytt, gång på gång. En hårresande och enormt välgjord dokumentär om ett amerikanskt rättssystem som inte fungerar. Curtis Flowers sitter just nu på death row, men har överklagat sitt fall till högsta domstolen. De beräknas lämna sin dom denna månad.[vc_single_image image=”1175″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Peter tipsar

BOK: Jag väntar i snön av Daniel Dencik
Sorgsen och nervig roman om en pappa som plötsligt och oväntat mister vårdnaden om sina barn. Det läskigaste med pappans kamp för att få tillbaka barnen är att den är så prosaisk. Typ: tvätta, handla, tanka bilen och försöka få tillbaka vårdnaden om barnen. För vad ska den gode dansken annars göra när han väl fastnat i de långsamt malande kvarnhjul som är den oomkullrunkeliga svenska systemet? En ”byråkrathriller” om man så vill… eller?

MUSIK: Fiender är tråkigt – Veronica Maggio
Veronica Maggio samarbetar med Jocke Berg på nya semi-albumet! Ett Kungsholmens Traveling Wilburys! Även om det ryktas om att Maggio flyttat från K-holmy (obekräftat!) är Jocke Berg fortfarande en Kungsholmen-institution i klass med pass-utlämningen på Bergsgatan. Kungsholmenångesten hörs kanske tydligast i låten ”Jag kastar bort mitt liv”. Exakt så ser han alltid ut att tänka när han stryker längs Hantverkargatans fasader på väg mellan hemmet och Mäster Anders.

FILM: Martin Scorsese – Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story (Netflix)
Från den ljuvligt spattiga Patti Smith-uppläsningen i inledningen, till de otroliga konsertscenerna, till de nyinspelade mockumentary-intervjuerna med Sharon Stone och den påhittade ”Stefan van Dorp” – vad ÄR detta? Dylans vanliga lek med rollkaraktärer och masker – eller en större kommentar till ’fake news’? Kanske är det helt enkelt som Dylan säger i filmen: ”Life isn’t about finding yourself – or about finding anything. Life is about creating yourself”. Nä, Bob låter sig inte hittas denna gång heller.