Bäst i maj

I maj lyssnar culte på Game of Thrones-poddar, ser en vacker Selma Lagerlöf-pjäs, kollar in Stockholms nya konstscen i Botkyrka och drabbas av Édouard Louis tal till franska presidenter.

/ 17.05.2019

maj lyssnar culte på Game of Thrones-poddar, ser en vacker Selma Lagerlöf-pjäs, kollar in Stockholms nya konstscen i Botkyrka och drabbas av Édouard Louis tal till franska presidenter.[vc_single_image image=”1113″ img_size=”full”]

Karin tipsar

SCENKONST: Bortbytingen (Dramaten/Elverket)
Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat och skrivit vidare på Selma Lagerlöfs klassiska novell Bortbytingen och trots att den har några år på nacken känns den oerhört aktuell. Det här är en mörk, vacker saga om utanförskap och önskan om att passa in. Rekommenderas varmt till barn och vuxna.

FILM: En oväntad vänskap (Netflix)
Jaja den är gammal. Men om du är som jag och inte alltid hänger med på allt nytt och hett så kanske du missat denna pärla. Feelgood på riktigt om vänskapen mellan Driss, en ung kille från förorten som precis kommit ut från fängelset, och den förmögne men ensamme aristokraten Philippe. En film som fick mig att skratta och somna med ett leende på läpparna.

ROMAN: Allt jag inte kan säga av Emelie Pine
Emelie Pines debut Allt jag inte kan säga har beskrivits som en ”indie’s word-of-mouth hit”.  Det handlar om kroppsliga tabun, att ta hand om en alkoholiserad förälder, om sexuellt våld. Om livet. Det här är en bok jag önskar att jag hade läst när jag var yngre och som jag är tacksam över att få läsa nu.[vc_single_image image=”1152″ img_size=”full”]

Erik tipsar

FILM: Hjärter dam av May el-Toukhy
Alla satt kvar när filmen var slut och eftertexterna började rulla, ingen sa något, alla stirrade tomt rakt fram. Efter en stund vände jag mig mot min vän och sa: ”wow”.

Filmen består av två delar, i första delen får man en pirrig känsla, som när man är kär och gör något förbjudet, och ja, den innehåller en sexscen i dansk anda. Men i den andra delen är pirret långt borta, man stålsätter sig i biostolen och frågar sig själv, scen för scen, vad fan är det som händer? Förutom att leverera starka känslor är den också riktigt snygg och skådespelarinsatserna är on point!

ROMAN: Vem dödade min far av Édouard Louis
Édouard Louis följer upp Göra sig kvitt Eddy Bellegueule och Våldets historia med Vem dödade min far. Det är drygt 80 kompakta sidor som genom ögonblicksbilder berättar om Édouards uppväxt tillsammans med sin far. I deras relation gömmer sig värmen och kärleken bakom våldet och föraktet – ständigt präglad av deras klasstillhörighet. Édouard ser i efterhand hur hans fars kropp förfallit år för år och hur samhället tvingat ut dem i marginalerna. Det är stark, viktig och intressant läsning, speciellt de 10 sista sidorna där Édouard talar direkt till Frankrikes presidenter.Läs gärna också denna artikel.

RESTAURANG: Oljebaren
De har utan tvekan Stockholms godaste hamburgare. De har också Stockholms bästa viner. Det är också Stockholms mysigaste restaurang. Tips: be om att få sitta på innergården, då leder de dig upp för en trappa och genom en smal korridor med låg takhöjd, till de bästa platserna. Om ni vill ses – då ses vi där.

[vc_single_image image=”1153″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Lina tipsar

ROMAN: Kärleken vi inte förstår av Bart Moeyaert
Bart Moeyaert – who? Jo, årets ALMA-pristagare. Okänd för de flesta svenska läsare, men med 50 böcker i bagaget finns här ett författarskap att gräva djupt i, inser jag efter att ha läst Kärleken vi inte förstår som nu finns i nyutgåva. En roman på 100 sidor som är så förtätad att den fick mig att läsa samma sidor både en, två och tre gånger. I tre delar får vi brottstycken från en familj som präglas av komplexa relationer, där en grupp syskon tacklar situationen på olika sätt. En ren njutning att läsa en författare som inte skriver en på näsan, utan litar på berättelsen, språket och läsaren. Plus för snygg formgivning!

Tips! Tisdag 21 maj kl 18.00 kan du lyssna på Bart Moeyaerts pristagarföreläsning på ABF-huset i Stockholm. Moeyaert har gett föreläsningen titeln ”Utb.- och ungd.dep.” vilket refererar till vad som stod på kuvertet till ett brev hans demenssjuke far ville skicka till belgiska departementet för utbildnings- och ungdomsfrågor. Fri entré!

KONST: Blockparty och vernissage på Botkyrka konsthall
När en av Stockholms mest intressanta scener för samtidskonst – Botkyrka konsthall – flyttar in i nya lokaler i Fittja centrum passar de på att bjuda in till blockparty och vernissage lördag 18 maj. Det vill jag inte missa! Utställningen HÄRIFRÅN väver samman berättelser om en plats, om att vara på väg till eller ifrån, att lämna och att komma tillbaka. De medverkande konstnärerna Emma Dominguez, Ricard Estay, Juanma González, Rudy Loewe och They Are Here har alla en relation till norra Botkyrka. (Utställningen pågår t o m 14 september).
Blockparty och vernissage lördag 18 maj kl 12-17. Fri entré!

[vc_single_image image=”1154″ add_caption=”yes” img_size=”full”]

Peter tipsar

PODD: Westeros Weekly
Jäklar vad spännande det är inför sista avsnittet av Game of Thrones hörni! Älskar den kollektiva masspsykos-stämningen i Sverige också, det är ju nästan som ett fotbolls-vm. Ett underbart sätt att mjölka ur det mesta ur de sista avsnitten är att följa en bra GoT-podd. Bäst är amerikanska Westeros Weekly där übernördarna Filup Molina, Maude Garrett och Erik Voss ”plockar isär varje avsnitt i molekyler, och sen sätter ihop det igen”.

BOK: Osebol av Marit Kapla
Journalisten Marit Kaplas debutbok Osebol är ett årets svenska bok so far. 800 sidor journalistisk glesbygdspoesi om byn Osebol i Värmland. På de luftiga boksidorna får vi möta alla 42 vuxna som bor i byn idag och höra om deras liv och leverne. Ett mikrokosmos som berättar mer om livet i Sverige än ett helt års Aktuellt-sändningar på SVT.

RADIO: ”Hej jag heter Fredrik”
Kul och rörande dokumentär i fem delar om mediearbetaren Fredrik Söderholm som kämpar för att bli ren från sitt kokainmissbruk. Extra plus för det mysigt gubbrockiga soundtracket där Hall and Oates och Bruce Springsteen ledsagar oss genom 12-stegsprogrammet.