Det mest asociala och icke-sportiga man kan göra är att se på sport

”Berättelse om ett äktenskap” är höstens stora boksnackis. Sportjournalisten Olof Lundh blev nyfiken på Geir Gulliksens förhållande till manlighet, sport och generaliseringar om män.

/ 16.12.2016

”Berättelse om ett äktenskap” är höstens stora boksnackis. Geir Gulliksens roman om Jon och Timmy och ett äktenskap som spricker, ställer frågor om kärlek och jämlikhet. Sportjournalisten Olof Lundh blev nyfiken på Geir Gulliksens förhållande till manlighet, sport och generaliseringar om män. Vilket förhållande har du till din manlighet?

Ett prekärt förhållande. Men också produktivt: jag tror att manlighet rymmer så mycket mer än det vi vanligtvis förknippar med manlighet. Som till exempel omsorg, sårbarhet, förmåga till inlevelse med andra.

Varför tror du manlighet är så negativt laddad?

Som grupp har män levt med oerhört många privilegier och alldeles för stor makt i tusentals år. Det har gjort något med oss, som grupp. Det måste vi ta på allvar och göra något åt. Men det betyder inte att var och en måste ta ansvar för vad alla andra män gör![vc_single_image image=”210″]Lever du ut på något sätt om du ser på sport som du förknippar med kön – om ja, i så fall hur, och om nej, vad beror det på?

Jag ser aldrig på sport. När jag växte upp på 1970-talet satt min pappa varje helg framför tv:n, rökte och såg på sport. Det gav mig en bild av att det mest asociala och icke-sportiga man kan göra är att se på sport. En endaste gång har jag sett proffsfotboll på tv. Hon jag var tillsammans med då insisterade på att jag skulle försöka. Jag måste ha haft tur med valet av match för det var den när Norge vann över Brasilien (Jag antar att det bara har hänt en gång?) Jag hörde mig själv ropa högt en gång under matchen men det lät inte trovärdigt. Däremot kan jag ropa högt och ganska trovärdigt när jag ser bra teater.

Vilket kön har fotboll för dig?

Jag vet inte vad fotboll och kön har med varandra att göra. Förutom att båda handlar om att dela upp världen i två lag.

I din roman ”Berättelse om ett äktenskap” så vänder du på de klassiska könsrollerna – vilken effekt har det fått?

Jag hoppas att det fått den effekten att många kan känna igen sig själva i det jag skrivit, och att jag kommit lite närmare livet. Verkliga människor är allt för mångtydiga och nyanserade för att representeras av något så begränsande och fantasilöst som traditionella könsroller.

Jag kan bli trött och irriterad på generaliseringarna av hur alla män är, men inser samtidigt intellektuellt att det måste vara så. Hur förhåller du dig till det?

Men måste det vara så, Olof? Jag är emot alla generaliseringar, jag tror att en av de viktigaste uppgifterna vi har är att testa att inte se på varandra som representanter för ett kön eller en ideologi. Det är inte trevligt att bli trött och irriterad. Det blir jag också ibland. Men det hjälper att dansa. (Eller att se kärestan sin gå genom rummet med lösmustasch)[vc_single_image image=”209″]


Geir Gulliksen är norsk författare och förläggare. Hans roman ”Berättelse om ett äktenskap” (Weyler förlag) blev en av Norges stora litterära händelser när den kom ut, och nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris.

Olof Lundh är reporter och krönikör på TV4, C More och Fotbollskanalen.se, och driver också Sveriges största sportpodd. I våras debuterade han med den hyllade boken ”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll”, om sina erfarenheter från de 20 år han har bevakat fotboll, och då kanske framförallt om vad som sker utanför linjerna.